Të Famshmit që Nuk po Shpenzojnë në Jahte dhe Diamante, Por Duke Shpëtuar Botën

Sipas statistikave, vetëm në Amerikë, 410 miliardë dollarë iu dhanë për bamirësi në vitin 2017. Në të gjithë botën, 41% e donatorëve japin para për fondet e fatkeqësive natyrore dhe 31% për organizatat joqeveritare dhe bamirësit jashtë vendit të tyre. Pjesa tjetër u jepet kauzave të tjera si edukimi, kafshët, shërbimet njerëzore, etj.

Njerëzit e famshëm luajnë një rol të rëndësishëm këtu, pasi dhurojnë një pjesë të madhe të parave që fitojnë dhe sjellin shumë vetëdije për kauza të caktuara, duke ndikuar që tifozët e tyre të dhurojnë gjithashtu.

Ne jemi frymëzuar me të vërtetë nga veprimet e këtyre të famshëmve për ta bërë botën një vend më të mirë dhe ne duam t’i ndajmë ato me ju.

Keanu Reeves

© ASSOCIATED PRESS/East News

Në vitin 2003, Keanu tha se paratë që ai kishte tashmë ishin të mjaftueshme që ai të jetonte për disa shekujt të ardhshëm. Ylli i Matrix është i njohur për bujarinë e tij. Ai dha miliona nga të ardhurat e tij nga vazhdimi i filmit deri tek kostumet dhe efektet speciale për punën e tyre.

Përveç botës së filmit, Keanu Reeves drejton një fondacion privat që dhuron miliona për kërkime për kancerin dhe spitalet e fëmijëve. Hulumtimi i kancerit është një çështje shumë personale për Keanu për shkak të faktit se motra e tij Kim Reeves u diagnostikua me leuçemi rreth vitit 1991. Keanu gjithashtu ka dhënë para për një grup përgjegjës për të ndihmuar njerëzit me lëndime të palcës kurrizore .

Leonardo DiCaprio

© Invision/Invision/East News

Fondacioni Leonardo DiCaprio u krijua në 1998 dhe tashmë ka dhënë rreth $ 80 milion për më shumë se 20 projekte mjedisore.

DiCaprio zakonisht punon përmes partneriteteve me projekte të lokalizuara në të gjithë botën, si dhe me organizata ndërkombëtare, disa prej të cilave janë: Oqeana, Fondacioni Wild dhe Fondi Botëror i Zjarrit.

Aktori, producenti dhe aktivisti ka folur disa herë publikisht për tema që lidhen me ndryshimin e klimës. Ai është gjithashtu një investitor në disa kompani të rëndësishme vegjetariane.

Amal dhe George Clooney

© Invision/Invision/East News

Ky çift krijuan së bashku Fondacionin Clooney for Justice. Brenda fondacionit, ata kanë 2 programe që ekspozojnë korrupsionin në lidhje me shkeljet e të drejtave të njeriut. Qëllimi i tyre është të jenë avokatët për të drejtat e njeriut në të gjithë botën.

Fondacioni jep para për të ndihmuar refugjatët dhe komunitetet e prekshme dhe të margjinalizuara të shënjestruara nga urrejtja në mënyrë që t’i ndihmojnë ata të rindërtojnë jetën e tyre. Ata gjithashtu po ndihmojnë për ribashkimin e fëmijëve që janë ndarë nga prindërit e tyre në kufirin SHBA-Meksikë.

John Cena

© Invision/Invision/East News

Ky atlet profesionist njihet se ka punuar shumë me Fondacionin Make-A-Wish. Ai aktualisht është personi që u ka dhënë urimet më të mëdha fëmijëve.

Në vitin 2012, krahas WWE, Cena drejtoi një fushatë e cila mblodhi 2 milion dollarë për Fondacionin e Kancerit të Gjirit Susan G. Komen “Për kurën”.

John Cena gjithashtu vetëm kohët e fundit dha 2 milion dollarë për bamirësinë FlipOps. Ai u bëri thirrje tifozëve të tij të mbledhin 1 milion dollarë dhe ata i bashkuan paratë. Fondacioni FlipOps ndihmon veteranët ushtarakë të gjejnë stabilitet përmes palestrës.

J.K. Rowling

© TOLGA AKMEN/AFP/East News

Në vitin 2001, J.K. Rowling shkroi librin Beasts Fantastic and Where to Find Them për të mbledhur para për bamirësinë Comic Relief. Ajo pastaj mblodhi para për disa bamirësi të tjera.

Rowling themeloi një organizatë të quajtur Lumos. Kjo organizatë jofitimprurëse ka një mision për të ndihmuar fëmijët në jetimore në të gjithë botën që të kthehen në familjet e tyre ose të vendosen në një mjedis të mirë familjar. Ata duan të kthejnë prirjen e jetimoreve dhe ta zëvendësojnë atë me programe që ndihmojnë në rritjen e mbështetjes për fëmijët në familje.

Shkrimtarja gjithashtu krijoi The Trust Charity që mbështet gratë, fëmijët dhe të rinjtë që janë në rrezik. Bamirësja mundohet të lehtësojë privimin e shoqërisë.

Emma Watson

© Jordan Strauss/Invision/AP/East News

Emma Watson është e përfshirë në kauza humanitare dhe feministe. Ajo ka punuar me organizata si UNICEF, CAMFED, Kombet e Bashkuara, HeForShe, etj.

