Kjo mësuese veshi të njëjtin fustan për 100 ditë rresht për të frenuar konsumin pa kriter

Kështu që ju hapni derën e dollapit tuaj, hidhni një vështrim të gjatë të trishtuar brenda dhe mendoni, “Ugh, nuk kam asgjë për të veshur përsëri.”

Epo, kjo duhet të jetë një dhimbje koke e vërtetë. Por problemi më i madh këtu është se ka grumbuj të pafundëm rrobash që i keni veshur vetëm një apo dy herë.

Disa raporte thonë se konsumatorët kanë blerë 60% më shumë veshje në 2014 krahasuar me vitin 2000, por i mbajtën veshjet sa gjysma e kohës së atyre të vitit 2000.

Julia Mooney, një mësuese e artit nga New Jersey, u alarmua nga rezultatet negative sociale dhe mjedisore të modës. Ajo vendosi të vërë në dukje problemin e njerëzve në një mënyrë të habitshme dhe nuk mund të qëndrojmë indiferent ndaj kësaj sfide.

Ne u tronditëm nga arsyet kryesore të mesazhit të Julias dhe tani ne besojmë se të gjithë duhet të lëvizim drejt konsumit të qëndrueshëm.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) in data:

Julia shpërndau postin e saj të parë në Instagram në fillim të gushtit 2018. Ajo njoftoi se do të sfidonte veten dhe do të veshte të njëjtën fustan për 100 ditë. Duke pritur shumë pyetje, Julia komentoi rreth disa problemeve në fillim.

“E shpifur? Epo, fustani lahet! E mërzitshme? Sigurisht. Dua të shprehem përmes asaj që vesh. “Ajo gjithashtu shpjegoi se nëse veshja e saj do të copëtohej, ajo mund ta rregullonte atë si njerëzit në të kaluarën. Dhe ajo do të përdorte një përparëse në punë për të shmangur njollat e bojës.

Por le të zbulojmë arsyen e saj se përse deshi të “vuajë”.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) in data:

Një kërkesë për thjeshtësi është ajo që Julia motivoi pjesërisht. Ajo vuri në dukje se agonia rreth problemit se çfarë duhet të veshim nuk ishte më një problem.

Dhe në qoftë se keni dy fëmijë që duhet të jenë gati deri në orën 6:30 të mëngjesit, kjo me të vërtetë e bën jetën tuaj më të lehtë. Ajo gjithashtu shtoi se kjo mënyrë mund të ndihmojë në kursimin e hapësirës, pasi sa më pak gjëra të kemi, për aq më pak rafte kemi nevojë.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) in data:

Kur i shpjegoi këtë vendim vajzës së saj, ajo përmendi çështjen sociale. Njerëzit kërkojnë sasi të mëdha rrobash me çmime të lira dhe kjo i detyron kompanitë të zhvendosin prodhimin e tyre në vende të huaja ku ligjet e punës të SHBA nuk mund të mbrojnë punëtorët.

Për shembull, ka dëshmi se vende të ndryshme përdorin punën e detyruar dhe punën e fëmijëve në industrinë e modës. Dhe disa punonjës marrin rroga që janë 3.5 herë më të ulëta sesa shuma që kanë nevojë për një “jetë të mirë me kushtet bazë”.

Moda e shpejtë ushtron presion mbi të gjithë infrastrukturën e prodhimit dhe çon në një situatë ku fitimet janë më të rëndësishme se sa mirëqenia e njerëzve.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) in data:

Konsumi i papërgjegjshëm gjithashtu çon në probleme mjedisore, vetëm shikoni faktet e mëposhtme.

Prodhimi i një palë xhinsesh gjeneron të njëjtën sasi të gazrave serrë sikur ngasja e një makinë rreth 70 milje. Dhe kërkon 2,700 litra ujë për të bërë një t-shirt të vetme pambuku. Kjo mund të jetë e mjaftueshme për të plotësuar nevojat e ujit të pijshëm të personit mesatar për rreth 3 deri në 3.5 vjet.

Ndonjëherë ne blejmë rroba pa qenë të sigurt nëse do t’i veshim ato. Ne besojmë se edukimi për faktet e mësipërme do të na ndihmojë të shmangim këto situata.

Julia na inkurajon të mendojmë përpara se të futemi në rrethin “bleni, vishni, hidhni dhe bleni përsëri”.

Me këtë sfidë 100 ditore, Julia nuk po përpiqej të thoshte që të gjithë të veshin rroba të njëjta pa pushim, por në vend të kësaj donte të tregonte se ne nuk kemi nevojë për aq shumë rroba të reja.

Është më mirë ta shpenzojmë energjinë tonë për të qenë njerëz të mirë dhe të mahnitshëm, në vend që të përpiqemi të dukemi mirë.

© oneoutfit100days / Instagram

Kjo sfidë tashmë ka përfunduar, por për ata që janë të interesuar, Julia nuk vesh të njëjtat rroba çdo ditë. Megjithëse, ajo e ka boshatisur dukshëm dollapin e saj dhe tani qëndron në një qasje të qëndrueshme të modës.

Ajo vazhdon të përhapë idetë e saj dhe shpreson të tërheqë sa më shumë njerëz të jetë e mundur.