10 Gabime që me Siguri i Bëni sa Herë Debatoni me Partnerin Tuaj

© depositphotos

Edhe çiftet e lumtura debatojnë gjithashtu.

Në fakt, çiftet që debatojnë ka më shumë të ngjarë të qëndrojnë së bashku se çiftet që shmangin përballjen me problemet e tyre.

Ndërsa ata mund të grinden për të njëjtat gjëra si çiftet e zakonshme, mënyra se si çiftet e lumtura luftojnë në fakt i ndan ata nga të tjerët.

Ata zgjidhin betejat e tyre duke u grindur për gjëra për të cilat mund të gjejnë zgjidhje në vend që të përqendrohen tek pikat e vështira. Por ka edhe gjëra të tjera për të cilat duhet të jeni të kujdesshëm kur luftoni me partnerin tuaj.

Ne hodhëm një vështrim mbi gjërat që mund të shmangni kur ziheni me të dashurin tuaj dhe se çfarë duhet të bëni në vend të kësaj për të mbajtur një marrëdhënie të shëndetshme me ta.

Përdorimi i gjesteve që largojnë partnerin tuaj

© depositphotos

Gabimi i zakonshëm: Shfaqja e gjuhës mbrojtëse të trupit si kryqëzimi i duarve ose këmbëve dhe lëvizja ose largimi nga partneri juaj mund ta përkeqësojë çdo zënkë. Gjeste të tjera luftarake përfshijnë ato që shfaqin zemërim dhe përbuzje. Drejtimi i gishtit tregues dhe shtrëngimi i duarve janë shenja që ju jeni të acaruar. Përqeshja e partnerit tuaj duke rrotulluar sytë, duke tundur kokën ose duke sharë mund ta bëjë situatën tashmë të ndjeshme edhe më armiqësore.

Çfarë mund të bëni: Në vend që të kryqëzoni krahët, provoni të përballeni me partnerin dhe t’i mbani pëllëmbët lart. Ulja dhe vendosja e kontaktit me sy mund të ndihmojë gjithashtu sepse ato tregojnë se nuk po përpiqeni t’i kërcënoni dhe se po përpiqeni të dëgjoni. Mbajtja e duarve është gjithashtu një ide e mirë kur debati është ftohur. Përqafimi i partnerit tuaj kur është i mërzitur ose duke qarë mund të tregojë se ju interesoheni, por vetëm kur ata janë gati të preken nga ju.

Zënkat për më shumë se një problem në të njëjtën kohë

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Edhe pse zënka filloi për një temë, ju dhe partneri juaj filloni të grindeni për gjëra të tjera pa lidhje. Është e natyrshme të dëshironi të hapni zënka të vjetra ose gabime të së kaluarës si “provë” për luftën tuaj të tanishme, por kjo do t’i shërbejë vetëm egos suaj dhe do të mërzisë partnerin tuaj edhe më shumë. Bërja e kësaj do të ngatërrojë gjërat gjithashtu, sepse nuk ka gjasa që të jeni në gjendje të trajtoni disa çështje në të njëjtën kohë.

Çfarë mund të bëni në vend të kësaj: Përqendrohuni vetëm në temën në fjalë dhe rezistojini tundimit për të argumentuar për gjëra të tjera. Nëse partneri juaj po drejtohet drejt një teme tjetër, kthejeni çështjen kryesore në diskutim pa hedhur poshtë pikëpamjet e tij.

Fajësimi i partnerit tuaj

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Ndërsa është e zakonshme të duash vazhdosh një debat për t’i treguar partnerit tuaj se është gabim duke treguar gishtat dhe duke thënë, “Ishte i gjithi faji yt” është si t’i ndjekësh penalisht në gjykatë. Ju mund ta fitoni luftën në atë kohë, por në fund të humbni marrëdhënien. Po ashtu nuk është e dobishme nëse këmbëngulni të shihni vetëm të metat e tyre, por nuk jeni të gatshëm të shihni tuajat.

