Unë e Kam Vizituar Gjermaninë 7 herë, Këto Janë 8 Fakte të Çuditshme që Mëson Atje

Kur po vizitonim Gjermaninë për herë të parë, prisnim disi të habiteshin nga gjërat e përditshme që bënin njerëzit dhe që jetonin kaq rehat.

E vetmja gjë për të cilën nuk ishim gati ishte që të vazhdonim të befasoheshim sa herë që vizitonim këtë vend përsëri dhe përsëri.

Ne na bën përshtypje se si gjërat në këtë vend janë aq të organizuara saqë sa herë që ne e vizitojmë habitemi edhe më shumë.

Autorja sapo është kthyer nga një tjetër udhëtim në Gjermani dhe është gati të ndajë disa gjëra interesante që ajo pa.

Në teatër

Ka një sistem të përshtatshëm të biletave të shumëfishta në teater që kushton 23 dollarë në muaj. Duke marrë parasysh çmimin e rregullt për një shfaqje e cila zakonisht varion nga $8 deri në $9 (madje edhe ndonjëherë $10), blerja e një bilete mujore mund të jetë shumë e përshtatshme për një vizitor të rregullt teatri.

Megjithatë, duhet të jeni të gatshëm të paguani për një “zgjatje” të filmit. Nuk përfshihet në çmimin e biletës dhe nëse një film zgjat më shumë se 120 minuta, kjo kërkon pagesë shtesë.

Përveç kësaj, fjalët e gjata në gjuhën gjermane shpjegohen me faktin se një fjalë e vetme mund të përbëhet nga disa fjalë të vogla. Për shembull, “überlängenzuschlag” (zgjatje e filmit për një pagesë shtesë) është një fjalë e tërë në gjermanisht.

Biletat shiten pa treguar një vend të caktuar. Ju mund të hyni në sallën e teatrit dhe të zgjidhni çdo vend që ju pëlqen. Disavantazhi i një sistemi të tillë është mjaft i qartë: nëse jeni vonë për një film dhe është një teatër i vogël, nuk do të jeni në gjendje të gjeni një vend të rehatshëm.

Në fund të filmit, kur titrat tashmë dalin në ekran, askush nuk ngrihet dhe largohet nga teatri; ata vazhdojnë të qëndrojnë ulur dhe të shikojnë në ekran.

Blloqet e banimit

Thjeshtë e lënë diku afër derës, kjo është mënyra se si shitej në një bllok apartamentesh mjalti i bërë në shtëpi.

Gjermanët përshëndesin çdo person që shohin në një bllok apartamentesh. Nuk ka rëndësi nëse jetoni atje, sapo keni ardhur për të vizituar miqtë tuaj ose keni hyrë gabimisht – nëse shihni një person, ju duhet ta përshëndesni.

Kati i parë nuk llogaritet ashtu si në Francë apo në Britaninë e Madhe. Nëse jeni të ftuar tek dikush dhe ata thonë se ata jetojnë në katin e parë, duhet të shkoni në katin e dytë, sepse këtu fillon numërimi i kateve.

Besimi tek njerëzit

Kioska me vetë-shërbim me gazeta janë të vendosura kudo! Thjesht hapni kutinë, lini një monedhë dhe merrni një gazetë. Nuk ka një mekanizëm që kontrollon nëse keni lënë para ose jo.

Gjithashtu, tualetet janë me pagesë në stacionet e karburantit. Në thelb, bëhet një pagesë me ndihmën e një makine që printon një kupon prej 7 cent për të shkuar në banjë. Pas kësaj, ju do të merrni një zbritje 5 prej centësh për blerjen e karburantit apo të ndonjë gjëje në dyqanin e të njëjtit stacion.

Njëherë kur makineria nuk po funksiononte, gjermanët e kujdesshëm vendosën një pjatë ku të gjithë njerëzve që dëshironin të vizitonin banjën u jepej opsioni për të lënë disa para.

Askush nuk e kontrollonte atë dhe prapë kishte para në pjatë.

Siguria

Një fletushkë e dobishme për vendndodhjen e “Oktoberfest”

Shumë vëmendje i kushtohet sigurisë së femrave në Gjermani. Ekzistojnë shumë linja telefonike për çdo problem dhe situata jetësore ku ndihma u ofrohet banorëve në 15 gjuhë. Dhe nuk duhet të keni sigurim mjekësor për ta përdorur atë.

Pema e Krishtlindjes

Në Gjermani, njerëzit fillojnë t’i heqin pemët e tyre të Krishtlindjeve më 1 janar. Ata i vendosin në trotuar ku shërbimet rrugore i marrin ato për riciklim.

Njerëzit duhet t’i vënë jashtë pemët e tyre të Krishtlindjeve në ditë të veçanta, pa dekorim. Një pemë që nuk përdoret sipas rregullave, do të bëjë që pronari të gjobitet.

Sa për shijen

© coconutcream / imgur

Ne jemi mësuar me shijet e pazakonta të ushqimeve në Gjermani, por ne u habitëm kur pamë tortilla chips me çokollatë dhe një hamburger picë.

© coconutcream / imgur

Humori Gjerman

© morris_maaa / reddit

Një shaka e lezetshme në lidhje me një ambulancë Gjermane.

Ndjenja e veçantë e humorit të popullit Gjerman ka qenë prezent në shumë shaka në vende të tjera. Ne të gjithë njihemi me humorin anglez por ne gjithashtu e dimë se dhe ndikimi i humorit gjerman është i ngjashëm.

Një ditë pune

© Pexels

Gjermanët duan të fillojnë ditën e tyre të punës herët. Ata shpesh mund të shihen në vendet e tyre të punës në orën 7 ose 8 të mëngjesit, duke përfunduar në orën 16:00 ose 17:00.

Gjithashtu, shumica e njerëzve në Berlin flasin anglisht. Pra, nëse nuk e njihni gjuhën gjermane, nuk do të ndiheni të shqetësuar.

Bonus: Një dyqan Gjerman vijon të japë topa futbolli falas pas dështimit të tyre në Kupën e Botës 2018 në mënyrë që brezi i ardhshëm luajë më mirë.

 

© One_Cold_Turkey / reddit

A e keni vizituar ndonjëherë Gjermaninë më parë? Çfarë gjërash të tjera interesante keni vënë re atje? Ju lutemi na tregoni rreth tyre në koment!