10 Sjellje të Fëmijëve për të Cilat Prindërit Duhet të Bëhen Merak

©Studio Romantic/shutterstock

Në përgjithësi, fëmijët përjetojnë një ndryshim në sjellje sepse janë të lodhur, të uritur, të mërzitur, apo edhe të irrituar.

Por cilado qoftë arsyeja, këto ndryshime mund të jenë shqetësuese. Kjo sepse ato mund të jenë pjesë e një problemi më të thellë, më serioz.

Ata mund të ndihen të vetmuar dhe të izoluar nga bashkëmoshatarët e tyre, kanë filluar thashethemet, ose madje po tregojnë shenja të qarta të mosmirënjohjes.

Ne pajtohemi që këto ndryshime të sjelljes janë shqetësuese dhe kemi parë se çfarë kanë për të thënë ekspertët për to. Dhe tani, ne mund të ndajmë atë që kemi mësuar me ju.

Fëmija juaj e ka të vështirë të mësojë gjëra.

Nëse vini re se fëmija juaj ka probleme për të mësuar aftësitë themelore, ai mund të ketë një paaftësi të të mësuarit, që do të thotë se do të luftojnë më shumë sesa fëmijët pa një të tillë.

Arsyeja: është një gjendje që kufizon të mësuarit e disa aftësive specifike.

Çfarë të bëni: Zbulimi i hershëm është thelbësor për të luftuar këtë. Nëse fëmija juaj merr ndihmën e nevojshme së bashku me mbështetjen shtesë në shkollë me mësues të specializuar, ata do të jenë mirë.

Fëmija juaj ka filluar të bëje thashetheme.

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis thashethemeve të padëmshme dhe llafeve të dëmshme. Edhe pse është e rrallë që disa fëmijë të fillojnë thashetheme, është e lehtë për ta që t’i përhapin ato.

Arsyeja: Ata mund të besojnë se kjo do t’i ndihmojë bashkëmoshatarët e tyre t’i pëlqejnë më shumë ose t’i bëjë ata më të njohur.

Çfarë të bëni: Si prind, mund të përpiqeni t’i shpjegoni atyre pse thashethemet nuk janë të mira ndaj të tjerëve dhe se kur të bëni thashetheme, ka të ngjarë që edhe të tjerët të bëjnë thashetheme prapa shpinës tuaj. Nëse është e nevojshme, mund t’i këshilloni të shkojnë te mësuesi i tyre. Ju nuk doni që fëmija juaj të bëhet ngacmues.

Fëmija juaj fillon të dëmtojë vetveten.

Nëse fëmija juaj fillon të tregojë shenja fillestare të vetë-dëmtimit, kjo është një thirrje për kujdes më të plotë prindëror, thonë psikiatrit. Fëmijët më të vegjël kanë tendencën të qëllojnë, gërvishtin ose grushtojnë veten e tyre. Adoleshentët madje lëvizin më shumë drejt sjelljes së prerjes dhe djegies.

Arsyeja: Ata mund të kenë vetëvlerësim të ulët ose po përballen me ndjenja të brendshme që mendojnë se janë të papranueshme.

Çfarë të bëni: Nëse fëmijët tuaj dëmtojnë vetveten, duhet t’i çoni te një terapist i fëmijëve në mënyrë që ata të përpunojnë emocionet e tyre.

Fëmija juaj kërcënon se do të ikë.

Nëse ata janë nën stres të mjaftueshëm, çdo fëmijë mund të justifikojë ikjen, pretendojnë psikologët.

Arsyeja: Një nga faktorët kryesorë këtu është që fëmijët shpesh idealizojnë ikjen dhe zhvillojnë një pamje të romantizuar të jetesës në rrugë. Ata mund të përpiqen të ikin për të shmangur poshtërimin ose sikletin si pasojë e kapjes duke kopjuar në shkollë ose duke bërë diçka të keqe.

Çfarë të bëni: Flisni me fëmijën tuaj dhe përpiquni të krijoni një marrëdhënie të besueshme në të cilën fëmija ndihet rehat duke ndarë me ju gjërat e tij.

Fëmija juaj ka frikë të bjerë në gjumë gjatë natës.

Nëse fëmija juaj flinte rregullisht por papritmas përjeton gjumë të ndërprerë ose nuk mund të flejë fare, kjo është arsye e mjaftueshme për t’i kushtuar më shumë vëmendje. Ata nuk janë duke u përpjekur të vjedhin kohën tuaj ose të jenë të vështirë.

Arsyeja: Ata ndjehen sikur ka një kërcënim që fshihet rreth çdo cepi.

Çfarë të bëni: Mënyra më e shpejtë për të ndihmuar çështjet e gjumit të fëmijës suaj është të adresojnë frikërat e tyre gjatë natës dhe t’i ndihmoni ata t’i kapërcejnë ato.

Adoleshenti juaj po shfaq shenja depresioni.

