10 Gjërat që ia Vështirësojnë Jetën një Personi të Zgjuar

©depositphotos

IQ i Albert Einstein ishte 170, e Stephen Hawking ishte 160, e Ashton Kutcher është 160, dhe e Natalie Portman është 140. Duket sikur njerëzit e zgjuar nuk kanë shumë probleme dhe janë vërtet të lumtur. Por siç rezulton, lumturia është e rrallë midis njerëzve jashtëzakonisht të zgjuar dhe ne po shqyrtojmë pse-në në këtë artikull.

Ne na pëlqen të eksplorojë problemet që vazhdojnë të shqetësojnë shumë njerëz. Vetëm për ju, kemi zbuluar pse njerëzit inteligjentë shpesh ndjehen të vetmuar, të pakënaqur dhe si të humbur.

Ata kanë tendencë të mbinalizojnë gjërat.

Njerëzit me një IQ të lartë kanë tendencë të analizojnë vazhdimisht ngjarjet e jetës së tyre. Me kalimin e kohës, kjo i shterron ata sepse gjetjet e tyre shpesh janë të frikshme dhe zhgënjyese, dhe dilema të vërteta lindin në kokën e tyre.

Shkrimtari dhe traineri Robert Taibbi rekomandon të mësoni se si të pranoni të drejtën tuaj për të bërë gabime, dhe duke i lejuar të tjerët të gabojnë gjithashtu. Njerëzit kanë të meta, kështu që ne nuk duhet t’i bëjmë gjërat tragjedi duke kritikuar apo bërë thashetheme. Do të jeni shumë më mirë nëse thjesht dilni në përfundime dhe vazhdoni përpara.

Ata janë shumë kërkues ndaj vetes dhe të tjerëve

Njerëzit e zgjuar e dinë qartë se çfarë duan. Shpesh ata e shikojnë botën në një mënyrë idealiste dhe është e vështirë për ta të heqin dorë nga pritshmëritë e tyre. Kjo i pengon ata të marrin kënaqësi nga jeta dhe të ndjehen të lumtur, dhe realiteti i botës përreth tyre shpesh sjell thjesht zhgënjim.

Në librin e tij, “Lumturia e vërtetë” Martin Seligman, psikolog në Universitetin e Pensilvania, bën thirrje për një “ushtrim mirënjohjeje” të përditshëm. Vetëm kujtoni ato gjëra dhe ngjarje që ju bëjnë të ndiheni mirënjohës. Do t’ju largojë nga mendimi negativ dhe do t’ju ndihmojë të shikoni shumë gjëra të tjera.

Ose përpiquni të mbani një ditar me gjërat për të cilat jeni mirënjohës dhe çdo ditë, sigurohuni që të shkruani në të për ato që keni (familja, shëndeti, miqtë, arsimi dhe liria).

Ata nuk kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe miqësore.

Të gjithë duan të provojnë mirëkuptimin në një marrëdhënie të ngushtë. Por është shumë e vështirë për njerëzit inteligjentë të bisedojnë hapur me një bashkëbisedues pasi ato shpesh keqkuptohen. Ata duan të flasin për ngjarje të rëndësishme dhe domethënëse dhe rrallë pranohen dhe kuptohen. Sipas shkencëtarëve, socializimi për njerëzit me IQ të lartë është një përvojë shpesh më e dhimbshme se vetmia.

Mundohuni të rishqyrtoni rrethanat tuaja dhe të shpëtoni nga njerëzit që ju tërheqin drejt “fundit” ose do t’ju zbrazin nga brenda. Gjeni mënyra për të bërë njohje të reja me njerëz me të cilët doni të rrini. Vlerësoni të afërmit që ju duan sinqerisht – kjo është mënyra më e mirë për të hequr qafe ndjenjën e pakënaqësisë, sipas psikologut David G. Myers.

Ata vuajnë nga probleme psikologjike.

Shumë vepra shkencore konfirmojnë se intelektualët shpesh vuajnë nga çrregullime mendore. Shkencëtarët nuk mund të gjenin një varësi të drejtpërdrejtë këtu, por fakti mbetet fakt. Zakoni i një analize të vazhdueshme çon në reflektime të shpeshta në lidhje me jetën, vdekjen dhe ndjenjën e ekzistencës. E gjithë kjo në shumicën e rasteve çon në depresion.

Zgjidhja? Ndihmoni të tjerët më shpesh, madje edhe të huajt. Studimet kanë treguar që njerëzit që mbështesin të tjerët përjetojnë një ndjenjë harmonie të brendshme shumë më shpesh sesa ata që injorojnë problemet e njerëzve të tjerë. Për më tepër, ky është një justifikim i shkëlqyeshëm për të injoruar reflektimet e vazhdueshme dhe mendimet e zymta.

Ata kërkojnë të plotësojnë pritshmëritë e të tjerëve.

