Rregulli i 10-Minutave për të Kapërcyer Çdolloj Mendimi Negativ

©shutterstock

Mendimet negative mund të shterojnë energjinë tuaj, duke ju bërë të ndjeheni të dëshpëruar, të shqetësuar dhe të stresuar. Edhe në rastin më të padëmshëm, ato mund të pushtojnë vetëvlerësimin tuaj dhe të çojnë në sjellje vetë-sabotuese.

Si me të gjitha zakonet e këqija, ju mund ta rrëzoni poshtë një cikël të përsëritur mendimesh negative – dhe ju mund ta arrini këtë vetëm me pak punë. Ka shumë metoda të provuara dhe të vërteta që mund të nxisin pozitivitetin dhe dekurajojnë periudhat e keqardhjes për veten dhe trishtimit.

Kërkoni vazhdimisht për të mirat në jetë

Kërkoni gjëra të mira dhe ato do të vijnë tek ju. Ndonjëherë, jemi mësuar të përqendrohemi aq shumë në negativitet sa nuk përpiqemi të gjejmë gjërat e dukshme pozitive rreth nesh. Si e tillë, është një ide e mirë për të krijuar një zakon të mirë për të kërkuar vetëm gjërat e mira. Ju mund ta bëni këtë duke:

 • Duke vlerësuar shijen e shkëlqyeshme të ushqimit ose pijeve që doni
 • Duke vlerësuar mundësitë për të mësuar ose për të përmirësuar veten
 • Dalur aktivisht dhe kërkoni gjëra që ju pëlqejnë

Një copë kohë kushtuar negativitetit

Kur filloni të luftoni kundër mendimeve negative, mund ta gjeni veten duke luftuar për t’i mbajtur ato. Në vend të kësaj, ju mund t’i shmangni të gjitha në një cep të trurit tuaj, ku ato përfundimisht do të vërshojnë dhe do të shkaktojnë probleme për ju më vonë.

Në vend që ta lini këtë të ndodhë, ajo që mund të bëni është t’i lini mënjanë vetes ca kohë që të përjetoni mendime negative. Ky zakon duhet të jetë një praktikë e përditshme dhe duhet të zgjasë jo më shumë ose më pak se 10 minuta.

Gjatë kësaj kohe, mos ngurroni të mendoni për të gjitha gjërat negative që dëshironi. Jashtë asaj kohe, kur zbuloni formimin e një mendimi negativ, shtyjeni atë mënjanë dhe prisni për 10 minutat e ardhshme të mendimeve tuaja negative për t’i kushtuar vëmendje.

Ky ushtrim është i ngadalshëm por me siguri do t’ju mësojë të menaxhoni dhe, përfundimisht, t’i jepni fund të menduarit negativ.

Zbuloni zakone dhe aftësi të reja

Ndonjëherë, të imagjinosh domosdoshmërinë e tejkalimit të negativitetit të mendimit mund të jetë frikësuese. Në vend që të përpiqeni t’i zhdukni ato, provoni të ndryshoni mënyrën si mendoni për to. Ju nuk po heqni qafe diçka – jeni duke formuar zakone të reja.

Eksperimentoni me aftësi dhe hobi të reja derisa të gjeni gjëra që funksionojnë për ju. Synoni të gjeni gjëra që ju bëjnë të ndiheni mirë me veten tuaj. Ju mund:

 • Filloni një kurs të ri
 • Krijoni një listë të gjërave që duhet të provoni
 • Bëhuni së bashku me një mik për të bërë diçka që ju pëlqen
 • Bëni receta ose merrni zanate të reja

Merrni Përgjegjësi

Është e lehtë të drejtosh gishtin ose të luash viktimën kur jeta të hedh poshtë. Ju mund të thoni gjëra si:

 • Nuk ishte faji im
 • Nuk kisha si ta dija
 • Këtë e bëra vetëm sepse isha i/e stresuar
 • Nuk mund të bëj asgjë për këtë
 • Nuk kam zgjidhje tjetër

Po, disa situata mund të dalin jashtë kontrollit tuaj. Por në fund të ditës, është jeta juaj. Ju jeni përgjegjës për vendimet që merrni, jeni përgjegjës për veprimet dhe reagimet tuaja dhe është koha për t’i marrë nën kontroll.

Zëvendësoni Negativitetin

Merrni mendimet tuaja negative dhe zëvendësoni ato me ato pozitive. Duket e thjeshtë, por mund të duhet pak kohë për t’u mësuar. Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të targetuar mendime negative dhe për t’i larguar ato.