Çfarë mund të bëni në vend të kësaj: Mund të jetë e kushtueshme të jesh i duruar dhe të përpiqesh të kuptosh se si është partneri juaj. Nëse ndiheni sikur po ju sulmojnë, është e mençur të qëndroni të qetë dhe të mendoni për përgjigjen tuaj para se të ktheheni me një të tillë menjëherë. Jini të hapur për reagime, pasi mund të ketë gjëra që të dy mund të përmirësoni.

I rrini partnerit tuaj heshtur

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Qëndrimi i heshtur është kur nuk doni të komunikoni aspak me dikë, madje deri në atë pikë sa të injoroni ekzistencën e tij. Ndoshta ju e bëni atë për të shmangur konfliktin, për të treguar që jeni të zemëruar ose për të ndëshkuar partnerin tuaj. Por cilado qoftë arsyeja, ky qëndrim nuk është i shëndetshëm sepse nuk po hapeni për të diskutuar dhe zgjidhur çështjen.

Çfarë mund të bëni: Nëse dëshironi të privoni veten nga një diskutim i nxehtë, në vend që të heshtni dhe të bëni sikur nuk ekzistojnë, tregojuni atyre se ju duhet kohë për tu qetësuar. Bëni kohë për një diskutim në të ardhmen, kur të dy ju mund t’i flisni gjërat në mënyrë racionale. Dhe nëse dëshironi që ata të dinë që ju jeni inatosur, në vend që t’i jepni trajtimin e heshtur, flisni me ta dhe tregojuni se si ndiheni.

Nuk dëgjoni argumentet e tyre

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: është e lehtë të duash të mbytësh argumentet e tyre me zërin tënd ose të duash të dëgjohesh, por duke mos dashur të dëgjosh. Por të bërtasësh mbi ta ose madje edhe të dëgjosh vetëm në mënyrë që të përdorësh fjalët e tyre kundër tyre nuk do t’ju afrojë më shumë të dyve në zgjidhjen e çështjeve tuaja. Ndërprerja e tyre ndërsa ata janë duke bërë argumentet e tyre për të thënë: “Ti po më keqkupton” do të ju lërë të dyve të ndjeheni të keqkuptuar.

Çfarë mund të bëni në vend të kësaj: Relaksohuni dhe mos i merrni personalisht ankesat e njeriut tuaj të zemrës. Mos harroni se kritikat e tyre kanë të bëjnë me nevojat e tyre, jo tuajat, kështu që ju nuk duhet të jeni mbrojtës. Nëse ata janë duke thënë diçka që mund t’ju bëje të flisni, kërkoni që ta thonë në një mënyrë tjetër, në mënyrë që t’i kuptoni më mirë. Ju gjithashtu mund të përvetësoni metodën “5-5-5”, ku secilit prej jush i duhen 5 minuta për të folur ndërsa tjetri thjesht dëgjon, dhe pastaj përdorni 5 minutat e fundit për t’i folur bashkë.

Zënkat në vendin e gabuar ose përdorimi i mediumit të gabuar

© depositphotos

Gabimi i zakonshëm: Krijimi i një zënke në një vend publik, një vend pune ose në shtëpinë e prindërve mund t’i bëjë gjërat edhe më të ndjeshme. Angazhimi në një luftë përmes mesazheve ose telefonatave mund të çojë në një keqkuptim gjithashtu. Mbi të gjitha, mund të të mungojnë disa shprehje të fytyrës dhe gjuha e trupit që mund t’ju tregojnë se çfarë ndjen vërtet i dashuri juaj.

Çfarë mund të bëni: Mosmarrëveshja mund të fillojë në një vend të gabuar, por mund të sugjeroni të diskutoni më tej për këtë çështje më vonë, kur ju 2 të keni privatësinë tuaj. Kur ndjeni sikur do të fillojë një luftë ndërsa jeni në telefon ose jeni duke dërguar mesazhe, është më mirë t’i kërkoni që të takoheni ballë për ballë për të biseduar përsëri.

