Gabimet e Kujdesit Ndaj Fëmijëve që Çdo Prind i ka Bërë të Paktën Një Herë në Jetë

Prindërit përpiqen t’u japin fëmijëve të tyre botën, por ndonjëherë edhe ata bëjnë gabime që mund të ndikojnë tek fëmijët e tyre për tërë jetën. Në fakt, ekzistojnë një seri gabimesh të zakonshme që prindërit e rinj kanë tendencë të bëjnë kur janë duke rritur fëmijën e tyre. Ne kemi mbledhur  këto gabime që duhet t’i shmangin të gjithë prindërit.

Kontrollimi i temperaturës së fëmijës me dorën e tyre

Trupi i një fëmije ka tendencë të jetë më i ngrohtë. Në fakt, temperatura e tyre normale e trupit mund të shkojë nga 36 në 37.9 °C. Çdo teperaturë më lartë konsiderohet ethe. Është e pamundurër për të zbuluar një ndryshim kaq të vogël me dorë dhe gjithmonë rekomandohet të përdorni një termometër. Për foshnjat nën 3 muaj, një termometër rektali do t’ju japë leximin më të saktë dhe do t’ju ndihmojë të mbani fëmijën tuaj të sigurt dhe të shëndetshëm.

Mbërthim në pelena

© Shutterstock.com

Kur keni një makinëri të vogël jashtëqitje në shtëpinë tuaj, duket se është një ide e mirë që të rezervoni pelena. Por, në realitet, nuk është asgjë më pak se një humbje parash. Foshnjat rriten me shpejtësi në madhësi dhe ata fitojnë rreth 140 deri në 200 gram në javë, për të qenë të saktë. Para se ta kuptoni, fëmija juaj do të jetë bërë më i madh për të gjitha pelenat që keni ruajtur për ta dhe do të duhet të merrni të reja.

Heqja e qetësuesve të tyre shumë herët

© Shutterstock.com © Depositphotos.com

Nga frika se foshnjat e tyre do të bien pre e infeksioneve dhe problemeve të dhëmbëve, shumë prindër i heqin shumë shpejt qetësuesit e tyre. Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, koha e duhur për të ndarë bebet nga lodra e tyre e vogël është rreth 6 muaj, jo më herët se kaq.

Lënia e fëmijës tuaj t’u shpëtojë gabimeve

© Definitely, Maybe / Universal Pictures

Që në moshë të re, përpiquni të disiplinoni fëmijët tuaj dhe t’i mbani ata përgjegjës për sjelljet e tyre. Duke e lënë fëmijën tuaj t’u shpëtojë gjërave si pa të keq, ju po u mësoni atyre që, edhe në të ardhmen, nëse ata bëjnë diçka të gabuar, gjithmonë do të jeni aty për t’i ndihmuar.

Përdorimi i teknologjisë për t’i mbajtur ato të zënë

Shumica e prindërve përdorin telefona celularë dhe TV për të argëtuar fëmijët e tyre, por kjo, në të vërtetë, është e keqe për shëndetin e tyre. Sipas një studimi, rrezatimi në këto pajisje ndikon drejtpërdrejt në trurin e fëmijëve dhe rrit rrezikun që ata të shfaqin tumore.

Mbulimi i këmbëve kur kanë ethe

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

“Djersitja” është një mit i madh i lidhur me ethet dhe nuk ka asnjë provë se ai funksionon në të vërtetë. Duke e mbuluar fëmijën tuaj kur të ketë temperaturë, ju vetëm do t’i ngrohni ato më shumë. Në vend që ta zhvishni fëmijën tuaj ose t’i mbuloni me një batanije, ndërrojini ato duke i veshur me veshje më të lehta . Mbani kondicionerin të ndezur dhe sigurohuni që dhoma të jetë e freskët.

Ndryshimi i pelenës menjëherë

© EAST NEWS © EAST NEWS

Ndonjëherë, fëmijët dalin jashtë në intervale të shpejta dhe nëse i ndryshoni ato në moment, ju mund të bëheni viktimë e një tjetër jashtëqitjeje. Pelenat moderne kanë aftësinë për të përthithur eleminimin për orë të tëra, ndërsa e mbajnë lëkurën e foshnjës tuaj të thatë dhe pa skuqje. Më e mira është të prisni disa minuta para se të ndryshoni pelenën dhe ‘i tpastroni.

Ushqimi me lugë

© Depositphotos.com © Gelpi/easyfotostock/Eastnews

Sipas mjekëve, fëmijët e vegjël që ushqehen me lugë në të vërtetë janë të këqija për shëndetin e tyre dhe zhvillimin e përgjithshëm. Në vend të kësaj, këshillohet që fëmijët të përpiqen të ushqehen vetë. Fëmijët të cilët ushqehen me lugë ka të ngjarë të jenë ngrënës të bezdisshëm dhe të arrijnë mbipeshë ndërsa rriten. Nga ana tjetër, fëmijët që hanë me ritmin e tyre, vetë, ka të ngjarë të jenë më të shëndetshëm.

Shpenzoni shumë para për to

© depositphotos.com © kyliejenner / Instagram

Foshnjat rriten me të vërtetë shumë shpejt, kështu që shumë shpejt nuk do t’i përdorin më veshjet e tyre. Plus, lajme të reja, ato janë të çrregullt dhe nuk da ta kishin problem të bënin pis rrobat e reja të shtrenjta që sapo keni blerë.

Goditja ose përdorimi i kërcënimeve

Të acarohesh me vogëlushin tënd ose të ngresh zërin nuk është kurrë zgjidhja. Në fakt, të veprosh kështu vetëm shkakton probleme. Sipas një psikologu, sa më shumë t’i bërtisni fëmijës suaj, aq më pak do të dëgjojnë. Frika nuk është mënyra për të disiplinuar fëmijët tuaj. Në vend që të tingëlloni autorizues dhe t’i urdhëroni ata të bëjnë gjëra, provoni të flisni me ta sikur të ishin shokët tuaj.