12 Rregulla Financiare që Ju Bëjnë të Pasur Nëse i Aplikoni Çdo Ditë

Të gjithë ne kemi ëndrrat tona, shumë prej të cilave shpesh kërkojnë shumë para. Pra, duhet të mësojmë t’i përdorim paratë siç duhet për të ruajtur sa duhet për diçka që duam.

Por kursimi i parave është një formë arti që gjithashtu duhet të mësohet. Nëse mësojmë se si të merremi me paratë, ëndrrat tona nuk do të jenë thjesht ëndrra dhe fillojnë të bëhen realitet. Rregullat që kanë treguar efektivitet mund të na ndihmojnë ta bëjmë këtë.

Shpesh problemet tona financiare nuk shkaktohen nga sa para kemi, por nga mënyra se si i përdorim ato. Ne jemi vazhdimisht në kërkim të zgjidhjeve të reja për ta bërë jetën tonë edhe më të rehatshme. Prandaj, po ju paraqesim këto 12 rregulla për kursimin e parave.

Lexoni dhe i përdorni ato!

Merrni parasysh koston e përdorimit

Ndonjëherë, kemi probleme kur përpiqemi të kursejmë paratë. Natyrisht, ka gjëra të domosdoshme që përdorim çdo ditë dhe ne duhet të përpiqemi të kursejmë para për to. Por kur blejmë gjëra të lira që janë me cilësi të dobët, shpesh përfundojmë duke i blerë edhe më shpesh këto gjëra.

Natyrisht, duhet t’i marrim vendimet në bazë të asaj se sa para kemi, por nuk duhet të neglizhojmë faktin se kostoja reale e një produkti nuk është çmimi i saj, por se sa kohë mund ta përdorim.

Për të qenë më specifik, këtu është një formulë: kostoja reale e një produkti = çmimi / sasinë e kohës që e përdorni. Dhe duhet ta përdorni këtë formulë sa herë që doni të bëni një blerje të rëndësishme.

Vendosni një kufi për shpenzimet e përditshme.

Planifikimi i shpenzimeve tuaja është një nga rregullat më të rëndësishme për menaxhimin e buxhetit tuaj. Pasi planifikoni për blerje të mëdha, përpiquni të kufizoni sasinë e parave që shpenzoni çdo ditë. Kjo nuk do t’ju lejojë të shpenzoni para dhe do të shmangë dëshirën për të shkuar në dyqan vetëm sa për të blerë diçka të shijshme.

Pra, mendoni me kujdes për shumën që mund të shpenzoni pa planifikuar paraprakisht (pini kafe, paguani për një udhëtim shtesë në një taksi, etj) dhe përpiquni të mos shpenzoni më shumë.

Përmbushni nevojat tuaja, jo dëshirat

Në përgjithësi, njerëzit nuk kanë edhe aq shumë nevoja: ujë, ushqim, strehim, veshje, siguri, marrëdhënie të mira me njerëzit e tjerë dhe vullnet të lirë. Duke përmbushur një nevojë, ne zgjidhim një problem dhe në fund, kjo është ajo që na bën të kënaqur.

Kur plotësojmë dëshirat që kemi, shpesh jemi impulsivë dhe përfundojmë me hedhurina të padobishme që jo vetëm që përdorin rezervat tona financiare, por edhe na zhgënjen. Pra, çdo herë që dëshironi të blini diçka, bëjini vetes këtë pyetje: a keni nevojë vërtet për këtë?

Shkëmbeni gjërat.

Kohët e fundit, shkëmbimi i gjërave po vihet mjaft në përdorim. Në përgjithësi, ne të gjithë kemi gjëra të mira që nuk na duhen dhe ne rrallë i përdorim ato. Pse nuk i përdorni ato 100%? Edhe një shtëpizë që nuk e përdorni mund të jetë i dobishëm: ka shumë njerëz që duan të kalojnë kohë jashtë qytetit.

Ju gjithashtu mund të shkëmbeni rroba, lodra dhe libra. Ju mund ta bëni atë me miqtë ose me njerëz që nuk njihni në internet. Kjo do t’ju lejojë të kurseni shumë para, por gjithashtu do të kontribuoni në lëvizjen eko-miqësore – ju do t’i jepni gjërave një jetë të dytë.

Mos blini një makinë të re.

Eksperti financiar Dave Ramsey shkruan se vetëm 39% e njerëzve të pasur zgjedhin makina të reja luksoze. Pjesa më e madhe e popullsisë që ka para drejton ose një Hyundai, një Toyota, ose një Honda dhe shpesh blen makina të përdorura, në vend të të rejave.

Blerja e një makine të përdorur është në të vërtetë fitimprurëse: ju shpenzoni më pak para dhe vazhdoni të drejtoni një makinë të mirë.

Paguani më shumë se pagesa minimale e kredisë.

