Tregtari koprac që humbi thesin me monedha, shërbëtori që e gjeti, dhe gjykatësi që ia hoqi…

©shutterstock

Rohan ishte një njeri i pangopur dhe egoist. Ai gjithmonë dëshironte të kishte shumë e shumë pasuri dhe kurrë nuk hezitoi të mashtronte të tjerët për të fituar para.

Gjithashtu, ai kurrë nuk dëshironte të ndante asgjë me të tjerët.

Ai ishte aq egoist sa do të donte të zotëronte gjithçka për vete. Njeriu egoist llogaritse çdo aspekt të vogël. Ai paguante një shumë të vogël pagash për shërbëtorët e tij. Kudo që shkonte, llogariste shumë për të kursyer para duke mashtruar të tjerët.

Ai gjithashtu tha shumë gënjeshtra për të mbrojtur pasurinë e tij. Thjesht, Rohan ishte antonimi i fjalës NDERSHMËRI.

Megjithatë, atij iu dha një mësim i bukur me aktin e tij.

Një ditë, ai humbi një çantë të vogël, e cila përmbante 50 monedha ari. Ai po kërkonte çantën me monedha ari ditë e natë. Ai dërgoi punëtorët e tij në kërkim të çantës, por askush nuk mund ta gjente. Ai u tha miqve dhe fqinjëve se kishte humbur një qese me monedha floriri dhe u kërkoi të informonin nëse e gjenin. Rohan ishte aq i trishtuar që kishte humbur kaq shumë monedha ari.

Pas disa ditësh, një vajzë dhjetë vjeçare, e cila ndodhej afër shtëpisë së Rohanit, i tha babait të saj se kishte gjetur një çantë të vogël dhe kishte 50 monedha floriri. Babai i saj punonte në tokën e Rohanit. Ai i tha vajzës së tij se ishin paratë e shefit të tij dhe i kishte humbur para dy ditësh dhe shtoi se do t’ia kthente çantën zotërisë së tij. Ata nuk ishin shumë të pasur dhe babai mund t’i mbante monedhat e arit me vete dhe të fshihte faktin e gjetjes së çantës. Ai ishte aq i ndershëm sa duhet t’ia kthente monedhat me vlerë zotërisë së tij, i cili ia kishte borxh vërtetë.

Ai ia ktheu zotërisë së tij Rohan dhe i kërkoi të kontrollonte nëse çanta kishte 50 monedha ari. Rohan i cili ishte fjalë për fjalë i lumtur për të marrë monedhat, vendosi të luajë një truk edhe kësaj here. Ai i bërtiti punëtorit të tij: “Kishte 75 monedha floriri në këtë thes dhe ti më ke dhënë vetëm 50! Ku janë monedhat e tjera? Ju i keni vjedhur!’

Punëtori u trondit kur e dëgjoi këtë dhe iu betuar zotërisë së tij se i ka dhënë gjithçka që kishte gjetur vajza e tij. Rohan egoist dhe i pangopur nuk e pranoi dhe vendosën ta çojnë çështjen në gjykatë për të marrë gjykimin e duhur.

Gjykatësi dëgjoi të dyja palët. Ai ekzaminoi vajzën dhe punëtoren për numrin e monedhave që kishin gjetur në çantë dhe ata siguruan se ishin vetëm 50!

Ai e mori në pyetje Rohanin dhe Rohan iu përgjigj: “Po zoti gjykatës, unë kisha 75 monedha ari në çantën time dhe tani më dhanë vetëm 50!” Më kanë vjedhur 25 monedhat!’

Gjykatësi pyeti: “A je i sigurt që kishe 75 monedha?” dhe Rohan tundi kokën.

Më pas gjykatësi bëri gjykimin e tij: “Meqenëse Rohan humbi një çantë me 75 monedha ari, çanta e gjetur nga vajza e cila kishte vetëm 50 monedha nuk i përket Rohanit dhe u humb nga dikush tjetër.

Përveç kësaj, nëse dikush do të gjente një qese me 75 monedha ari, deklaroj se i përket Rohanit. Gjithashtu, nuk ka pasur pretendime për humbjen e 50 monedhave dhe urdhëroj vajzën dhe babain e tij t’i marrin ato 50 monedha si shenjë vlerësimi për ndershmërinë e tyre!

Mësimi:

Ndershmëria shpërblehet dhe lakmia dënohet! Vazhdo të ruani nderin dhe integritetin tuaj edhe pse dikush mund të përpiqet të përfitojë nga kjo cilësi e juaja.