14 Gjërat për të Cilat Nuk Duhet ta Fajësoni Veten

Ndonjëherë ne fajësojmë veten për mënyrën se si e jetojmë jetën tonë sepse jetët tona nuk janë aq perfekte sa do të donim të ishin. Kur flasim me miqtë tanë ose kontrollojmë mediat sociale, arrijmë në përfundimin se jeta jonë është e zbehtë në krahasim me te tjerat.

Ne ndjejmë keqardhje për gjërat për të cilat nuk kemi përse ta bëjmë. Tani është koha ta pranojmë veten dhe të ndalojmë së ndjeri keq.

Ne po ju paraqesim gjërat më të zakonshme për të cilat ne të gjithë kemi prirjen ta qortojmë veten dhe do të diskutojmë arsyet pse duhet t’i japim fund kësaj sjelljeje.

Zgjedhjet e karrierës suaj

Sa më e pazakontë dhe më pak të paguhet një pune, aq më shumë prireni të fajësoni veten për zgjedhjet tuaja në karrierë.

Ju dyshoni më shumë tek vetja nëse keni kualifikime më të qëndrueshme në punë dhe paga më të mira, por keni zgjedhur një rrugë tjetër karriere. Presioni është edhe më i madh kur miqtë tuaj arrijnë “në krye të klasifikimeve”. Por nëse jeni të kënaqur me punën tuaj, duhet të krenoheni me atë që bëni, pavarësisht se çfarë është ajo që bëni.

Aftësitë e kufizuara ose mungesa e aftësive

Ju mund të përjetoni të qenurit të dobët për shkak të aftësive të kufizuara ose mungesës së aftësisë për diçka, por nuk duhet të ndjeni keqardhje për veten. Të gjithë kanë pikat e forta dhe të dobëta, kështu që nëse nuk jeni të mirë në diçka kjo nuk ju bën humbës. Të kesh aftësi të kufizuara ose mungesë aftësish thjesht do të thotë që pikat e tua të forta shtrihen diku tjetër.

Dua pak kohë për vete

Në një botë ekstroverte, ndonjëherë është e vështirë të justifikosh veten, për të patur pak kohë për veten tënde. Nëse jeni nënë, ju mund të ndiheni edhe më fajtorë se u fshehët në qilar para se fëmijët tuaj të vini dhe t’ju gjenin.

Por e vërteta është se të gjithë meritojnë të kenë kohë të jenë të vetvetvetja dhe të përkëdhelen pa u shqetësuar për të tjerët për pak kohë. Pra, merrni 5 minuta për veten dhe mos u ndjeni fajtor për këtë.

Miqtë dhe partnerët që ju zgjidhni

Ju mund të keni një partner ose miq në jetën tuaj për të cilët njerëzit e tjerë mendojnë se nuk janë aq të mirë për ju. Por nëse ju trajtojnë mirë, nuk ka rëndësi nëse ata konsiderohen si “jo cool” apo jo mjaftueshëm të mirë. Ju duhet të jeni të lumtur që në botë ka njerëz si ata që kujdesen për ju.

Nga keni ardhur

Nëse keni turp për të kaluarën tuaj, nuk ka gjasa që ju të keni mundësi të vlerësoni të tashmen dhe të prisni për të ardhmen. Pranimi i të kaluarës suaj si gjë që ju ka formuar është një nga mënyrat për të filluar ta doni veten.

Nëse keni ardhur nga një vend i keq, le të jetë një kujtesë që tani jeni më mirë ose se mund të jeni më mirë.

Ushqimi që hani

Shokët që kujdesen për shëndetin mund të përpiqen të ju fajësojnë sa herë që shijoni diçka shumë të shijshme. Por nuk duhet ta turpëroni veten për kënaqësinë në ushqim për aq kohë ju kujdeseni për shëndetin tuaj. Ushqimi është një nga kënaqësitë më të mëdha në jetë dhe nëse mund ta përballoni, duhet ta shijoni.

