Vetbesimi i Vajzës Tënde Bie në Moshën 8 vjeç, dhe Këto 6 Gjëra e Ndihmojnë ta Kapërcejë

©depositphotos

Pasi vajza juaj e vogël të arrijë moshën 8 vjeç, vetbesimi i saj do të testohet nga ndryshimet në miqësi, pamja fizike, përgjegjësitë e shkollës etj.

Ndërsa ne jemi të vetëdijshëm se këto gjëra mund të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm tek ne, kjo është diçka krejtësisht e re për këto vajza të reja. Por për fat të mirë, ka një mënyrë për të ndihmuar vajzën tuaj dhe për të fituar përsëri vetbesimin e saj.

Kjo do ta lejojë atë të bëhet më e fortë dhe madje mund të lehtësojë kalimin e saj në një adoleshente.

Ne e kuptojmë se vetbesimi luan një rol të rëndësishëm në jetën e vajzave dhe pa të, ato mund të kenë më pak shanse për sukses. Kjo është arsyeja pse ne kemi përgatitur disa mënyra që ju të punoni në këtë së bashku si një ekip.

Kuptoni arsyet që vetbesimi i vajzës suaj të vogël mund të ketë rënë.

Një sondazh konfirmoi se 30% e vetbesimit të vajzave bie midis moshës 8 dhe 14 vjeç. Zakonisht, kjo është për shkak se prindërit presin përsosmëri prej tyre dhe gjithashtu janë gjithmonë mbrojtës. Kjo do të thotë që ju me siguri dëshironi të mbroni vajzën tuaj nga emocionet e saj dhe të mos e lejoni atë të bëjë gabime. Edhe lënia e saj të shpëtojë nga përgjegjësitë e saj mund të ndikojë në besimin e saj.

Lëreni vajzën tuaj të përballet me frikën e saj.

Edhe pse zona e rehatisë sigurojnë rritje, kjo nuk do të thotë se nëse vajza juaj është e mirë në not, ajo duhet të heqë dorë nga mësimet. Është detyra juaj ta inkurajoni atë të shkojë përtej frikës së saj. Meqenëse kjo është e ndryshme për çdo vajzë, ja si mund t’i qaseni:

 • Filloni duke parë frikën e saj. Bëni një listë të rezultateve të mundshme më të këqija. Kjo do të thotë që këto nuk ka të ngjarë të ndodhin por ajo do të jetë e gatshme të merret me to dhe me rezultate më të lehta.
 • Mos harroni të adresoni përvojat e saj të kaluara. Shkruani gjithashtu një listë të rreziqeve të mëparshme. Kjo do ta bëjë atë të ndihet më e guximshme.
 • Ndihmojeni atë të mendojë për një mantra që do të përdorë kur të vijë ajo situatë e frikshme.

Mësojeni atë të mos dorëzohet pas një dështimi.

Është e pashmangshme: dështimi do të vijë siç ndoshi me të gjithë ne. Është një lloj mësimi që marrim kur rrezikojmë, veçanërisht kur jemi të rinj. Por ajo që është e rëndësishme për fëmijën tuaj është të mësojë se si të lëvizë dhe të mësojë se ajo duhet të jetë gati për herën tjetër.

 • Menjëherë pasi të ndodhë një katastrofë, ndryshoni temën. Mos e shtyni atë të analizojë atë që shkoi keq dhe mos e siguroni se mund ta rregulloni. Tani për tani ajo ka nevojë për një pushim sepse qendra e saj e frikës po digjet. Lëreni të pushojë për 30 minuta ose 3 orë.
 • Sapo të jetë gati, flisni se si ajo po e sheh situatën. Kjo do ta largojë trurin nga modaliteti i frikës dhe do ta lejojë atë t’i shohë gjërat më largpamësi.
 • Qëllimi është që ajo të shohë se dështimi nuk është një arsye për të mbështetur, por përkundrazi, për të ecur përpara edhe më e fortë. Tani, së bashku, gjeni një zgjidhje më të mirë se si të merreni me miqtë e saj, provimet, etj.

Thojini asaj të shtojë “ndoshta” në historitë e saj.

