10 Këshilla për të Kapërcyer Atë Dëshirën për t’ua Bërë Qejfin të Gjithëve

©Ground Picture/shutterstock

A e gjeni veten duke i vënë vazhdimisht nevojat e njerëzve të tjerë përpara tuajave, edhe kur kjo do të thotë të thoni po për diçka që nuk do të donit ta bënit?

Shanset janë, ju jeni një person që nuk ua prish qejfin të tjerëve!

Mund të jetë tepër e lodhshme, duke ju lënë të ndiheni të pakënaqur dhe të frustruar. Për më tepër, është e vështirë të ngrihesh për veten dhe të jesh vetvetja jote e vërtetë kur kjo do të thotë të shqetësosh potencialisht të tjerët ose të krijosh konflikt.

Megjithatë, është absolutisht e mundur që të thyhet ky cikël me disa këshilla praktike për të kapërcyer njerëzit që ua bëjnë qejfin të tjerëve – dhe më në fund të mësoni se si të jetoni me më shumë autenticitet.

Këtu janë disa 10 këshilla praktike për të kapërcyer shpejt kënaqësinë e njerëzve:

Identifikoni shkaqet themelore pse nuk mund t’ua prishni qejfin njerëzve të tjerë

Zbulimi i arsyeve që ju bëjnë të kënaqeni me njerëzit mund të jetë një hap kyç për të kuptuar pse ndjeni nevojën për të kënaqur të tjerët.

Po përpiqeni të merrni miratimin? Keni frikë nga mundësia për t’u refuzuar? A është ndoshta për të kompensuar ndonjë gabim apo mangësi nga e kaluara?

Duke arritur në fund të këtyre motivimeve, mund të fitoni më shumë qartësi dhe të rregulloni problemin themelor. Për shembull, për shumë vite isha një njeri i pëlqyeshëm dhe prindërit dhe mësuesit e mi në shkollë ma vunë në dukje këtë… Por thellë brenda vetes, nuk mund ta ndryshoja qëndrimin tim, sepse ishte shumë i rrënjosur në personalitetin tim.

Vetëm kur arrita të zhvilloja një vetëbesim të fortë, e kapërceva atë sjellje të pëlqyeshme për njerëzit dhe fillova të ndihem mirë me veten. Pra, mund të jetë një ide e mirë për të rritur edhe vetëbesimin tuaj.

Ndoshta historia juaj është pak më ndryshe nga e imja. Megjithatë, shkaqet më të zakonshme për t’u bërë mosprishëse qejfi:

Kërkimi i aprovimit ose miratimit: Njerëzit që u bëjnë gjithnjë qejfin të tjerëve vijnë nga një nevojë më e thellë për t’u ndjerë pjesë e një grupi dhe për të pasur njohje shoqërore. Por, është një sjellje manipuluese sepse përdoret vetëm për të nxjerrë diçka nga të tjerët. Është më mirë të zhvilloni fillimisht dashurinë për veten dhe më pas të merrni respekt nga të tjerët.

Shmangia e refuzimit ose konfliktit: Njerëzit që kënaqin të tjerët janë mësuar të shmangin refuzimin dhe konfliktin. Ata mund të kenë frikë se shprehja e nevojave ose opinioneve të tyre do të çojë në tension me të tjerët. Pra, nëse keni frikë nga konfliktet e mundshme, duhet të kërkoni rrënjët e problemit për të kuptuar se të qenit i refuzuar ndonjëherë është një pjesë e natyrshme e jetës dhe konflikti është pjesë e të shprehurit.

Përpjekja për të kompensuar gabimet ose dështimet e së kaluarës: Në përpjekje për të korrigjuar gabimet ose zhgënjimet e së kaluarës, disa njerëz mund të përdorin kënaqjen e njerëzve, duke ndjerë se duhet të demonstrojnë denjësinë e tyre për dashuri dhe pranim.

