10 Shenja se je Lodhur Duke ua Bërë Qejfin të Tjerëve më Shumë se Ç’duhet

©Depositphotos.com

Bërja e të tjerëve të lumtur dhe përpjekja për pozitivitet në jetën tuaj shoqërore është gjithmonë e mirë, por vetëm deri në një pikë të caktuar. Nëse përpiqeni shumë, mund të shndërrohet në një zakon të pakëndshëm dhe madje shkatërrues – të pëlqyeshëm për njerëzit.

Në një moment, ju mund ta gjeni veten duke lënë mënjanë nevojat tuaja, duke harruar kohën tuaj personale dhe duke sjellë stres mbi veten tuaj, vetëm për t’u siguruar që njerëzit rreth jush të ndihen mirë.

Ne e vlerësojmë shumë shëndetin mendor të lexuesve tanë. Këtë herë mezi presim të diskutojmë këtë temë delikate me ju dhe të dalim me zgjidhje që mund t’i ndihmojnë të gjithë të vlerësojnë më shumë veten e tyre.

E keni të vështirë të thoni jo.

©Depositphotos.com

Ju gjithmonë ndihmoni të tjerët, organizoni gjëra për ta, ose thjesht u bëni një nder. Arsyeja është e thjeshtë: nuk mund t’u thuash “jo” kërkesave të tyre. Ju mund të keni frikë se nëse refuzoni, ata mund të zemërohen ose do të mendojnë se ju nuk interesoheni për ta.

Për më tepër, duke thënë “jo” ju jep një ndjenjë të pakëndshme faji. Për ta shmangur atë, ju prireni të pranoni gjithçka, dhe madje lejoni që njerëzit të zënë kohën tuaj të lirë në këtë mënyrë.

Zgjidhja: Kuptoni fuqinë e të thënit “jo”. Mund të jetë e vështirë në fillim, por në fund të fundit, do të paguajë. Refuzimi i diçkaje që ju merr vazhdimisht kohën e lirë nuk ju bën egoist. Në vend të kësaj, ju po e trajtoni veten me dashuri dhe respekt.

Dëshironi që të gjithë përreth t’ju pëlqejnë.

©Depositphotos.com

Frika nga refuzimi është një tipar tjetër që është mjaft i zakonshëm kur bëhet fjalë për kënaqësitë e njerëzve. Ju keni frikë se nëse njerëzit nuk ju pëlqejnë, ata do t’ju lënë vetëm. Si rezultat, ju përpiqeni të bëni gjithçka për të parandaluar që këto gjëra të ndodhin duke ndryshuar sjelljen tuaj për të përfituar të tjerët, dhe njerëzit përreth jush mund ta vënë re këtë dhe në të vërtetë t’ju përdorin.

Zgjidhja: Kontrolloni për të parë nëse jeni duke u manipuluar: nëse të tjerët e dinë se do të bënit diçka për ta, shumica e tyre nuk do të hezitojnë ta përdorin këtë si një mundësi. Ata mund të përdorin kërkesa të lezetshme të tipit: “Ti je e vetmja që mund ta bësh këtë apo atë…”, duke ju shtyrë të bëni gjëra për ta. Sapo të shihni diçka të tillë, është më mirë të vendosni veten dhe kohën tuaj personale si një përparësi kryesore.

Emocionet negative të tjetrit ndikojnë tek ju.

©Depositphotos.com

Nuk ka asgjë të keqe të shmangni një konflikt dhe t’i ktheni gjërat në një shaka të pafajshme. Por ata që kanë tendencë të duan të kënaqin të tjerët, nuk mund të përballojnë asnjë pakënaqësi, edhe nëse nuk kanë të bëjnë me të.

Kënaqësit e njerëzve mund t’i shohin emocionet negative të njerëzve përreth tyre si një shenjë që edhe të tjerët janë të pakënaqur me ta. Për të ndryshuar situatën, njerëzit që kënaqen do të marrin fajin mbi veten dhe do të vijnë me zgjidhje që do t’i bëjnë të tjerët të lumtur.

Zgjidhja: Kuptoni që konfliktet janë të pashmangshme dhe mund të jenë të dobishme. Kjo i lejon njerëzit të shprehen dhe të flasin për shumë gjëra që i shqetësojnë. Të mbash mbi vete ndjenjat e tua dhe të të tjerëve është e pashëndetshme, sepse të gjithë duhet të shpërthejmë ndonjëherë.

Ndiheni fajtore dhe kërkoni falje për gjithçka, edhe kur nuk është e nevojshme.

©Depositphotos.com

Nëse ndonjë situatë nuk shkon siç është planifikuar, reagimi juaj i parë është “Më fal!”. Pavarësisht se çfarë ndodh, ju gjithmonë përpiqeni të merrni fajin përsipër. Kjo vjen nga një dëshirë e brendshme për të qenë i mirë dhe i sjellshëm, por në fund të fundit, kjo vetëm sa dëmton më shumë vetëvlerësimin tuaj dhe mund të shndërrohet në një zakon.

Zgjidhja: Kushtojini vëmendje asaj që bëni, thoni dhe ndjeni: përpiquni të analizoni pse dhe kur filloni të kërkoni falje. Gjithashtu vini re njerëzit me të cilët e bëni këtë. Në shumë situata, shpjegimet dhe fajet shtesë nuk janë të nevojshme, kështu që lehtë mund ta lini situatën të kalojë.

Ju i lini mënjanë nevojat dhe dëshirat tuaja.

