Nëse ti dhe Partneri yt u Keni Mbijetuar Këtyre 6 Fazave, Martesa Juaj s’ka Fund!

© Parker Whitson / unsplash

Një martesë e shëndetshme nuk është një dhuratë, por zgjedhja jonë dhe puna e madhe me vetveten.

Të gjithë kanë probleme dhe keqkuptime në marrëdhëniet e tyre. Ndonjëherë duket sikur është më lehtë të heqësh dorë.

Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë, është më pak sfiduese sesa të vazhdosh të kalosh nëpër të gjitha fazat. Por nëse keni zgjedhur të jeni bashkë pavarësisht të gjithave, mund të merrni një thesar të vërtetë.

Ne besojmë në martesat që mund të zgjasin përgjithmonë dhe kontrolluam fazat me të cilat çiftet mund të përballen në rrugën drejt harmonisë.

Kriticizmi

Jo të gjithë mund të pranojnë kritika, por kur është shumë ie drejtpërdrejtë dhe na kujton një sulm, kjo mund të bëhet një problem i madh, veçanërisht midis partnerëve.

Dr. John Gottman shkruan në librin e tij se kur kritikoni bashkëshortin tuaj, po përpiqeni të thoni se ka diçka të gabuar me të. Përdorimi i fjalëve si “ti gjithmonë” ose “ti kurrë” është shumë i zakonshëm dhe nuk çon në një rezultat pozitiv. Me shumë mundësi partneri juaj do të fillojë të mbrohet.

Ilaçi është të bëni një ankesë të drejtpërdrejtë dhe të mos bëni sulme direkte ndaj personalitetit të tyre.

Shumica prej nesh kanë përjetuar ndoshta një moment kur partneri ynë ka filluar ndërtimin e një muri dhe nuk dëshiron të flasë ose të zgjidhë një problem. Duket sikur ata nuk kujdesen aspak për ju dhe thjesht po ju injorojnë.

Doktor John Gottman thotë se 80% e burrave janë të tillë. Duket sikur ai nuk interesohet, por në të vërtetë, ai është i interesuar. Është e rëndësishme të mësoni se si të identifikoni shenjat kur bashkëshorti juaj është i mërzitur emocionalisht dhe mos t’i nxitni ata.

Nëse problemi duhet të diskutohet është gjithmonë më mirë ta zgjidhni në kohën e duhur kur të jeni më të qetë.

Tërheqja ndaj dikujt tjetër

Kjo mund të mos jetë e lehtë për tu lënë pas, por 70% e grave në marrëdhënie pranojnë se tundohen. Tërheqja është një ndjenjë normale dhe nuk do të thotë se ata do të tradhëtojnë.

Gjëja e rëndësishme është që të mos veproni në lidhje me këto ndjenja dhe të jeni plotësisht të vetëdijshëm për atë që po bëni. Mos u ftohni me partnerin tuaj vetëm sepse jeni hutuar tani. Mund të ketë shumë tundime në jetën tuaj, por besimi është një nga gjërat më të vlefshme në një marrëdhënie.

Tundimi

Tundimi vjen nga epërsia morale. Mund të jetë sarkazëm, sy që lëkundet dhe humor armiqësor dhe është gjithmonë shkatërrues për çdo marrëdhënie.

Ju duhet të mësoni se si të shprehni mirënjohje. Është si një pasqyrë. Sa më pozitiv të ndiheni, aq më pak shprehni përçmim.

Është e vështirë të punoni me veten, por ia vlen. Partneri juaj duhet të shohë dhe të dëgjojë që ju po shfaqni dashuri, jo vetëm acarim.

Shpërthimi

Fëmijët, kriza financiare, anëtarët toksikë të familjes dhe të gjitha ato gjëra që të gjitha së bashku mund t’ju çmendin dhe kjo është mënyra se si arrini në një shpërthim. Ju nuk doni të bëni asgjë, por të largoheni. Kjo fazë mund të ndodhë në çdo kohë në marrëdhënie.

Asnjëherë mos harroni se sfidat janë një pjesë e jetës sonë dhe se të gjitha janë të përkohshme. Nëse mund të menaxhoni kohërat më të vështira së bashku, lidhja juaj do të rritet. Martesa nuk ka të bëjë vetëm me ndarjen e gëzimit dhe lumturisë, por edhe për ndarjen e problemeve.

Pranimi dhe falja

Kjo është faza ku ne e kuptojmë më në fund faktin që ne kurrë nuk do t’i zgjidhim problemet në një mënyrë si më parë dhe duhet të zbulojmë një mënyrë më paqësore të të jetuarit së bashku. Të gjithë kanë mënyrat e veta: disa flasin me miqtë e ngushtë dhe familjen, të tjerët lexojnë libra për ndihmë vetjake.

Tani jemi gati të falim bashkëshortët tanë për kokëfortësinë e tyre. Pranimi i të mirës me të keqen na sjell në një nivel të ri. Zënkat ndodhin më rrallë dhe zbulojmë se nuk jemi mëkaq të ndjeshëm emocionalisht.

Bashkë deri në fund

Pas tejkalimit të të gjitha fazave, punës së palodhur dhe dhimbjes ju merrni një xhevahir të vërtetë. Ju nuk luftoni më bashkë, keni marrëveshjet tuaja me partnerin tuaj, dhe mësoni se si t’i zgjidhni problemet dhe të mos largoheni nga sfidat.

Tani keni një histori. Në këtë fazë, ju e kuptoni se martesa nuk ka qenë e lehtë, por ju mund të jeni krenar për veten tuaj. Vlerësimi është shumë i rëndësishëm. Kjo ju bën të ndjeheni të sigurt për partnerin tuaj. Tani ju jeni bashkë më në fund.

Cila fazë mendoni se është më e rrezikshme për marrëdhëniet? A jeni përballur me disa nga këto faza? Ju lutemi, ndani idetë tuaja me ne se si të krijoni një martesë të shëndetshme!