 • Kini parasysh kur fillojnë të shfaqen modelet negative të mendimit.
 • Kujtojuni që nuk ju pëlqen ky model dhe doni ta ndryshoni atë.
 • Shikoni se si dëshironi të ndryshojë ky model i mendimit dhe çfarë dëshironi të ndryshoni në lidhje me të.
 • Gjeni një zëvendësim të duhur të mendimit që përputhet me qëllimet dhe zakonet e reja që keni ndërmarrë.

Këtu është një shembull i një situate dhe hapat e ndërmarrë për t’i zgjidhur ato:

 • Vura re se kam prirje ta quaj veten time me emra si “budalla” ose “jokompetent” kur bëj gabime.
 • Nuk më pëlqen që unë flas me veten në këtë mënyrë, dhe kjo zakonisht më bën vetëm të mërzitem.
 • Në vend që ta thërras veten me emra, unë do të doja të pranoja dhe të rregulloja gabimet dhe të vazhdoja prej tyre pa u ndier keq.
 • Herën tjetër kur bëj një gabim, do t’i kujtoj vetes se edhe mendjet më të mëdha bëjnë gabime, dhe pastaj do t’i them vetes se gabimet nënkuptojnë se po mësoj.

Praktikoni vlerësimin

Mirënjohja është një mënyrë fantastike për tu bërë më pozitivë. Ka përfitime të shumta si për shëndetin mendor ashtu edhe për atë fizik, si dhe për marrëdhëniet.

Filloni një ditar mirënjohjeje ku të shënoni minimumi 3 gjëra për të cilat ndjeheni mirënjohës për çdo ditë. Ato mund të jenë gjëra të vogla, në dukje të parëndësishme, deri në ngjarje të mëdha. Edhe në ditë të këqija, me siguri mund të gjeni gjëra për të cilat ju jeni mirënjohës. Ky reflektim mund të ndihmojë t’i vini gjërat në perspektivë dhe t’ju japin mundësinë të mbani mend gjërat që shpesh i konsideroni si të mira.

Këtu janë disa ide për disa gjëra që mund jeni mirënjohës:

 • Shendeti juaj
 • Qasja ndaj ushqimit të pastër dhe ujit
 • Energjia elektrike, gazi, uji dhe shërbimet e tjera
 • Një çati mbi kokën tuaj
 • Miqtë dhe familja juaj
 • Kafshët shtëpiake
 • Mësimet që ju pëlqejnë
 • Librat tuaj të preferuar, shfaqjet televizive, filmat dhe muzika
 • Gjërat që ju bëjnë të buzëqeshni, madje edhe për një sekondë
 • Mundësitë e punës
 • Pushimet e ardhshme ose planet
 • Artikuj të rinj që keni blerë

Largojeni veten nga faktorët negativ

Shpesh, ne me dëshirë rrethohemi me negativitet pa e kuptuar. Këtu janë disa gjëra që mund të doni të ndani nga vetja:

Mediat sociale

Shikoni kohështrirjen në platformat e mediave sociale që frekuentoni. A ka shumë njerëz që ankohen? Apo a ka shumë njerëz me të cilët ju pëlqen ta krahasoni veten, zakonisht duke ju bërë të ndiheni keq me veten?

Mos i ndiqni “ndikuesit” që ju bëjnë të ndiheni keq me veten tuaj. Mos harroni, jeta e tyre nuk është ashtu siç ata e portretizojnë, sidoqoftë. Bëjuni mute miqve ose familjarëve që janë shumë negativë. Kontrolloni ato që shihni në mediat sociale, ose mos i përdorni fare!

Lajmet

Programet e lajmeve, veçanërisht lajmet në mëngjes, mund të jenë parakolpë të vërtetë – dhe është një mënyrë e tmerrshme për të filluar ditën. Në fakt, studimi tregon se dëgjimi i lajmeve të një larmie të dëmshme për vetëm tre minuta si gjeja e parë në mëngjes mund të ndikojë jashtëzakonisht shumë në mendimin pozitiv dhe produktivitetin për pjesën tjetër të ditës.

Po, mbajtja e informacionit është thelbësore. Por nëse me të vërtetë duhet të lexoni një lajm të trishtuar ose të keq, bëjeni këtë më vonë gjatë ditës, jo në mëngjes.

Njerëzit

Duke e rrethuar veten me njerëz negativë është e garantuar t’ju ulë. Largoni ata njerëz toksikë nga jeta juaj dhe kërkoni të gjeni miq të cilët janë pozitivë, mbështetës dhe të sjellshëm.

Sigurisht, nuk mund t’i injoroni gjërat negative përgjithmonë. Por derisa të mësoni se si të menaxhoni si duhet mendimet negative, qartësimi i këtyre faktorëve mund të funksionojë për ju.