Depresioni është një problem shumë real, dhe nganjëherë vetë fëmijët tanë do të luftojnë me të. Më shpesh sesa jo, ata do të thonë diçka që do t’ju bëjë të keni frikë për sigurinë e tyre. Nëse ata po tregohen rebelë dhe duke treguar sjellje jo të shëndetshme, kjo mund të jetë arsyeja.

Arsyeja: Ata mund të kenë probleme në shkollë ose po përpiqen të lidhen me moshatarët e tyre. Ekziston një gamë e gjerë e gjërave që mund të jenë pjesë e arsyes.

Çfarë të bëjmë: Ndjenjat dhe shqetësimet e tyre duhet të pranohen nga prindërit e tyre, butësisht. Nëse ata janë të zëshëm në lidhje me dëmtimin e vetvetes, ju nuk duhet ta hidhni poshtë atë si fjalë boshe, dhe nëse është e nevojshme, kërkoni ndihmë profesionale.

Fëmija juaj ka ndaluar së luajturi me miqtë e tij.

Nuk është e pazakontë që fëmijët të kenë mosmarrëveshje dhe ata zakonisht i zgjidhin ato shumë shpejt. Sidoqoftë, nëse një nga fëmijët tuaj po lufton me këtë, mos thirrni menjëherë prindërit e miqve të tyre. Në vend të kësaj, provoni t’i ndihmoni ata të zgjidhin problemin.

Arsyeja: Ata mund të kenë debatuar me një mik në shkollë.

Çfarë të bëni: Jepni sugjerime se si ta zgjidhni argumentin e tyre. Për shembull, përpiquni t’i ndihmoni ata të praktikojnë kërkesën për falje në mënyrë që të mësojnë se si t’u kërkojnë falje miqve të tyre.

Fëmija juaj shpërthen shpesh në hidhërime.

Fëmijët shpesh mund të kenë probleme në trajtimin e emocioneve të tyre. Nëse kjo ndodh, bëni një hap prapa dhe shqyrtoni situatën. Nëse jeni në gjendje ta bëni me sukses këtë, mund të jeni në gjendje ta parandaloni atë në të ardhmen.

Arsyeja: Ata mund të përpiqen të përballen me emocione të pakëndshme, si zemërimi, trishtimi ose zhgënjimi. Një arsye tjetër që zemërimi mund të ndodhë është nëse fëmijët përpiqen ta kontrollojnë vetë situatën.

Çfarë të bëni: Nëse kjo ndodh, bëni një hap prapa dhe shqyrtoni situatën. Nëse jeni në gjendje ta bëni me sukses këtë, mund të jeni në gjendje ta parandaloni atë në të ardhmen. Për shembull, nëse fëmija juaj merr një lodër sa herë që hyn në një dyqan, kjo është arsye e mjaftueshme për zemërim. Para se të hyni në një dyqan, arsyetoni me fëmijën dhe tregojini se jeni aty vetëm për pazar ushqimesh.

Fëmija juaj vepron në mosmirënjohje.

Pa menduar për këtë, ndonjëherë fëmijët shprehin gjëra që tingëllojnë shumë të vrazhda dhe mosmirënjohëse. Në festën e tyre të ditëlindjes, kur dikush u ofron atyre diçka që nuk u intereson shumë, disa fëmijë mund të jenë të shpejtë për të treguar pakënaqësinë e tyre. Nëse ata e kuptojnë se si sjellja e tyre mund të ndikojë tek njerëzit e tjerë, ata do të zhvillojnë ndjeshmëri më të mirë ndaj të tjerëve.

Arsyeja: Ata mund të mendojnë se kanë të drejtën e tyre mbi gjërat, pa i fituar më parë.

Çfarë të bëni: Ndihmojini ata të kuptojnë se dhuratat kushtojnë para dhe se njerëzit shpesh kalojnë shumë kohë duke zgjedhur dhuratën që mendojnë se do ta pëlqejnë shumë.

Fëmija kthen fjalë shumë.

Çdo fëmijë kthen fjalë pas here, por fillon të jetë një problem kur ky veprim është i tepruar. Sigurisht, është pjesë e zhvillimit të një fëmije, por duhet të kontrollohet. Duhet të vendosen disa limite.

Arsyeja: Ata mund të kërkojnë të tërheqin vëmendjen tuaj dhe do ta bëjnë këtë nëse ndihen të injoruar ose të lënë pas dore. Mund të jetë gjithashtu sepse ata po përpiqen të marrin kontrollin mbi atë që bëjnë.

Çfarë të bëni: Sigurohuni që po i kushtoni vëmendje të mjaftueshme fëmijës tuaj. Zbatoni edhe dënime, si për shembull, më pak kohë në ekran dhe përcaktoni sjelljen që prisni prej tyre. Njoftojini se nuk është në rregull të bërtasësh ose të kthesh fjalë.