Si Vendosen Unazat e Martesës në Vende të Ndryshme

Një unazë martese nuk mund të zbulojë vetëm statusin martesor të dikujt, por edhe vendin ku ai ose ajo jeton dhe traditat që ka.

Ne zbuluam se si njerëzit i mbajnë unazat e martesës dhe pse njerëzit nga vende të ndryshme i mbajnë ato ndryshe.

Kur u shfaq tradita e shkëmbimit të unazave

Nuk dihet se ku dhe kur u shfaq për herë të parë tradita e shkëmbimit të unazave pas martesës – por padyshim ishte në Egjiptin e Lashtë dhe Greqinë e Lashtë. Në fillim, unazat bëheshin nga kërcell bimësh, lëkure dhe fildishi. Më pas, në ditët e para të Romës së Lashtë, këto materiale u zëvendësuan me metal. Zakonisht përdorej hekuri, por në raste të rralla burrat u jepnin nuseve unaza prej ari ose argjendi për të vërtetuar se i besonin asaj sendet e tyre të çmuara. Më vonë, në shekullin e dytë pes, nuset romake merrnin 2 unaza: një ari për publikun dhe një hekur për shtëpinë kur ajo bënte punët e shtëpisë. Ky zakon mbeti i njohur për disa shekuj.

Në mesjetë, tradita e dhënies së një unaze martese nuses u bë pjesë e ceremonisë martesore. Dhe në epokën e Rilindjes ndodhi rasti i parë i dokumentuar i dhënies së një unaze me diamant për fejesë. Archduke Maximilian i Austrisë i dhuroi një unazë të tillë gruas së tij të ardhshme, Mary of Burgundy. Menjëherë pas kësaj, ajo u bë një traditë e zakonshme midis njerëzve të pasur.

Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, minierat e diamanteve u rritën. Si rezultat, njerëzit me të ardhura më të ulëta mund të përballonin një unazë me një diamant. Në fillim të shekullit të njëzetë, tradita u shua pak, por në vitin 1938, De Beers filloi një fushatë revolucionare marketingu. Qëllimi i fushatës ishte të bindte klientët se një unazë fejese ishte e nevojshme dhe diamantet ishin opsioni i vetëm i pranueshëm. Që atëherë, tradita e dhënies së një unaze diamanti për fejesë është ngulitur fort.

Si i mbajnë njerëzit unazat e martesës në vende të ndryshme

Në shumicën e kulturave, unazat e martesës vishen në gishtin e unazës. Kjo ka të bëjë me besimin e lashtë të “venës së dashurisë” që gjoja lidh gishtin e unazës me zemrën. Njohuritë moderne të anatomisë tregojnë se të gjithë gishtat janë të lidhur me zemrën, por shumë çifte ende ndjekin traditën dhe mbajnë unazat e tyre në gishtat e unazës.

Gishti i unazës në dorën e majtë është edhe më afër zemrës. Kjo është arsyeja pse njerëzit në Amerikën e Veriut, Britaninë e Madhe dhe vende të tjera perëndimore preferojnë dorën e majtë. Njerëzit në Evropën Qendrore dhe Veriore, Rusi, Norvegji, Austri, Danimarkë, Greqi, Poloni dhe Gjermani mbajnë unazat e martesës në duart e tyre të djathta.

Në disa vende, ka tradita të tjera interesante. Çiftet në Kolumbi dhe Brazil shpesh i vendosin unazat e martesës si unazat e fejesës në dorën e djathtë, por pas ceremonisë i vendosin në dorën e majtë. Nuset suedeze mund të mbajnë grupe unike unazash që përbëhen nga unaza fejese, martese dhe lehonie.

Si duken unazat e martesës

Unazat tradicionale të martesës janë të lëmuara, por sot, inkordet dhe gdhendjet janë gjithashtu të mundshme. Njerëzit që duan gjëra elegante dhe të pazakonta mund të mbajnë unazat Gimmal ose Claddagh.

Gimmal (që do të thotë “binjak” në frëngjishten e vjetër) është një unazë enigmash e bërë nga 2-3 unaza identike. Pjesët e unazës iu dhanë të fejuarit, nuses dhe dëshmitarit. Në shekujt XVI dhe XVII, unaza të tilla ishin të njohura në Angli, Gjermani dhe vende të tjera evropiane.

Unazat Claddagh u emëruan sipas një fshati peshkatarësh në Irlandë ku jetonte një argjendari që bëri këtë lloj unaze për nusen e tij për herë të parë. Duket si 2 duar që mbajnë një zemër me një kurorë. Të tilla unaza u jepen si nuses së ardhshme, ashtu edhe miqve shumë të afërt në shenjë besnikërie.

Mënyra se si mbahen unazat Claddagh është gjithashtu simbolike. Nëse unaza është në dorën e majtë dhe maja e zemrës është e drejtuar nga jashtë, kjo do të thotë se pronari është i fejuar; nëse unaza është e drejtuar nga kyçi i dorës, pronari është i martuar. Nëse unaza është në të djathtë me majën e zemrës të kthyer nga brenda, pronari është në një lidhje ose në dashuri, dhe nëse zemra është jashtë – ata janë beqarë.