10 Detajet e Fshehura që Zbulojnë Anën e Panjohur të Pikturave të Famshme

Edhe vite pas përfundimit të tyre, veprat e famshme të artit vazhdojnë të mbeten enigma për ne. Detajet e tyre të çuditshme dhe të paqarta kanë sjellë mjaft spekulime.

Megjithatë, përmes teknologjisë së avancuar, ne jemi gjithnjë e më afër gjetjes së të vërtetës për shumë prej këtyre pjesëve misterioze.

Ne jemi këtu për të ndarë 10 detaje sekrete në pikturat e famshme, që ne menduam se tashmë i dinim të gjithë.

Muzika brenda Darkës së Fundit

© Da Vinci / Wikimedia Commons

Vepra e Da Vinçit është e njohur për kuptimet dhe kodet e saj të fshehura. Një teknik kompjuteri nga Italia pretendon se zbuluar himnin e fshehur brenda Darkës së Fundit duke vënë një notë muzikore në krye të çdo copë bukë. Çfarë është edhe më e habitshme, është se kur kjo këngë është luajtur, ajo është në harmoni të përsosur muzikore.

Balena që mungon

© Van Anthonissen / Wikimedia Commons

Për shkak të vjetërsisë së disa pikturave, nganjëherë shikuesve mund t’u shpëtojnë detaje të pabesueshme. Scheveningen Sands është njëra nga këto piktura së cilës, para restaurimit të saj në vitin 2014, nuk i dha shikuesit asnjë tregues se pse një turmë ishte mbledhur në plazh. Megjithatë, sapo piktura u pastrua nga vitet e zymta, aty u zbulua një balenë.

Autoportret i fshehur i artistit

© Caravaggio / Wikimedia Commons

Fshehja e portreteve vetjake në punën e tyre nuk është një gjë e pazakontë për artistët. Ndonjëherë, megjithatë, mund të duhen vite përpara se të zbulohen.

Pas analizave të mëtejshme, ekspertët ishin në gjendje të gjejnë këtë portret të rrallë dhe unik të vetë Caravaggio-s të fshehur në një nga veprat e tij më të famshme. Artisti shfaqet në pikturë i ulur brenda një broke vere.

Miti grek prapa artit

© Wood / Wikimedia Commons

Piktura në dukje idilike e një çifti fermerësh duket normale, derisa të hedhim një vështrim më të afërt. Karficëza e gruas është një figurë e karakterit grek Persefonës, e cila u rrëmbye nga Hadi, mbreti i botës së të vdekurve. Nuk është rastësi që burri mban një sfurk të ngjashëm me atë të Hadit, shpesh përshkruhet në artin klasik.

Lule dhe bimë imagjinare

© Botticelli / Wikimedia Commons

Artistët na mahnisin herë pas here me detajet që janë në gjendje të vënë në punën e tyre. La Primavera e Botticellit nuk bën përjashtim. Piktura tregon 500 specie të njohura të bimëve ku i kushtohet një vëmendje e pabesueshme detajeve. Megjithatë, ka edhe lloje që vazhdojnë të mbeten mister, që mund të jenë hibridet e atyre ekzistues ose të kompletuara plotësisht.

Anatomia në veprën e Michelangelos

© Michelangelo / Wikimedia Commons © depositphotos.com

Michelangelo nuk ishte vetëm një artist i shkëlqyer, por ai ishte gjithashtu një gjeni i anatomisë. Vepra e tij, Krijimi i Adamit, ka qenë shpesh subjekt i spekulimeve për shkak të mantelit të Perëndisë që ngjan me formën e një truri njerëzor.

Dihet se Michelangelo nuk ishte fansi më i madhi i kishës së kohës së tij dhe mund të ketë shtuar me dashje një detaj të tillë për të hakmarrë ndaj kishës.

Dy fytyrat e Peshkatarit të Vjetër

© Csontváry Kosztka / Wikimedia Commons

Shumë piktura mund të mashtrojnë syrin e shikuesit nëse vërehen nga një kënd i caktuar. Vepra e Csontváry Kosztka e një peshkatari të vjetër tregon historinë e jo një, por 2 karaktereve të ndryshme të ndara në 2 dhe të dyja anët janë pasqyruar.

Nga njëra anë duket se ka një njeri të devotshëm që lutet dhe në anën tjetër ka një figurë të frikshme që i ngjan Djallit duke lundruar në një det të stuhishëm.

Alienë dhe objekte fluturimi

© unknown / Wikimedia Commons

Shën Mëria me Shën Giovannino është pa dyshim një nga pikturat më misterioze. Jo vetëm që ekspertët ende debatojnë se kush e ka pikturuar pjesën, por gjithashtu ka disa detaje të dyshimta të huaja në të.

Një objekt që rri pezull në sfond me një njeri që e shikon me habi, ka bërë shumë të mendojnë se nëse piktori besonte në jetën përtej Tokës.

Një darkë e fundit moderne

© Van Gogh / Wikimedia Commons

Tarraca e Kafesë Natën e Van Gogh duket mjaft e zakonshme në shikim të parë, por mendimi dhe detajet prapa saj janë të zgjuara. Pas një vështrimi më të afërt, Van Gogh e rikrijoi skenën nga Darka e Fundit, me kamarierin me të bardha që rrin në këmbë para një dritare që i ngjan një kryqi dhe është i rrethuar nga njerëz në të dy krahët.

Një gur i fshehtë nga Djalli

© Giotto / Wikimedia Commons

Gjatë restaurimit të pikturës së Giottos në një kishë në Asizin e Italisë, restauruesit e artit bënë një zbulim të papritur: gjetën një fytyrë që duket si Djalli, i fshehur në retë e një prej paneleve të afreskeve.

Ekspertët besojnë se Giotto mund ta ketë pikturuar fytyrën aty për dëfrimin e tij, apo edhe për të tallur dikë që nuk kishte marrëdhënie të mira me të.

Cilat janë mendimet tuaja rreth këtyre sekreteve të fshehura? A mendoni se artistët i bëjnë ato me qëllim? Ndani teoritë tuaja të pazakonta me ne në koment!