10 Shenjat që Partneri Nuk Tregohet i Sinqertë me Ju

Mjaft me ironi, në marrëdhënie supozohet të marrim dashuri, kujdes dhe mbështetje, por nganjëherë përfundojmë duke u kontrolluar si një kukull teatroje nga partneri ynë.

Ne jemi këtu për të ndarë disa nga truket më të zakonshme të manipulimit dhe mënyra të thjeshta për t’u rezistuar atyre.

Vini re se të gjitha informacionet e dhëna në këtë artikull janë subjektive dhe nuk duhet të zbatohen në çdo situatë.

Ju jeni ai që është fajtor. Gjithmonë.

Manipulatorët kanë një aftësi të përbashkët: ata janë me të vërtetë të shkëlqyer për t’ju bërë të ndiheni fajtorë edhe kur nuk jeni.

A keni kërkuar ndonjëherë për ndihmën dhe keni marrë një përgjigje përgjatë vijave të “A nuk mendon se mund të jem edhe unë i zënë? E kam thënë para se të kisha shumë gjëra për të bërë! Pse gjithmonë mendoni vetëm për veten? ” Dhe këtu ju bëheni fajtorë vetëm sepse kërkuat ndihmë.

Nëse është kështu, partneri juaj ka shumë të ngjarë të jetë një nga ata pak njerëz rreth të cilëve rrotullohet e gjithë bota.

Barrie Davenport sugjeron këshillat e mëposhtme për t’i rezistuar një manipulimi të tillë:

 • Kuptoni se partneri juaj po përpiqet t’ju kontrollojë.
 • Rrini të qete.
 • Kujtojuni atyre se ata janë të rritur dhe duhet të jenë përgjegjës për sjelljen e tyre.

Dhe ata janë viktima. Gjithmonë.

© Shutterstock

Kush nuk do të ndjente keqardhje për një kotele të shkretë? Po në këtë mënyrë edhe manipuluesit dëshirojnë që t’i shihni ato. Jeta e tyre është jashtëzakonisht e vështirë dhe e plot mjerim saqë duhet patjetër të ndjeni mëshirë për fatkeqësitë e tyre (dhe t’i ndihmoni ata me punën shtesë që u është dhënë sot).

Manipuluesit e përdorin këtë mashtrim për të kërkuar një “favor” ose kur po përpiqen të shmangin përgjegjësinë. Nëse vëreni se partneri juaj shpesh ju ushqen me mijëra histori emocionale për fatkeqësitë e jetës së tyre, ky mund të jetë rasti.

Megjithatë, mos e ngatërroni këtë me atë kur partnerin tuaj po shpreh ndjenjat e tyre me ju. Një manipulator përpiqet të përfitojë.

Ata provokojnë.

© Shutterstock

Nëse një manipulues nuk ka më argumente, ata mund të përpiqen t’ju provokojnë si një mjet i fundit. Ata mund të thonë gjëra që do ta bënin një person normal të vëje në dyshim gjendjen mendore të një manipuluesi ose do të bënin ndonjë gjë për të shkaktuar emocione negative dhe për t’ju bërë të zemëruar.

Qëllimi i kësaj është t’ju përfshijë në një grindje të pakuptimtë dhe të thoni diçka që manipuluesi mund të përdorë në mbrojtjen e tyre. U thoni atyre se ajo që ata po thonë nuk ka kuptim – është e garantuar se do të shihni një tragjedi jo më të keqe se një lojë Shekspiri.

Nëse vëni re këtë sjellje, është e domosdoshme që të qëndroni të qetë dhe të mos provokoni. Vetëm përpiquni ta çoni bisedën përsëri në temë. Por nëse partneri juaj vazhdon të sillet në këtë mënyrë, është më mirë ta përfundoni bisedën me edukatë.

Ata nxisin.

© Shutterstock

Sa më pak kohë që kemi për të vendosur, aq më pak kohë kemi për të menduar. Manipuluesit ju shtyjnë për të marrë vendime më të shpejta kështu që ju nuk mund të mendoni me të vërtetë mbi to. Kjo është arsyeja pse është një çështje me rëndësi globale që të jepni një përgjigje pas një minute apo më shumë.

Preston Ni, nga Psikologjia Sot, këshillon që është më mirë të mos merrni një vendim të menjëhershëm. Në vend të kësaj, merrni kohë për të menduar. Nëse partneri juaj ende po ju shtyn, është mirë t’i ngadalësoni ato duke thënë se do ta mendoni.

Problemet tuaja? Kurrë nuk kam dëgjuar për to.

Një tjetër gjë e përbashkët e manipuluesve është se ata nuk është se duan t’ia dinë me të vërtetë. Nëse doni të flisni për problemet tuaja dhe të ndani ndjenjat tuaja, një partner manipulues ka shumë të ngjarë të bëjë një nga këto:

 • Shmangni bisedën dhe bëni sikur jeni të zënë.
 • Kthejeni bisedën në drejtim të problemeve të tyre: “Është e tmerrshme që të është dhënë kjo punë shtesë sot, por a mund ta imagjinosh se si ndihem unë kur më duhet të merrem me të çdo ditë?”
 • A mendoni se partneri juaj do të shetësohet me të vërtetë për problemet tuaja pas kësaj?