Kjo mund të vijë nga plagët emocionale të së kaluarës. Por të qenit i vetëdijshëm se nga vjen kjo plagë emocionale mund t’ju ndihmojë të shëroheni emocionalisht dhe t’ju çojë në zhvillimin e një personaliteti shumë më të sigurt.

Frika nga braktisja: Për të shmangur vetminë, disa njerëz u drejtohen njerëzve dhe u bëjnë qejfin. Për ta, shprehja e nevojave dhe dëshirave të tyre mund të duket si një lëvizje e rrezikshme, e cila mund të çojë në një prishje të mundshme të marrëdhënieve të tyre.
Nëse mendoni se i përkisni ndonjë prej këtyre kategorive, jini të vetëdijshëm se si ndikon të qenit i këtillë – dhe filloni t’i ndryshoni këto qëndrime për të shprehur lirshëm ndjenjat tuaja.

Vendosni kufij

Mund të jetë sfiduese për të vendosur kufij, veçanërisht nëse nuk jeni mësuar me ta. Sidoqoftë, është shumë mirë të keni kufij dhe t’i komunikoni kufijtë tuaj në mënyrë të vendosur, në vend që të nënkuptoni ose të mbështeteni te të tjerët për t’i kuptuar.

Disa nga këshillat më të rëndësishme për të vendosur kufij dhe për të ndaluar të qenit kënaqësja e të tjerave janë:

Identifikoni nevojat dhe vlerat tuaja: Merrni një moment për të reflektuar mbi atë që është vërtet e rëndësishme për ju dhe çfarë keni nevojë për t’u ndjerë të kënaqur – dhe jo se si t’i kënaqni të tjerët. Ky ndryshim i vogël do të bëjë të gjithë ndryshimin në rritjen e lumturisë suaj dhe krijimin e më shumë ndërveprimeve të vërteta me njerëzit.

Komunikoni kufijtë tuaj në mënyrë të qartë: Pasi të jeni të vetëdijshëm për kufijtë tuaj, është thelbësore t’i shprehni kufijtë tuaj në mënyrë efektive për njerëzit përreth jush. Kjo mund të nënkuptojë refuzimin e kërkesave që janë përtej aftësive tuaja ose të thoni jo kur është e nevojshme.

Praktikoni kujdesin për veten: Duke vendosur kufizime, ju siguroni që së pari të kujdeseni për veten dhe që nevojat tuaja të përmbushen. Kjo mund të nënkuptojë të kurseni pak kohë për veten tuaj kur ndjeni nevojën.

Jini të qëndrueshëm: Ruajtja e qëndrueshmërisë në sjelljen tuaj të re është thelbësore. Lënia e dikujt të pushtojë ata kufij mund ta bëjë të vështirë përforcimin e tyre më vonë.
Jini të hapur për negociata: Ndërsa është thelbësore të vendosni kufij, është po aq kritike të jeni të hapur ndaj negociatave. Jini të përgatitur për të qenë fleksibël – por bëni që nevojat tuaja të plotësohen.

Në rrugën, për të vendosur kufij, nuk duhet të jeni të pasjellshëm. Thjesht tregoni se jeni këmbëngulës dhe vini në praktikë këtë aftësi të re. Në të njëjtën mënyrë, mendja juaj ishte programuar për t’u kënaqur me njerëzit, gjithashtu mund të mësoni të shpreheni hapur.

Mësoni të thoni JO

Mund të jetë e vështirë për njerëzit që kënaqin të shqiptojnë fjalën me dy shkronja ”

Jo’; ata kanë një dëshirë të lindur për të kënaqur të tjerët dhe kanë frikë të mohojnë dikë dhe të shkaktojnë potencialisht zhgënjim. Megjithatë, të thuash jo mund të jetë çelësi për të kapërcyer tendencat e pëlqyeshme të njerëzve, duke dëshmuar se ke autonominë për të marrë vendimet e tua.