Sukseset akademike të njerëzve të tillë çojnë në pritshmëri edhe më të mëdha në të ardhmen e të tjerëve. Një ngarkesë e tillë shpesh provon të jetë një barrë e padurueshme, veçanërisht për fëmijët e talentuar që janë të privuar nga fëmijëria.

“Fokusimi i tepërt tek vetja dhe ankthi se si ne dukemi në sytë e të tjerëve na pengojnë të jetojmë dhe argëtohemi. Mundohuni ta trajtoni të mësuarit dhe të punuarit si një lojë: përfshihuni plotësisht në proces dhe përpiquni të mos ngecni mbërthyer në rezultat,” këshillon psikologu i mirënjohur Mihaly Csikszentmihalyi.

Ata rrallë marrin vendime racionale

Siç ka treguar studimi, në jetën e tyre të përditshme, intelektualët bëjnë aq gabime sa të gjithë të tjerët. “Njerëzit me IQ mbi mesatare bëjnë veprime joracionale dhe janë më të prirur të bien pre e mashtrimeve dhe mbështeten tek intuita,” pohojnë autorët e studimit.

Shkencëtari Igor Grossman i Universitetit të Waterloo sugjeron që njerëz të tillë duhet të flasin për problemet e tyre në personin e tretë, në mënyrë që të distancohen emocionalisht, duke ulur paragjykimet dhe të vijnë në përfundime më të mençura.

Nuk janë gjithnjë të suksesshëm

Studimet kanë treguar që 85% e mirëqenies financiare varet nga gjëra të tilla si individualiteti dhe aftësia për të komunikuar dhe negociuar. Fituesi i çmimit Nobel, psikologu Daniel Kahneman, zbuloi se njerëzit janë më të gatshëm të bëjnë biznes me dikë që i pëlqen dhe i beson, edhe nëse ofrojnë një produkt më të shtrenjtë.

Sipas shkencëtarëve, intelektet emocionale, morale dhe fizike luajnë një rol shumë më të madh në arritjen e suksesit financiar. Mësoni t’i zhvilloni këto vetë. Inteligjenca emocionale shprehet me sa mirë mund t’i kuptoni ndjenjat e të tjerëve. Inteligjenca morale është mënyra se si ndiheni për detyrimet dhe ndershmërinë tuaj. Treguesit e inteligjencës fizike tregojnë se si kujdeseni për trupin tuaj (ushqimin, sportin, pushimin dhe shëndetin).

Ata po përjetojnë më shumë stres

Shkencëtarët kanadezë arritën në përfundimin se njerëzit me IQ të lartë i perceptojnë problemet e thjeshta të përditshme shumë më ashpër. Ata kanë një zakon të mendojnë shumë herë mbi atë që po ndodh, përfshirë gjërat negative, duke i çuar ato drejt stresit kronik.

Sipas këshillës së psikologut Mihaly Csikszentmihalyi, ia vlen të mësoni se si të çaktivizoni përkohësisht ndjenjat negative kur hasni në shumë probleme. Kjo do të na ndihmojë të analizojmë me qetësi situatën dhe të gjejmë mënyra të reja për të dalë nga situata e vështirë.

Kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme shëndetësore.

Sa më inteligjentë janë njerëzit, aq më vonë shkojnë në shtrat – ky është përfundimi që kanë arritur shkencëtarët. Regjime të tilla dihet se çojnë në sëmundje të zemrës. Përveç kësaj, rezultoi që njerëzit me inteligjencë shumë të zhvilluar janë të prirur ndaj alkoolizmit dhe pirjes së duhanit për shkak të ankthit të shtuar.

Folësi, shkrimtari dhe biznesmeni motivues Adam J. Jackson këshillon që të mësoni se si të relaksoheni. Mundohuni të organizoni pushime dhe mos harroni të pushoni çdo ditë (një gjumë i plotë gjatë natës përzier me hobit tuaj të preferuar) dhe madje të ndani kohë për të mos bërë asgjë. Rregullisht bëni ushtrime fizike që ju pëlqejnë. Gjatë këtyre aktiviteteve, trupi formon “hormonet e gëzimit” – të njohura ndryshe si endorfina, të cilat përmirësojnë shumë gjendjen shpirtërore.

Ata ndjehen më rehat vetëm.

Njerëzit shumë inteligjentë pësojnë siklet gjatë kontaktit të shpeshtë me miqtë. Ata janë shumë të përqendruar në arritjen e qëllimeve të tyre dhe për këtë arsye lehtë mund të braktisin mundësinë për të kaluar kohë me ndonjë të afërm.

Nëse jeni të qetë vetëm, kjo është e mrekullueshme, por nuk duhet të izoloheni nga të tjerët. Psikologët kanë provuar që njerëzit që me qëllim gjejnë kohë për të dashurit e tyre ndjehen shumë më të lumtur në fund të jetës së tyre. Është e rëndësishme të ndani përvojat dhe gëzimin tuaj – procesi i komunikimit është i rëndësishëm. Mendoni se si ta bëni ndërveprimin interesant edhe për ju.