©Depositphotos.com

Për shkak se jeni shumë i zënë duke menduar për ndjenjat e të tjerëve, shpesh harroni të mendoni për tuajat. Ju keni këtë aftësi për të lënë emocionet tuaja mënjanë dhe për të harruar atë që dëshironi me të vërtetë në këtë moment. Në një moment, ju mund të mos e njihni më veten shumë mirë. Mund të arrijë deri në pikën ku e keni tashmë të vështirë të flisni për ndjenjat tuaja dhe të zgjidhni atë që është më e mira për ju.

Zgjidhja: Dëgjoni më shumë veten tuaj: merrni pak kohë ku të mësoni se çfarë ju pëlqen dhe çfarë dëshironi. Ju mund të shkruani një listë të përparësive tuaja dhe të gjërave që ju bëjnë të lumtur.

Ju preferoni më mirë të jepni sesa të merrni, edhe nëse duhet ta paguani me komoditetin tuaj.

©Depositphotos.com

Sakrificat e përditshme për hir të të tjerëve mund të bëhen një normë për ata që përpiqen vazhdimisht t’i kënaqin njerëzit. Për shembull, ju ngecni në një marrëdhënie toksike, ku jepni më shumë sesa merrni.

Ju mund të shpresoni se të tjerët do ta vërejnë dhe vlerësojnë atë, por zakonisht, njerëzit priren të mësohen me qasjen tuaj të përshtatshme ndaj tyre, dhe në fund, nuk ju mbetet asgjë për veten tuaj.

Zgjidhja: Mendoni për përparësitë tuaja: vendosni se çfarë është e rëndësishme për ju së pari, jo për të tjerët, Ju gjithashtu mund të vendosni një afat specifik kohor, kur të jeni plotësisht në dispozicion për të ndihmuar të tjerët. Për shembull, të martën dhe të enjten në mbrëmje. Në këtë mënyrë do të siguroheni që të keni pak kohë për aktivitetet dhe hobet tuaja.

Ju ndjeheni përgjegjës për atë se si ndihen njerëzit e tjerë.

©Depositphotos.com

Duket se vini re çdo emocion dhe ndryshim të humorit të miqve dhe familjes suaj, dhe kjo gjithmonë ju bën të shqetësoheni. Gjatë momenteve të tensionuara, ju mund ta fajësoni vetveten që nuk jeni në gjendje të qetësoni dikë dhe ta bëni atë të lumtur. E vërteta është, se është përgjegjësi e secilit individ të marrë nën kontroll emocionet e veta.

Zgjidhja: Përdorni pohimin empatik: mund të përpiqeni të kuptoni se si ndihen të tjerët dhe çfarë duan, por e ndiqni atë me një pohim të fortë. Për shembull: “Unë e kuptoj se nga vjen zemërimi yt, por gjithçka që mund të bëj është të jem pranë teje tani.”

Ju përpiqeni të përputheni me njerëzit përreth jush.

 

Kënaqësit e njerëzve mund të tremben duke u treguar të tjerëve personalitetin e tyre të vërtetë. Në vend të kësaj, ata vendosin të shkojnë me rrjedhën dhe të ndryshojnë veten e tyre për t’u sjellë ashtu si të tjerët. Në këtë mënyrë ata mund të mendojnë se njerëzit përreth do t’i pëlqejnë më shumë dhe se atmosfera përreth do të bëhet më e rehatshme.

Zgjidhja: Mësoni të jeni vetvetja pranë të tjerëve: edhe pse mund të keni shumë ngjashmëri me njerëzit përreth jush, përpiquni të njihni dhe respektoni dallimet tuaja me ta. Ju si individ, me interesat dhe mendimet tuaja, jeni po aq t[ lezetshëm pranë njerëzve të tjerë. Ka kaq shumë gjëra që ju bëjnë unik dhe nuk keni nevojë t’i fshihni ato.

Ju dëshironi që të tjerët t’ju lavdërojnë.

©Depositphotos.com

Kënaqësit e njerëzve gjithmonë do të kërkojnë lavdërime nga të tjerët. Shumicën e kohës, kjo vjen nga një vetëvlerësim mjaft i ulët. Miratimi ju bën të ndiheni të pëlqyer dhe të denjë. Në sytë tuaj, mund të duket sikur të tjerët kujdesen shumë për ju dhe ju vlerësojnë, dhe kjo më në fund ju bën të ndiheni mirë me veten tuaj.

Zgjidhja: është koha të ndaloni së kërkuari vërtetimin: përpiquni të kontrolloni se çfarë po bëni për të marrë lavdërime nga të tjerët. Kjo mund të jetë duke postuar shumë në mediat sociale, ose duke kontaktuar vazhdimisht me familjen tuaj për të folur në lidhje me arritjet tuaja të fundit. Sapo ta gjeni, gradualisht mund të filloni ta largoni këtë sjellje.

Ju nuk e pranoni kur ju lëndohen ndjenjat.

©Depositphotos.com

Meqenëse përpiqeni gjithmonë t’i bëni të tjerët të lumtur, ju gjithashtu i jepni një sforcim të madh vetes. Ju përpiqeni të fshehni ndjenjat tuaja negative në mënyrë që të tjerët të mos shqetësohen prej tyre.

Ju e mohoni se ndiheni të trishtuar, të zemëruar ose të zhgënjyer nga diçka dhe vendosni një maskë lumturie. Kjo mund të çojë në një situatë ku nuk e kuptoni më se si ndiheni.

Zgjidhja: Mësoni të pranoni ndjenjat tuaja: shtypja e emocioneve mund të sjellë shumë stres në trupin tuaj dhe të çojë në pasoja të pashëndetshme. Kujdesi për veten është po aq i rëndësishëm sa kujdesi për të tjerët. Jini të mëshirshëm me veten tuaj dhe përpiquni të trajtoni veten dhe ndjenjat tuaja me vëmendje dhe dashuri.