Statusi i marrëdhënies suaj

Ndoshta preferoni të jeni beqarë ose mendoni se është më mirë të divorcoheni nga partneri juaj. Edhe nëse njerëzit nuk janë dakord me ju, nuk duhet të keni turp nga vetja se nuk jeni me dikë.

Sigurisht, të qenit në një romancë ose të martohesh mund të duket e shkëlqyeshme, por nëse mendoni se duhet të jeni beqar, nuk duhet të ndiheni fajtorë për këtë.

Të qenit ndryshe

Tashmë është e vështirë të jesh pjesë e një pakice, kështu që nuk ju ndihmon nëse e bëni veten të ndjeheni keq kur jeni ndryshe. Në vend që të përpiqeni të përshtateni me ta dhe të jeni pjesë e shumicës, ju duhet të përqafoni veçantinë tuaj dhe ta përdorni atë siç duhet.

Gjërat që ju mund dhe nuk mund t’i përballoni

Në këtë botë materialiste, nuk është e pazakontë të ndjeheni të turpëruar nëse nuk mund të përballoni gjëra të markës dhe të modës. Sidoqoftë, duhet të mbani mend që etiketat nuk duhet t’ju përcaktojnë. Jetoni brenda mundësive tuaja dhe jini të lumtur me atë që keni.

Pesha, madhësia ose forma e trupit tuaj

Disa pesha, madhësi dhe forma të trupit mund të jenë më të preferueshme në media, por kjo nuk është një arsye e mirë për t’u ndjerë keq me veten për trupin tuaj.

Shëndeti duhet të jetë më i rëndësishëm sesa mënyra se si trupi juaj duket kështu që nuk duhet të ndjeheni kurrë të turpëruar për trupin tuaj. Shikohuni në pasqyrë dhe thuajini vetes se jeni e bukur sepse kjo është e vërteta.

Interesat që keni

Edhe hobet ka statuse të ndryshëm në sytë e shoqërisë. Por nëse me të vërtetë kënaqeni duke lexuar, duke qenë pjesë e një klubi, duke mbledhur figurina, ose ndonjë gjë tjetër, duhet të krenoheni me këtë. Për aq kohë sa të mos jetë e dëmshme për askënd, duhet të jeni të lirë për të pasur interes për çdo gjë që doni.

Të qenit të ndjeshëm

Të jesh i rritur ndonjëherë do të thotë që të mos tregosh shumë emocione. Edhe po të jetë kështu, ju nuk jeni një robot dhe nuk duhet të shprehni emocionet tuaja.

Pra, lërini lotët të rrjedhin kur zemra juaj lëndohet ose edhe kur jeni duke shikuar një film. Nuk keni përse të turpëroheni kur shpreheni dhe nuk jeni në gjendje të mbështilleni në ndjenjat tuaja kur gjërat vërtet ndikojnë tek ju.

Mënyra se si visheni

Ndoshta shoqëria ka ide të caktuara se si duhet të visheni, por nuk duhet të bashkoheni me ata që ju përqeshin për shkak të mënyrës së veshjes. Ju duhet të jeni krenar për çdo gjë që ju vishni dhe ju bën të ndiheni rehat. Rrobat tuaja duhet të jenë vendimi juaj, kështu që vishuni me vetëbesim.

Humbja e bebes apo pamundësia për të ngelur shtatzënë

Mbase për këtë nuk flitet edhe aq shumë. Humbja e fëmijës dhe pamundësia për t’u ngjizur nuk janë shumë të rralla, por gratë priren të fajësojnë për këtë. E vërteta është se zakonisht këto nuk ndodhin për fajin tuaj. Ju duhet t’i rikujtoni vetes se nuk jeni problemi.

Për cilën nga këto gjëra jeni ndjerë keq dhe a e fajësoni akoma veten për to? A ka gjëra të tjera për të cilat fajësoni veten?