Davenport thotë se nuk ka shumë mënyra për të mbrojtur veten nga kjo sjellje. Ndoshta do të ishte më mirë të gjeni një partner të ri, ai që është më i kujdesshëm dhe i dhembshur.

Pa ty nuk kam jetë.

© Shutterstock

Kjo teknikë manipuluese zakonisht quhet shantazh emocional dhe është padyshim më i ndyri dhe më egoisti nga të gjithë. Manipuluesi luan në ndjenjën tuaj të frikës dhe fajit, duke imponuar përgjegjësinë për jetën dhe shëndetin e tyre tek ju.

Me fjalë të tjera: “Do të vrisja veten nëse do të më lesh”. Por kjo është vetëm një kërcënim dhe ka më shumë gjasa të shoh një festival dëbore në Miami.

Për të mos u manipuluar në këtë mënyrë:

 • Mos harroni se ky është vetëm një kërcënim që përdor partneri juaj për të siguruar mirëqenien e tyre.
 • Kujtojini partnerit tuaj se nuk jeni përgjegjës për vendimet e tyre.

A nuk e ke thënë vetë?

Një tjetër teknikë është vetë manipulimi. Është i bazuar në shtrembërimin e të kaluarës dhe gjurmimit të fakteve për ta vënë manipuluesin në pozicionin më të rehatshëm.

“Jo, unë definitivisht nuk ju kam thirrur ashtu. Çfarë? Do ta kisha mbajtur mend nëse do të më kishe kërkuar ndihmë. Çfarë nuk shkon me ty sot?”

Kështu duket në praktikë. Disa manipulues e përdorin këtë mashtrim në mënyrë të shkathët që ju filloni të vini në pikëpyetje kujtesën tuaj.

Por është e lehtë të mos bëheni pre e kësaj loje. Vetëm merrni në konsideratë dy gjëra:

 • Mbështetuni në kujtesën tuaj. Sigurohuni që i mbani mend gjërat ashtu siç ishin.
 • Këmbëngulni që ju mbani mend përsosmërisht atë që keni thënë, por mos çoni në debat.

Ata nuk ju dëgjojnë

© ShutterstockManipuluesit nuk duan të diskutojnë problemet tuaja të përbashkëta. Ata janë mirë vetëm këtu dhe tani. Ata ju bëjnë çiltërsisht të besoni se diskutimi juaj ka përfunduar para se të ndodhë. Kjo është arsyeja pse ju i filloni argumentet tuaja të vjetra pa pushim.

Është më e lehtë t’i bëni muret të flasin se për të bërë një manipulues të ndryshojë pikëpamjen e vet, por këtu janë 2 këshilla që do t’ju ndihmojnë të mos bini pre e lojës së tyre:

 • Gjithmonë mbani në mend temën e diskutimit.
 • Mos harroni se çfarë e shkaktoi problemin dhe pse filluat bisedën.

Ata përdorin truke.

© Shutterstock

Manipuluesit e përdorin këtë mashtrim të lehtë për të marrë atë që ata duan nga ju. Ata e ekzagjerojnë një kërkesë në një masë të madhe dhe pastaj e pasojnë atë me kërkesën e tyre reale, në dukje më të vogël.

“Epo, nëse nuk mund të porosisim zemrën e një balene blu për darkë, pse nuk shkojmë për darkë në atë restorantin italian në qendër të qytetit?”

Ju keni më shumë gjasa të zgjidhni atë që është më e lehtë për t’u përmbushur. Por mashtrimi këtu është se ju nuk keni për të zgjedhur. Eshtë e lehtë të shmangni këtë mashtrim. Vetëm mos harroni dy gjëra:

 • Ju nuk keni përse të ndihmoni.
 • Vendimet tuaja duhet të bazohen në një bazë racionale, jo në krahasime.

Ata thjesht luajnë rolin e memecit.

© Depositphotos

Duke pretenduar se nuk kuptojnë është padyshim një mashtrim fëminor, por nuk është problem për manipuluesit. Ata përdorin gjithçka për të mbajtur veten në një pozitë të rehatshme.

Nuk ka shumë mënyra për të shmangur këtë sjellje, por duke e çuar partnerin tuaj në një dyqan dhe duke i blerë atyre një lodër që duan, mund të jetë vetëm vendimi i duhur. Por hej, ne jemi rritur, apo jo? Pra, është më mirë të:

 • Provoni qasje të ndryshme kur bëni të njëjtën pyetje.
 • Silluni në të njëjtën mënyrë. A keni një partner që thjesht shmang ndihmën që ju meritoni?
 • Manipulimi është një tipar i karakterit, prandaj mbani mend se nuk mund ta bëni një manipulues një person më të mirë. Ata do të kenë sjelljen e tyre, edhe nëse do të thotë të ndahen me ju.

A keni qenë ndonjëherë në një marrëdhënie manipuluese? Ndani përvojën tuaj për të paralajmëruar të tjerët!