10 Mënyra për të Dalluar një Gënjështar

©shutterstock

Të dish nëse dikush po të gënjen mund të jetë sfiduese. Në shumicën e rasteve, kur dyshoni në sinqeritetin e një tjetri, ka mijëra mendime që ju kalojnë në mendje. Ju kaloni nga besimi i tij në dyshim për gjithçka që ai ju tregon dhe nuk mund të vendosni nëse jeni ai që gjykon gabimisht situatën apo ai është në të vërtetë gënjeshtar.

Ne do ju ndihmojmë të zbuloni. Kushtojini vëmendje të madhe këtyre dhjetë faktorëve që zbulojnë edhe gënjeshtarët më me përvojë.

Pajtueshmëria. Kur dikush thotë diçka që nuk ka ndodhur, që nuk mendon ose nuk e ndjen, qëndrimi i trupit nuk përputhet me fjalët e tyre. Trupi juaj nuk gënjen, ai shpreh atë që dëshiron vërtet të thotë, ndërsa fjalët e tij janë të matura dhe të panatyrshme. Nëse nuk i besoni asaj që dikush ju thotë, kushtojini më shumë vëmendje asaj që u thonë sytë ose gjestet më shumë sesa fjalëve të tyre.

Pozicioni i përparmë. Kur një individ përpiqet të krijojë një komunikim të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë me ju, ai e vendos trupin e tij përpara tuajit. Ne e bëjmë këtë automatikisht, duke kërkuar të vendosim kontaktin më të mirë të mundshëm me tjetrin. Por nëse është një gënjeshtar që kërkon të flasë me ju, është e mundur që pa e kuptuar as të mos përpiqet të jetë 100% para jush. Kjo tregon që trupi juaj ndihet i mbrojtur në një kënd më pak të drejtpërdrejtë. Ju gjithashtu mund të përfitoni nga ky pozicion për të shmangur kontaktin e drejtpërdrejtë me sy.

Ngurtësia. Të thuash gënjeshtra është diçka që streson edhe  njerëzit më me përvojë. Nëse dyshoni në fjalët e personit, kërkoni shenja stresi ose ngurtësie të trupit. Këto mund të zbulohen edhe në buzëqeshjen ose shikimin, i cili do të duket shumë i rremë.

Më shiko mirë mua. Kjo është një nga shenjat më të njohura kur bëhet fjalë për zbulimin e një gënjeshtari, dhe është gjithashtu një nga më të saktat. Pjesa më e madhe e komunikimit krijohet nga pamja, kjo mund të zbulojë shumë për një person dhe qëllimet e tij.

Nëse dikush nuk është në gjendje të mbajë një shikim të qëndrueshëm, ai mund të thotë gënjeshtra. Një shenjë tjetër e pagabueshme e pandershme është lëvizja e shpejtë e syve në të gjitha drejtimet, ose mbajtja e tyre fikse në një pikë të largët. Këto sjellje gjithashtu mund t’i atribuohen ndrojtjes ose mosbesimit, por nëse ato shfaqen tek dikush me të cilin bashkëveproni shpesh dhe nuk i keni parë kurrë më parë, është e mundur që ata të fshehin diçka nga ju.

Le ta ndryshojmë temën. Një gënjeshtar ndihet i pambrojtur dhe jo rehat kur gënjen. Edhe nëse ai është i zoti ose ka një pamje të papërkulshme, brenda, të gjitha alarmet e tij janë të ndezura. Ndoshta do të kërkoni të ndryshoni shpejt temën dhe të kaloni në një bisedë tjetër që ju bën të ndiheni më pak të ekspozuar. Mos e lini të dalë jashtë, insistoni në çështjen me të cilën po merren.

Pyetja e vërtetësisë. Të gjithë gënjeshtarët kanë pikat e tyre të dobëta. Pavarësisht se sa të përgatitur janë, ato nuk janë histori të vërteta dhe prandaj në një moment do të shfaqet detaji që zbulon natyrën e tyre joreale. Pyesni, pyesni, bëni që ai të përsërisë faktet, të jetë një detektiv i mirë dhe të dhënat do të vijnë tek ju.

Qafa, veshët dhe duart. Këto janë pjesët e trupit që një gënjeshtar do të prekë në mënyrë të përsëritur nëse është nervoz ose mendon se së shpejti do të kapet. Trupi i tij reagon duke u përpjekur të largojë vëmendjen tuaj, ai dëshiron që ju të përqendroheni në lëvizjet e tij dhe të ndaloni t’i kushtoni vëmendje atij. Nëse e bëni këtë, kjo është për shkak se mendoni se po e humbni betejën. Ndoshta kjo është një kohë e mirë për t’u përballur me të.

Qëndrim mbrojtës. Kur gënjeshtari ndjen se nuk ka më shpëtim, ai mbron veten. Nëse ai do t’ju tregonte për diçka që ka ndodhur në të vërtetë, ai nuk do të shqetësohej të përsëriste historinë ose t’ju jepte të gjitha detajet që kërkoni. Por nëse në vend të kësaj ju e dini që historia juaj ka boshllëqe dhe herët a vonë do të dalin në pah disa mospërputhje, mënyra më e mirë për të parandaluar përparimin është të mbroni veten.

Nëse ai u përgjigjet pyetjeve tuaja me pyetje të tipit “pse doni ta dini këtë?” ose ai thotë “kjo nuk është e rëndësishme tani”, me siguri ai po arrin kufirin e tij dhe përdor mbrojtjen si një sulm.

Ton dhe shpejtësi. Kur dikush gënjen, ata tentojnë të ndryshojnë tonin dhe ritmin me të cilin flasin normalisht. Në shumicën e rasteve zëri mund të jetë më i lartë dhe ritmi më i shpejtë. Possibleshtë e mundur që përveçse flisni shumë shpejt, ju nuk mund të vokalizoni mirë, të mos kaloni shkronja apo edhe fjalë. Ju e bëni këtë sepse nuk jeni të sigurt për ato që po thoni dhe doni ta mbaroni fjalimin tuaj së shpejti. Ngadalësojeni pak, kërkoni që të përsërisë nëse nuk e kuptoni …

Teknologjia e përparme. Në ditët e sotme është shumë më e lehtë të thuash gënjeshtra nga ekrani ose në telefon. Nëse i dyshuari juaj gjithmonë dëshiron të bisedojë sesa të flasë dhe preferon të diskutojë një temë të rëndësishme përmes telefonit, ai mund të jetë duke u strehuar në teknologji për të shmangur dukjen. Mendoni për këtë: përmes ekranit nuk mund të përdorni të gjitha gjurmët e gjuhës së trupit të tij që do ta ekspozonin me lehtësi. Gjithashtu, kur të shkruani, do të keni më shumë kohë për të planifikuar përgjigjet tuaja dhe për të forcuar alibinë tuaj, ndërsa ju personalisht mund të hezitoni.