Këtu janë disa këshilla për të mësuar se si të thoni jo:

Jini të qartë dhe të drejtpërdrejtë: Mos prisni që dikush të kuptojë se çfarë do të thoni. Jini të qartë në lidhje me ndjenjat dhe kërkesat tuaja. Sigurisht, ju duhet të shpjegoni pse po thoni jo. Shpesh, vetëm shtimi i fjalës “sepse” është i mjaftueshëm për të dhënë një arsye të mirë pse po refuzoni të bëni diçka.

Ofroni më shumë alternativa: Mbani një listë të alternativave të mundshme në rast se ende nuk mund t’u thoni jo njerëzve të tjerë. Për shembull, mund të thuash që nuk je i disponueshëm për momentin, por ndoshta javën tjetër, mund të shpenzosh disa orë duke ndihmuar atë person të caktuar.

Jini të përgatitur për reagime të kundërta: Të qenit gati për t’u refuzuar është pjesë e procesit. Ju mund të jeni të shqetësuar ose të pakëndshëm, por është thelbësore të mbani në mend se refuzimi është i nevojshëm për të zhvilluar personalitetin tuaj dhe për t’u kujdesur për interesat tuaja më të mira. Në çdo rast, rrethimi me njerëz që kërkojnë vetëm të përfitojnë nga ju nuk do t’ju shërbejë mirë… Dhe madje do të ndiheni më keq me veten tuaj!

Praktikoni vendosmërinë

Të shprehesh qartë dhe me respekt ndërkohë që mbron nevojat dhe bindjet e tua është ajo që ka të bëjë me vetëbesimin! Do të thotë të komunikoni me besim mendimet dhe ndjenjat tuaja pa iu drejtuar agresionit.

Në vend që të shpresoni se mesazhi juaj do të kuptohet, sigurohuni që të komunikoni qartë dhe drejtpërdrejt – pa rrahje rreth shkurreve! Është thelbësore të kesh guximin për të ndarë hapur mendimet dhe emocionet e tua,

Në mënyrë të ngjashme, ndryshimi i gjuhës së trupit dhe mënyra se si shpreheni do të ndryshojë plotësisht jetën tuaj. Do t’ju bëjë të ndiheni nën kontrollin e jetës suaj dhe t’i shprehni emocionet tuaja në mënyrën e duhur. Kjo do t’ju japë më shumë besim dhe do të dini se si të mbroni të drejtat tuaja në çdo kohë.

Si çdo aftësi, duhet kohë për t’u zhvilluar, por puna me veten duhet të jetë prioriteti juaj në çdo rast.

Mos harroni, është e pamundur të fitosh miratimin e të gjithëve. Nuk duhet të shqetësoheni nëse disa njerëz nuk ju pëlqejnë pasi kjo është thjesht e pashmangshme. Ajo që është thelbësore është të duash veten dhe të jesh i vërtetë me atë që je, të mos përkulesh për t’iu përshtatur pritshmërive të të tjerëve.

Kërkoni mbështetje

Kërkimi për ndihmë mund të jetë një detyrë e frikshme dhe ndonjëherë ne priremi t’i japim përparësi nevojave të të tjerëve mbi tonat, duke injoruar pa dashje mirëqenien tonë.

Pra, hulumtoni dhe gjeni profesionistë që janë të specializuar për të ndihmuar njerëzit që kënaqin. Një terapist ose këshilltar mund të punojë me ju për të zbuluar rrënjën e pëlqimit të njerëzve – dhe t’ju japë mjetet për ta hequr këtë zakon.

Sigurohuni që të lexoni rishikimet dhe të verifikoni kredencialet për t’u siguruar që po punoni me një person të kualifikuar dhe të besueshëm. Pasi të keni gjetur një ekspert, jini të sinqertë dhe komunikoni emocionet tuaja. Thjesht kërkoni dikë me të cilin ndiheni të qetë dhe të cilit mund t’i besoni. Më në fund, merrni masa dhe bëni punën. Thyerja nga zakoni i kënaqjes së njerëzve të tjerë mund të jetë e vështirë. Megjithatë, me ndihmën e një profesionisti, mund të filloni të krijoni zakone të reja që do t’ju ndihmojnë të kontrolloni zakonet tuaja të pëlqyeshme për njerëzit.

