10 Gabime Prindërore që Nuk Duhet t’i Përsëritni për të Mirën e Fëmijëve Tuaj

©depositphotos

Të qenit prind shpesh quhet detyra më e vështirë nga të gjitha, dhe si në çdo punë tjetër, ka hapësirë për gabime. Të gjithë bëjmë gabime, por kur bëhet fjalë për prindërit, ato kushtojnë shtrenjt.

Gjërat e gabuara që ne bëjmë ose themi mund të zmbrapsen kur fëmijët tanë të rriten. Për fat të mirë, psikologët e familjes janë gjithmonë të gatshëm të na udhëheqin në këtë rrugë të pabesë dhe të na ndihmojnë të rrisim fëmijë më të lumtur.

Ne kemi zbuluar se cilat gabime të zakonshme bëjnë prindërit kur rritin fëmijët e tyre, sipas ekspertëve, dhe këtu janë 10 prej tyre.

Marrja e vendimeve për fëmijën tuaj

Dhënia e hapësirës së fëmijës tuaj për të marrë vendime dhe për të bërë zgjedhje mund të jetë thelbësore për rehatinë e tyre psikologjike. Kur nuk ndihemi se kemi kontroll mbi jetën tonë, vuajmë nga stresi dhe ankthi.

Mundohuni të mos i detyroni dhe mos kufizoni zgjedhjet e tyre. Përkundrazi, përpiquni t’i inkurajoni ata që të marrin vendimet e tyre dhe të jeni aty për fëmijën tuaj kur ata kanë nevojë për udhëzimin tuaj.

Kritikat dhe krahasimet

Të qenit shumë kritik mund të ndikojë seriozisht në vetëvlerësimin e fëmijës tuaj dhe të çojë në një situatë kur ata nuk do të jenë në gjendje të festojnë arritjet e tyre dhe do të ndjehen si të huaj.

Ekspertët e prindërve besojnë se frazat që fillojnë me “Pse je kaq …” ose “Pse nuk mund të jesh më shumë si …” mund të dëmtojnë rehatinë psikologjike të fëmijës suaj në një mënyrë që ata mund të kenë nevojë për shumë kohë për t’u rikuperuar.

Nuk i lini ata të bëjnë gabimet e tyre

Ne mësojmë një pjesë të madhe të mësimeve të jetës nga bërja e gabimeve tona. Kur përpiqemi t’i mbrojmë fëmijët tanë nga ato gabime, ne u rrëmbejmë atyre mundësinë për t’u përballur me pasojat e zgjedhjeve dhe veprimeve të tyre. Kështu që, herën tjetër që doni të parandaloni që fëmija juaj të mos konfuzohet, përpiquni të mendoni se gjërat e mira që kalojnë përmes këtij gabimi mund ta mësojnë fëmijën tuaj.

Flisni më shumë sesa të dëgjoni

Kur bëhet fjalë për prindërit, të dëgjuarit është një nga aftësitë më të rëndësishme që një prind mund të ketë. Ndonjëherë, ne nxitojmë t’u mësojmë fëmijëve tanë një mësim kur ndodh diçka, në vend që t’i lëmë të dëgjohen.

Të jesh një dëgjues i mirë për fëmijën tuaj është një shenjë dashurie dhe mbështetje. Bëni pyetje që fillojnë me “çfarë” ose “si” në vend të “pse”, për t’i inkurajuar ata t’ju tregojnë më shumë rreth problemit të tyre, dhe së bashku do të arrini të gjeni një zgjidhje.

Lini fëmijën tuaj të shmangë përgjegjësinë

Disa prindër besojnë se fëmijëria e fëmijës së tyre duhet të jetë vetëm argëtuese dhe ata vendosin t’i çlirojnë ato nga punët e shtëpisë dhe gjëra të tilla. Në të vërtetë, inkurajimi i fëmijëve tuaj për të bërë punët e duhura do t’i ndihmojë ata të bëhen të rritur të përgjegjshëm, sipas ekspertëve të psikologjisë.

Mbyllni sytë për problemin e te mesuarit

Notat e dobëta dhe problemet me sjelljen në shkollë nuk janë gjithmonë rezultat i fëmijës tuaj për shkak se ka qenë dembel ose i pamotivuar. Problemet me funksionimin ekzekutiv dhe memorie dhe shumë aspekte të tjera të shëndetit fizik dhe psikologjik mund të jenë një arsye për problemet me mësimet, dhe ato nuk duhet të injorohen.

Në pritje të përsosmërisë

Është shumë normale kur prindërit shpresojnë për më të mirën dhe presin më shumë nga fëmijët e tyre, por pritshmëritë shumë të larta mund të shkaktojë probleme, thonë ekspertët. Së pari, ne duhet të kuptojmë se fëmijët tanë nuk mund të bëjnë më të mirën në fjalë për fjalë për gjithçka që bëjnë.

Së dyti, në vend që t’i shtyjmë ata të jenë gjithmonë më të mirë se të tjerët, ne duhet të përqendrohemi në arritjet e tyre dhe t’i ndihmojmë ata të përmirësojnë aftësitë e tyre.

Kompensimi për prindin tjetër

Disa prindër bëjnë policin e mirë dhe të keq dhe përpiqen të jenë më të butë ose më të rreptë si prindër. Në realitet, kjo qasje mund të shkaktojë edhe më shumë probleme. Në këtë mënyrë ju dhe partneri juaj bëni kompromis me njëri-tjetrin, në vend që t’i inkurajoni fëmijën tuaj të përpiqem të arrijnë një marrëveshje me të dy prindërit.

Bërja e gjërave për fëmijën tuaj që mund t’i bëjë vetë

Lejimi i fëmijëve tanë të bëjnë gjëra vetë është një çelës për të rritur fëmijë të pavarur dhe vendimtar. Nëse jeni ai prind që bën shumë për fëmijën e tyre, ekspertët sugjerojnë të provoni këtë metodë:

  • Shkruajini të gjitha gjërat që keni bërë për fëmijën tuaj gjatë një jave.
  • Në fund të javës shikoni listën. Kryqëzoni gjërat që fëmija juaj mund të bëjë për veten e tyre dhe ndaloni së bëri ato.
  • Rrethoni ato gjëra që fëmija juaj mund të bëjë pjesërisht dhe lërini që ta bëjnë atë pjesë.
  • Vazhdoni të ndihmoni fëmijën tuaj për gjërat që kanë mbetur.

Të mos praktikosh atë që predikon

Kur themi gënjeshtra, fajësojmë të tjerët dhe luajmë viktimën ndërsa u themi fëmijëve tanë që të mos i bëjnë kurrë këto gjëra, ne biem në kundërshti me veten tonë. Psikoterapisti Sean Grover e krahason fajësimin e fëmijës suaj për sjellje sikur po u mësoni atyre të “fajësojnë pasqyrën për reflektimin tuaj”. Mundohuni të jeni një model i mirë për fëmijën tuaj dhe të jeni mjaft të guximshëm për të pranuar gabimet tuaja.