Kërkoni dritën në fund të tunelit

Pas shiut ka dielli, megjithëse mund të jetë e vështirë ta shohim atë menjëherë. Herën tjetër kur të gjendeni në një situatë të keqe, bëni vetes pyetje që mund të përfshijnë:

 • Çfarë mund të bëj ndryshe, herën tjetër për ta parandaluar këtë?
 • Si do ta trajtoja një mik në këtë situatë?
 • Cila është një anë pozitive e kësaj ngjarje, pavarësisht sa e vogël?
 • Çfarë mund të mësoj nga kjo ngjarje?

Pohimet pozitive

Pohimet pozitive mund t’ju ndihmojnë të kapërceni mendimet negative në një mori skenarësh të padëshiruar, dhe hulumtimi tregon që edhe situatat më të këqija mund të bëhen më mirë për ata që janë mësuar të kryejnë këto akte të të menduarit pozitiv. Këtu janë disa shembuj të pohimeve pozitive që mund të provoni:

 • Unë jam inteligjent dhe i aftë
 • Unë jam i fortë
 • Mendimet negative nuk kanë fuqi mbi mua
 • Unë mendoj pozitivisht në të gjitha situatat
 • Unë kam forcën për të kapërcyer rrethanat e pafavorshme
 • Unë reagoj mirë ndaj gabimeve
 • Unë dëboj negativitetin dhe e mirëpres pozitivitetin

Shprehuni

Negativiteti i mbajtur brenda mund të shpërthejë atëherë kur ju dëshironi më pak. Kjo është arsyeja pse ta shprehni atë negativitet, veçanërisht nëse është shumë i fortë, mund t’ju ndihmojë të kapërceni ato mendime dhe të kaloni në të menduarit pozitiv. Këtu janë disa mënyra se si mund ta bëni këtë:

 • Bisedoni me një mik, anëtar të familjes, të dashur, profesionist të shëndetit mendor ose këdo tjetër që ju mendoni se mund t’i besoni
 • Përdorni artin si një formë shprehjeje; vizatoni, shkruani histori ose poezi, bëni muzikë, hidheni në një ditar ose video log personale, vallëzoni, këndoni ose bëni ndonjë art që ju pëlqen
 • Shprehni veten përmes aktivitetit fizik; ngrini peshat, vraponi ose grushtoni një qese shënuese, vallëzoni ose bëni ndonjë lloj ushtrimi tjetër
 • Nëse gjithçka tjetër dështon, bisedoni me veten; mos ngurroni të flisni me zë të lartë për çështjet tuaja

Jini të sjellshëm me të tjerët

Të bësh të lumtur të tjerët është një mënyrë e shkëlqyeshme për ta bërë veten më të lumtur. Kjo ju lejon të zhvendosni fokusin nga vetja dhe mendimet tuaja negative, dhe pozitiviteti që do të përhapet nga dhembshuria juaj do të jetë ngjitës (dhe madje mund të fillojë më shumë dashamirësi!). Këtu janë disa ide të gjërave që mund të bëni për të qenë mirëdashës me të tjerët:

 • Buzëqeshini dikujt ose thuajini “mirëmëngjes” dikujt që e ndeshni
 • Mbajeni derën hapur për dikë ose lërini të kalojnë i pari kur jeni duke ngarë makinën
 • Jepni një kompliment të sinqertë dhe të menduar dikujt
 • Jini aty për dikë në nevojë
 • Ndihmoni dikë për një problem që ata kanë pasur
 • Bëjini një favor dikujt
 • Blini dikujt një dhuratë

Jini të mirë me veten tuaj

Njerëzit kanë tendencë të jenë më të vështirë për vetveten sesa për të tjerët. Ju mund të jeni më pak falës për gabimet tuaja dhe t’i thoni gjëra të këqija vetes. Është thelbësore, pra, të jesh shoku yt më i mirë.

Çfarë do të thotë kjo? Epo, nëse nuk do ta thonit atë që po mendoni për veten tuaj tek shoku juaj më i mirë, atëherë jeni në mënarë të panevojshme mizor. Trajtojeni veten siç do të dëshironit që t’ju trajtonte një mik i dashur, me gjithë durimin dhe dhembshurinë që sjell.

Mos harroni, ju jeni njerëz! Ju do të bëni gabime. Dhe, sigurisht, ju do të keni ditë të këqija. Ju nuk do të jeni perfekt, dhe kjo është pjesë e bukurisë suaj. Merreni me krahë të lehtë dhe tregohuni të sjellshëm. Ju meritoni të trajtoheni me dhembshuri, veçanërisht nga vetja.

Askush nuk dëshiron të jetë negativ gjatë gjithë kohës. Duke kuptuar modelet që fshihen pas mendimeve të këqija dhe duke punuar për t’i ndryshuar ato dhe duke i zëvendësuar ato me zakone më të mira, do t’i jepni vetes një jetë dhe mendje më të lumtur, më të shëndetshme.