Shumica e njerëzve preferojnë të paguajnë pagesën minimale të huasë. Dhe në fillim, kjo mund të duket si një vendim i arsyeshëm sidomos nëse nuk keni shumë para shtesë. Por nëse nuk keni shumë kredi për të paguar, është akoma më e dobishme të paguani paraprakisht. Pse? Për shkak se interesi akumulohet çdo ditë. Sa më i vogël të jetë borxhi juaj, aq më pak interesi ju duhet të paguani.

Optimizoni shpenzimet më të mëdha.

Nëse ndjekni shpenzimet tuaja, ju e dini se çfarë është e domosdoshme dhe çfarë jo. Pra, mund të mendoni se të hani jashtë nuk kushton shumë. Por nëse e vini re, do të shihni se është shpenzimi më i madh që keni. Në këtë rast, ju do të jeni në gjendje ta reduktoni këtë.

Kjo nuk është vetëm një mënyrë e mirë për të gjetur një vrimë në financat tuaja, por gjithashtu një arsye për të optimizuar. Për shembull, mund të jemi të sigurtë që ne hamë ushqim të shëndetshëm, por në të njëjtën kohë, nuk mund të mos e vërejmë se ne shpenzojmë shumë para në kafe. Ose, mund të na duket sikur nuk blejmë kurrë ndonjë send të padobishëm dhe në fakt, ne shkojmë në qendër tregtare çdo fundjavë për të blerë rroba të reja.

Ndani shpenzimet tuaja.

Ndarja e shpenzimeve me miqtë tuaj mund t’ju ndihmojë të kurseni para. Për shembull, mund të shkoni në supermarkete me të afërmit, miqtë ose njerëzit që njihni. Ka oferta zbritjeje që mund të jenë fitimprurëse për të gjithë. Dhe gjithashtu mund të porositni gjërat nga dyqanet online së bashku dhe të ndani koston e transportit.

Përballuni me stereotipat.

Nëse ndiqni shpenzimet tuaja, ju e dini se çfarë mund të lihet edhe pa blerë. Pra, ka shumë pak njerëz që nuk duan të fitojnë shumë para dhe që duan të jetojnë me sa më pak gjëra të jetë e mundur.

Por ndonjëherë, njerëzit përpiqen me të vërtetë shumë dhe bëjnë gjithçka që munden për të arritur suksesin, por prapë nuk marrin rezultatet që kërkojnë. Dhe ndonjëherë, stereotipet tona psikologjike janë arsyet pse nuk jemi të suksesshëm.

Për shembull, nëse prindërit tuaj thoshin se të gjithë njerëzit e pasur vjedhin dhe gënjejnë për të fituar paratë e tyre dhe gjëra të tjera, ato fjalë do të kenë ndikim në mënyrën se si i shpenzoni paratë. Njerëzit të cilët nuk besojnë se ato mund të jenë të suksesshme rrallë janë të tillë dhe i shpenzojnë të gjitha paratë që fitojnë në mënyrën më pak optimale të mundshme.

Rishikoni detyrimet tuaja të huasë.

Bankat moderne ofrojnë shumë mundësi për të përmirësuar gjendjen tuaj të huasë. Shumë njerëz ose i injorojnë këto opsione ose nuk dinë për to. Ka dy mënyra kryesore për të përmirësuar gjendjen tuaj të kredisë: refinancimi (për një hua me interes të ulët) ose ristrukturim (kur kushtet tuaja aktuale të kredisë janë përmirësuar).

Mos harroni se edhe ndryshimet më të vogla në detyrimet tuaja të kredisë mund të rezultojnë të kenë një ndikim shumë të madh në sa para do të kurseni.

Zgjidhni dikë që është përgjegjës për buxhetin e familjes.

Kur nuk ka asnjë person i cili është përgjegjës për buxhetin në një familje, shumë para hidhen dëm. Por nëse njëri prej bashkëshortëve merret me paratë më mirë se tjetri, ndoshta ata duhet ta diskutojnë dhe të caktojnë role në këtë çështje. Kjo do t’i lejojë ata të zgjedhin kostot e tyre dhe të shmangin shumë konflikte në të ardhmen.

Llogaritni përfitimin e ditës suaj.

Çdo ditë e jetës tonë ka një ndikim në atë nëse ne humbim apo rrisim fuqinë tonë financiare. Sepse momentet e vogla mund të kontribuojnë dhe të ndërtojnë të ardhmen tonë financiare.

Në fillim, llogarisni sa para fitoni në ditë dhe pastaj – sa para shpenzoni për transportin, ushqimin, blerjet dhe gjëra të tjera. Gama normale është që të ardhurat tuaja të jenë 30% më shumë se shpenzimet tuaja ditore.

Nëse numri është më pak se 30%, është koha të mendoni për mënyrat për të rritur të ardhurat tuaja ose për të zvogëluar shpenzimet tuaja.