Mos harroni, ju jeni të denjë dhe është në rregull të kërkoni ndihmë.

Mësoni nga njerëz të tjerë që kanë qenë të kënaqur me njerëzit

Marrja e njohurive nga ata që kanë kaluar nëpër të njëjtat çështje mund të jetë një mënyrë e dobishme për të kuptuar dhe gjetur mënyra për të kapërcyer sjelljet e pëlqyeshme për njerëzit.

Kërkoni histori personale: Shumë njerëz kanë ndarë historitë e tyre për tejkalimin e zakoneve të të qënit të pëlqyeshëm për njerëzit dhe udhëtimet e tyre drejt lirisë. Duke lexuar këto llogari personale, ju mund të fitoni njohuri dhe motivim të vlefshëm për të bërë transformimin tuaj.

Bashkohuni me një grup mbështetës: Angazhimi në një grup mbështetës mund të jetë një mënyrë fantastike për t’u lidhur me të tjerët që po përpiqen në mënyrë aktive të largohen nga zakonet e pëlqyeshme për njerëzit. Në një grup mbështetës, ju keni mundësinë të shprehni ndjenjat tuaja dhe të thithni njohuritë e të tjerëve.

Kërkoni burime në internet: Ka shumë burime online në dispozicion për të ofruar informacion dhe mbështetje! Nga bloget e dobishme dhe forumet e diskutimit tek grupet e mbështetjes në internet.

Bisedoni me miqtë dhe familjen: Biseda me familjen dhe miqtë për betejat tuaja me njerëzit që të kënaqin mund të jetë e dobishme. Mund t’ju japë njohuri dhe perspektivë nga përvojat e tyre personale, si dhe t’ju ofrojë mbështetje të fortë ndërsa përpiqeni të hiqni dorë nga zakoni.

Mos harroni kurrë se udhëtimi i çdo individi është unik, kështu që ajo që funksionon për një person mund të mos jetë e përshtatshme për dikë tjetër. Mund të kërkojë pak provë dhe gabim për të gjetur taktikat që funksionojnë më mirë për ju, por me përkushtim dhe përsëritje, ju mund të ndryshoni zakonet tuaja të pëlqyeshme për njerëzit.

Ndërtoni vetëvlerësimin tuaj

Kërkimi i vazhdueshëm i pranimit nga të tjerët është një shenjë dalluese e njerëzve që nuk ua prishin qejfin, duke treguar mungesën e vetëvlerësimit. Ndërsa besimi juaj tek vetja dhe vlerësimi juaj vazhdojnë të rriten.

Pra, ka disa gjëra që mund të bëni për të rritur besimin tuaj dhe për të ndaluar të qenit kënaqësi të njerëzve:

Përqafoni pikat tuaja të forta dhe të dobëta: Të gjithë kanë pikat e forta dhe të dobëta, dhe është thelbësore të përqafoni tuajat. Vendosni pak punë për të përmirësuar dobësitë tuaja dhe vazhdoni të rriteni një personalitet të fortë.

Vendosni qëllime: Vendosja e qëllimeve mund t’ju bëjë të ndiheni më të sigurt dhe të rrisni vetëvlerësimin tuaj. Mos harroni të vendosni synime të arsyeshme dhe gjithmonë të festoni arritjet tuaja.

Jini mirënjohës: Mirënjohja është një mentalitet që do t’ju ndihmojë të shihni gjithçka në një dritë më pozitive. Përqendrohuni në gjërat për të cilat jeni mirënjohës dhe se si këto ndjenja ju bëjnë t’i vlerësoni ato.

Praktikoni pohimin: Pohimet janë deklarata të fuqishme që ndryshojnë mendimet dhe besimet tuaja. Gjeni tipare pozitive në personalitetin tuaj dhe thuajini vetes se “je i vlefshëm dhe i veçantë” për të filluar ndryshimin e mentalitetit dhe për të kuptuar se sa i vlefshëm je.