Ajo gjithashtu ndihmon gratë që preken nga ngacmimet seksuale. Ajo i ka dhuruar 1 milion dollarë Fondit për Drejtësi dhe Barazi në Mbretërinë e Bashkuar dhe ishte një nga donatorët e para për këtë fond. Emma dhe afro 200 të famshëm të tjerë britanikë dhe irlandezë nënshkruan një letër të hapur e cila kërkonte t’i jepeshin fund ngacmimeve seksuale në vendin e punës.

Jackie Chan

© Invision/Invision/East News

Jackie Chan është një mbështetës i bamirësive si UNICEF dhe Operation Smile. Të dy kompanitë i ndihmojnë fëmijët në të gjithë botën. Përveç kësaj, Jackie krijoi fondacionin e tij bamirës në 1988 dhe Fondacionin e Zemrës së Dragoit në 2004.

Fondacioni Bamirës i Jackie Chan ofron bursa dhe ndihmon të rinjtë në Hong Kong. Fondacioni gjithashtu ofron shërbime mjekësore dhe ndihmë për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Fondacioni i Zemrës së Dragoit ndihmon fëmijët dhe të moshuarit në zona të thella të Kinës. Fondacioni ka ndërtuar shkolla dhe ka dhuruar të gjitha materialet e nevojshme që ato të funksionojnë pa probleme dhe kanë mbledhur miliona dollarë për të siguruar mundësi arsimore për të varfërit. Fondacioni gjithashtu u jep rrobave, karrigeve me rrota dhe gjëra të tjera për të moshuarit.

Christy Turlington

© Invision/Invision/East News

Kjo modele nisi një projekt të quajtur Every Mother Counts si rezultat i një përvoje që ndryshoi jetën e saj përgjithmonë. Kur ajo pati fëmijën e saj të parë në 2003, ajo përjetoi disa komplikime kur një placentë e mbajtur shkaktoi hemorragji. Ajo mbijetoi sepse kishte akses në kujdesin mjekësor dhe ajo ditë ndryshoi jetën e saj përgjithmonë.

Every Mother Counts u lançua në vitin 2010. Christy dhe ekipi i saj tani punojnë për të provuar shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve të sigurt për të gjithë, kudo. Ata rrisin vetëdijen dhe angazhohen me komunitetet për të ndërmarrë veprime lidhur me këto çështje. Ky projekt gjithashtu investon në programe për të përmirësuar cilësinë e kujdesit për maternitetin.

Ringo Starr

© AP/EAST NEWS

Ish-anëtari ikënë i Beatles filloi një organizatë bamirësie të quajtur The Lotus Foundation. Fondacioni ofron para dhe mbështet e promovon projekte bamirësie në lidhje me mirëqenien sociale. Disa nga fushat e veprimit janë: abuzimi me substancat, paralizat cerebrale, tumoret e trurit, kanceri, gratë e dhunuara dhe fëmijët e tyre, pastrehësia dhe kafshët në nevojë.

Matt Damon

© Everett Collection/East News

Matt Damon filloi fondacionin H2O Africa në vitin 2006. Qëllimi i fondacionit ishte rritja e vetëdijes për ujin e pastër në Afrikë. Në vitin 2009, H2O Africa u bashkua me WaterPartners dhe krijoi Water.org.

Water.org punon për të sjellë qasje të ujit të sigurt dhe kanalizime në të gjithë botën përmes çmimeve të përballueshme. Në vitin 2013, Matt Damon pozoi i ulur në një tualet në shenjë protestë ndaj 2.5 miliardë njerëzve që nuk kanë qasje ndaj ujit dhe kanalizimeve.

Ai gjithashtu mbështet ONE, një lëvizje që bën fushata për t’i dhënë fund varfërisë ekstreme dhe sëmundjeve të parandalueshme në vendet në zhvillim.

Antonio Banderas

© JORGE GUERRERO/AFP/East News

Antonio Banderas është një aktivist për të drejtat e njerëzve në disavantazh. Në vitin 2010, ai krijoi Fundacíon Lágrimas y Favores (Fondacioni Lotët dhe Favoret). Fondacioni ofron bursa për studentët në Universitetin e Malagas që nuk kanë para të mjaftueshme për të paguar tarifat.

Fondacioni i tij ka një partneritet me Kudecën. Së bashku, ata gjithashtu financojnë dhe japin kujdes paliativ për pacientët me kancer.

Angelina Jolie

© Xinhua News/East News

Angelina Jolie u bë e vetëdijshme për nevojën për një aktivizëm humanitar kur po filmonte Tomb Raider në Kamboxhi. Kur u kthye në shtëpi, ajo kontaktoi Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) dhe iu bashkua. Që nga viti 2001, Angelina ka qenë në misione në të gjithë botën, duke takuar dhe ndihmuar refugjatët në më shumë se 20 vende.

Në vitin 2003, ajo krijoi atë që tani quhet Fondacioni Maddox Jolie-Pitt. Misioni i tyre fillimisht ishte të mbështesin fshatrat lokale dhe të mbronin jetën e egër të rrezikuar dhe pyjet. Që nga viti 2006, ata kanë filluar të punojnë në çështje të bujqësisë, arsimit, barazisë gjinore dhe çështjeve të kujdesit shëndetësor në Kamboxhi.

Në vitin 2012, Angelina Jolie u rrit në detyrë në Special Envoy. Që atëherë, mund të përfaqësojë Komisionerin e Lartë António Guterres dhe UNHCR në një nivel diplomatik.

Puna e këtyre të famshëmve gjithmonë duhet të respektohet dhe vlerësohet. Është e rëndësishme që njerëzit të përdorin fuqinë dhe paratë e tyre për ta bërë botën një vend më të mirë.