Nëse Nuk Caktoni Kufij për Fëmijën Tuaj, do ju Flasin Keq Kur të Rriten

Mungesa e rregullave zakonisht shoqërohet me lirinë dhe një fëmijëri të pakujdesshëm. Në realitet, prindërit që nuk vendosin ndonjë rregull mund të rrisin individë të papërgjegjshëm, të shqetësuar dhe të varur.

Më vonë në jetë, ata mund të përpiqen të vazhdojnë të ndjekin botën e jashtme. Rezulton se fëmijët në fakt dëshirojnë rregull dhe kufij nga prindërit e tyre, edhe nëse pretendojnë të kundërtën, thonë psikologët.

Ne do të shpjegojmë sot pse është e rëndësishme që prindërit dhe fëmijët të kenë rregulla në shtëpi. Si shpërblimin, ne kemi përfshirë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të krijoni rregullat tuaja familjare.

Fëmijët nuk do të mësojnë se si të kontrollojnë emocionet e tyre.

© Home Alone / 20th Century Fox

Nëse fëmijët nuk kanë kufizime për gjërat që ata bëjnë dhe e dinë se mund të marrin gjithçka që dëshirojnë me një sasi minimale përpjekjeje, ata mund të bëhen shumë kërkues. Nëse ndodh që ata të përballen me ndonjë presion nga prindërit e tyre, ata mund të irritohen dhe madje të shpërthejnë në acarim. Nëse prindërit vendosin të kënaqen ose ta ndihmojnë fëmijën e tyre vetëm për t’i kënaqur ata, fëmija kurrë nuk do të mësojë si të sillet me emocione negative dhe të qetësohet.

Ata nuk njohin asnjë përgjegjësi.

Mos vendosja e kufijve për fëmijën tuaj që në fillim mund të çojë në probleme të tjera të sjelljes. Fëmijët që janë mësuar të kenë gjithçka në moment, mund të rriten duke mos respektuar të tjerët. Nënat që i lënë fëmijët e tyre të mos i ndihmojnë me punët sepse fëmijët nuk duan të ndihmojnë, do të rrisin adoleshentë dembelë dhe egoistë. Kjo paaftësi për të marrë përgjegjësi për gjërat mund të ndikojë negativisht në moshën madhore.

Ata janë të varur nga prindërit e tyre.

Mungesa e rregullave mund të jetë gjithashtu rezultat i prindërimit të tepruar: të mos dëshironi që fëmija të lëndohet, të mos dëshironi që fëmija të shqetësohet, duke dashur gjithmonë t’i rrethoni me emocione pozitive, etj.

Në fund të ditës, fëmijët nuk janë as në gjendje të marrin vendime për veten e tyre – ata mësohen me faktin që mami dhe babi mund ta bëjnë këtë punë më mirë sesa ata. Kjo mund t’i bëjë fëmijët të jenë më pak të hapur ndaj ideve dhe veprimeve të reja dhe t’i parandalojnë ata të krijojnë jetën e tyre.

Kjo sjell stresin në jetën e tyre.

© War of the Worlds / Paramount Pictures

Me qëllim që t’u japin fëmijëve të tyre një fëmijëri të lehtë, prindërit vendosin një kurth të madh – këta fëmijë nuk do të mësojnë se si t’i përballojnë problemet që shfaqen. Nëse ata nuk dinë t’i menaxhojnë vetë gjërat, atëherë ata vazhdimisht do të kenë nevojë për dikë që t’i ndihmojë të qëndrojnë nën kontroll. Më vonë, kjo pafuqi mund t’i çojë ata në shumë probleme psikologjike, si ankthi i vazhdueshëm.

Ata mund të mendojnë se të gjitha rregullat mund të thyhen

Fëmijët të cilët nuk janë mësuar të dëgjojnë “jo” në shtëpitë e tyre, zakonisht gjithashtu nuk duan të pranojnë ndonjë ndalesë në botën e jashtme. Ata mund të mendojnë se nuk ka përgjegjësi ose ndëshkim për gjërat që ata bëjnë, kështu që ata mund të vendosin të injorojnë çdo rregull me të cilin ndeshen – si në shkollë, kur bëhet fjalë për ligjet lokale, apo edhe diçka më keq. Këta fëmijë mund të kenë një ndjenjë të fortë se ata janë të vetmit që japin urdhërat dhe se të gjithë përreth duhet t’i ndjekin ata.

Si të vendosni rregulla për fëmijët tuaj

  • Bëjini rregullat e thjeshta – ato duhet të jenë të qarta dhe të kuptueshme për të gjithë.
  • Përdorni gjuhë pozitive – motivoni fëmijët tuaj që të ndjekin rregullat.
  • Jini të qëndrueshëm – mësojuni fëmijëve tuaj pasojat e veprimeve të tyre dhe mos ndryshoni rregullat sipas gjendjes shpirtërore.
  • Jini logjikë – sigurohuni që kufiri të jetë i menaxhueshëm për ju dhe fëmijën tuaj.
  • Mos harroni t’i inkurajoni – tregoni fëmijës tuaj se sa krenarë jeni për ta!