Praktikoni kujdesin për veten

Shumë njerëz që kënaqin janë kaq të fiksuar në përpjekjen për të kënaqur të tjerët, sepse kanë frikë të etiketohen si egoistë, edhe nëse kjo do të thotë të sakrifikojnë nevojat e tyre në këtë proces. Ky nuk është ekuilibri më i mirë.

Kur vendosni mirëqenien tuaj në vend të parë, ju po forconi vetëvlerësimin tuaj dhe po e çlironi veten nga zakonet e pëlqyeshme për njerëzit.

Pra, jepni përparësi mirëqenies suaj duke i lënë kohë vetes, duke bërë aktivitete që ju sjellin gëzim dhe duke vendosur kufij të shëndetshëm me të tjerët. Në këtë mënyrë, ju mund të dilni nga rrethi vicioz i kënaqësisë së njerëzve.

Pranoni se nuk keni nevojë për vërtetim të jashtëm për t’u ndjerë të denjë. Ti e di që meriton respekt pavarësisht se çfarë mendojnë të tjerët… Dhe kjo është diçka që mund ta arrini vetëm duke i kushtuar kohë vetes dhe duke mos i kushtuar kohën dhe mendimet tuaja të tjerëve.

Natyrisht, kjo nuk do të thotë që ju të bëheni një person egoist, por duhet të vlerësoni veten së pari për të qenë në gjendje të vlerësoni praninë e të tjerëve.

Menaxhoni emocionet tuaja

Merrni përgjegjësinë për emocionet tuaja dhe gjeni mënyra të shëndetshme për të menaxhuar ndjenjat tuaja. Duke qenë se kënaqja e njerëzve përfshin të bësh gjëra që nuk dëshiron vërtet t’i bësh, është e lodhshme dhe ndikon në mirëqenien dhe vetëvlerësimin tuaj.

Po kështu, përpiquni të kaloni kohë duke reflektuar mbi nevojat tuaja dhe emocionet që do të merrni kur të arrini qëllimet tuaja. Me siguri do të ndiheni ndryshe nga të qenit skllav i frikës suaj dhe të shpenzoni gjithë kohën tuaj për të ndihmuar të tjerët të arrijnë ëndrrat e tyre.

Fatkeqësisht, ju do të lëndoni ndjenjat e të tjerëve. Megjithatë, vendosja e vetes në vendin e fundit do t’ju lëndojë gjithsesi. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të kihet parasysh se të bësh gabime është pjesë e jetës dhe të ndihesh i shqetësuar kur përpiqesh të largohesh nga zakonet e vjetra është normale.

Kërkoni marrëdhënie të shëndetshme

Marrëdhëniet e shëndetshme mund të luajnë një rol jetësor për të na ndihmuar të kapërcejmë sjelljen e pëlqyeshme për njerëzit. Kur jemi të rrethuar nga njerëz mbështetës dhe mirëkuptues, kjo na inkurajon të ndihemi më të sigurt në shprehjen e nevojave tona dhe marrjen e vendimeve në të cilat besojmë vërtet. Nëse po kërkoni mënyra për të gjetur marrëdhënie më të shëndetshme, këtu janë disa këshilla:

Vlerësoni marrëdhëniet tuaja aktuale: Vendosni se cilat marrëdhënie nuk i plotësojnë nevojat tuaja ose nuk ju shkaktojnë shqetësim. Ju mund ta gjeni të dobishme të distancoheni nga njerëzit që vetëm po përfitojnë nga ju. Ata nuk janë miqtë tuaj dhe ju duhet të jeni me njerëz që ju ndihmojnë të rriteni dhe të përballeni me sjelljen tuaj të pëlqyeshme për njerëzit.

Ndërtoni marrëdhënie të reja: Krijimi i lidhjeve të reja mund të jetë një mënyrë e mrekullueshme për të zbuluar njerëz mbështetës dhe simpatikë. Është më mirë të rrethosh veten me disa njerëz që të duan për atë që je sesa të kesh miq të rremë që përpiqen vetëm të përfitojnë nga besnikëria jote.