Përdorimi i fjalëve të ashpra

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Një luftë e ashpër mund të sjellë më të keqen tek ju dhe t’ju bëjë të dëshironi të mallkoni. Këto janë sulme që mund të vendosin distancë midis jush dhe të dashurit tuaj dhe t’i bëjnë ata të ndihen keq me veten.

Çfarë mund të bëni: Jini të vetëdijshëm për zgjedhjen e fjalëve dhe monitoroni emocionet tuaja. Gjithmonë mbani në mend se çfarë është e rëndësishme dhe mendoni se çfarë mund të humbni nëse hidhni fyerje. Kujtojini vetes se mund të ndiheni mirë duke i dhënë goditje të mprehta partnerit tuaj, por mund të mos ia vlejë për shumë gjatë.

Mbajtja peng e marrëdhënies tuaj

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Kjo është kur ju shantazhoni njeriun tuaj të zemrës duke kërcënuar angazhimin e marrëdhënies. Për shembull, në vend që të thoni “Më duket sikur je ftohur”, thoni “Unë nuk mund të jem me dikë që është i ftohtë me mua”.

Kur jeni në mes të një zënke të dy tashmë do të ndiheni mjaft të ndjeshëm dhe kërcënimi i marrëdhënies suaj vetëm sa do të shtojë një dramë të panevojshme. Partneri juaj mund të ndihet sikur nuk ka liri të shprehet, sepse nëse e kanë, marrëdhënia e tyre me ju do të ishte në rregull.

Çfarë mund të bëni: Kini kujdes se si i shqiptoni fjalitë tuaja dhe shmangni dyshimin e angazhimit të tyre ndaj jush kur po grindeni për diçka që nuk ka asnjë lidhje me të. Mos harroni se ndërsa partneri juaj mund të jetë duke bërë diçka që nuk ju pëlqen, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk mund të jeni në një marrëdhënie me ta. Një marrëdhënie e mirë kërkon komunikim të mirë dhe dhënia e ultimatumeve e mohon atë.

Argumentoni kur jeni të lodhur ose të uritur

© depositphotos

Gabimi i zakonshëm: Këtu hyjnë faktorë të jashtëm që mund të përshkruajnë luftën pa nevojë. Grindjet kur jeni të uritur ose kur jeni në lodhur mund të mos shkaktohen nga pajtueshmëria juaj me partnerin tuaj dhe mund të zgjidhen duke ngrënë ose duke pushuar pak. Një studim zbulon se nga glukoza e ulët (e cila vjen nga ushqimi) tregoni sjellje më agresive ndaj partnerëve të tyre.

Çfarë mund të bëni: Merrni një minutë kohë për të vlerësuar nëse ju po grindeni për shkak të një çështjeje tjetër. Nëse jeni të rraskapitur, largojeni veten nga një situatë e tensionuar dhe merrni kohën që ju nevojitet para se të diskutoni. Nëse jeni të uritur, konsumoni diçka.

E teproni duke përdorur fjalë si “gjithmonë” dhe “kurrë”

© depositphotos

Gabim i zakonshëm: Duke thënë këto fjalë, ju në thelb po i tregoni partnerit tuaj se ata kurrë nuk mund të bëjnë asgjë siç duhet dhe se nuk besoni se mund të ndryshojnë. Ata kështu do të ndiheshin sikur as nuk shqetësohen për ju. Këto fjalë ekstreme janë rrallë të vërteta.

Çfarë mund të bëni: Shmangni përdorimin “gjithmonë” dhe “kurrë” kur grindeni, me çdo kusht. Jini specifik për situatën në cilën kohë, për shembull, “Më mërzite që nuk u erdhe në recitalin e fëmijës tonë sot siç premtove”. Në këtë mënyrë, ju nuk po sugjeroni se nuk keni besim tek ata për të bërë më mirë.