Qëllimi këtu është që të rilidhni mënyrën se si funksionon truri i saj dhe një mënyrë e shkëlqyeshme për ta bërë këtë është ta mësoni atë të shtojë “ndoshta” kur ajo shpjegon dhe analizon një situatë. Ja se si ta bëni:

 • Kjo madje mund të ketë fuqinë për të ndaluar atë cikël të egër të gjëmimit. Kjo mund të jetë e dobishme nëse ajo nuk mund të ndalojë së fiksuari për disa probleme, si p.sh. si “nuk arriti” të paraqiste një projekt para klasës së saj dhe tani ajo supozon se të gjithë mendojnë keq ndaj saj.
 • Tani është koha ta ndihmojmë atë të tregojë historinë me “ndoshta”. Kjo mund të rezultojë në fraza të tilla si: “Ndoshta fëmijët nuk i kushtuan vëmendje”, ose “Ndoshta nesër dikush tjetër do të bëjë një gabim”, ose “Ndoshta kishte një qen jashtë dhe të gjithë e shikonin atë”.
 • Pavarësisht se sa realiste janë këto fjali, ato do ta ndihmojnë atë të qëndrojë në vend dhe të ndalojë së rrotulluari, gjë që do t’i japë asaj një shans për t’i parë gjërat nga një këndvështrim tjetër.

Lëreni të bëjë zgjedhjet e veta.

Kur nuk e lejoni fëmijën tuaj të marrë një vendim, ajo ka shumë të ngjarë ta bëjë këtë edhe jashtë shtëpisë. Kjo mund të bëje që ajo të bëjë zgjedhje të këqija, të cilat mund ta ulin edhe më shumë besimin e saj.

 • Jepini asaj mundësinë të praktikojë marrjen e vendimeve. Mund të jetë aq e thjeshtë sa përfshirja e saj në zgjedhjet dhe punët e përditshme.
 • Lëreni të zgjedhë se çfarë dëshiron të veshë, për cilat punë dëshiron të jetë përgjegjëse këtë javë, si dëshiron të veshë flokët e saj, etj.
 • Kur vajza juaj të ndiejë se i besoni asaj me vendimet, ajo do të marrë mesazhin se është e aftë të bëjë gjëra vetë.

Lavdërojeni për përpjekjet e saj dhe jo për performancën e saj.

Përqendrohuni më shumë në përpjekjet e saj dhe jo në rezultatin ose performancën. Kjo do të ndërtojë besim dhe ajo do të jetë në gjendje të tolerojë dështimin shumë më mirë. Ju nuk duhet t’i vlerësoni përpjekjet e saj sipas inteligjencës së saj, sepse kjo mund të ulë motivimin e saj dhe ta ndalojë atë të punojë shumë.

Nëse e lavdëroni vajzën tuaj dhe thoni se ajo bëri një punë të mirë, por nuk funksionon, merrni një qasje tjetër. Pyete atë se çfarë arriti falë përpjekjes që bëri. Në këtë mënyrë, ajo do të jetë në gjendje të shohë rezultatet vetë dhe do të mësojë se për çfarë duhet të punojë më shumë.

Ndani dështimet e së shkuarës

Për të siguruar që të gjitha këto këshilla janë efektive, duhet të hapeni me vajzën tuaj. Prindërit duhet të jenë ata që janë model, duke përjetuar dështime dhe rreziqe gjatë rrugës, në mënyrë që ajo të krijojë besimin e saj. Ja çfarë mund të bëni:

 • Shprehni ndjenjat dhe shqetësimet tuaja për një sfidë të re që mund të kaloni – një që ju frikëson. Edhe më mirënëse  kërkoni që ajo të jetë pjesë e saj duke i kërkuar asaj këshilla. Lejoni që ajo të jetë eksperte sepse do të jetë në gjendje të analizojë situatën.
 • Flisni për dështimet që keni pasur në të kaluarën dhe sa keni qenë të frikësuar në atë kohë. Tregojini asaj se pa marrë parasysh sa të çrregullta ishin gjërat, ju ishit në gjendje të shëroheni dhe u bëtë një person më i mirë për shkak të kësaj.
 • Pranoni që keni gabuar ose jeni shumë fiksues ndaj saj. Imagjinimi i më të keqes dhe përqendrimi në atë nuk është e shëndetshme do të thotë që ju duhet ta thirrni veten nga ai pozicion.