10 Sjelljet e Dikujt që Gjithmonë Luan Rolin e Viktimës

Një person që luan viktimën zakonisht shpreh shumë negativitet dhe beson se problemet e tyre shkaktohen nga kushdo tjetër, perveç vetes. Ata janë të sigurt se veprimet e tyre nuk kanë asnjë lidhje me zgjidhjen e problemeve të tyre, kështu që ata ndjehen plotësisht të pafuqishëm.

Ne mund të përballemi me ta çdo ditë të jetës sonë, të ndiejmë dhembshuri për ta dhe dëshirojmë t’i ndihmojmë, por pa e kuptuar, ata mund të na manipulojnë në proces.

Ne jemi gjithmonë të etur për t’u treguar lexuesve tanë për aspektet e ndryshme psikologjike të sjelljes së njerëzve. Sot ju ftojmë të lexoni këshillat tona të dobishme se si të njihni njerëzit që veprojnë si viktima dhe t’i ndalojnë ata të ndikojnë tek ju.

Ata ndjejnë keqardhje për veten e tyre.

Bota është mizore dhe ato janë shumë të dobëta për të ndryshuar asgjë në lidhje me të. Kjo është ajo që viktimat mendojnë për veten e tyre dhe përpiqen ta portretizojnë pjesën tjetër të botës. Por e vërteta është, bota e jashtme është jomiqësore dhe për të përballuar këtë, viktimat vazhdimisht ndjehen keq për veten e tyre dhe përpiqen t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndjehen njësoj. Sa më shumë njerëz të reagojnë ndaj kësaj, aq më shumë ato mbërthehen në këtë rol.

Ato ju manipulojnë.

Atyre u pëlqen të veprojnë si të pafuqishëm për të fituar dhembshurinë tuaj dhe për të marrë simpatinë dhe mbështetjen tuaj. Kjo do t’i lejojë ato të luajnë me ndjenjat tuaja dhe t’ju manipulojnë. Ata gjithashtu mund t’ju bëjnë të ndiheni fajtorë për gjithçka që u keni bërë ndonjëherë atyre.

Në fund, ata e bëjnë atë vetëm për të tërhequr më shumë vëmendje dhe për t’i bërë njerëzit t’i dëgjojnë ata.

Ata janë si vampirë emocionalë

Njerëzit që luajnë viktimën mund të jenë mjaft të maskuar pasi përpiqen të marrin njerëz të tjerë për t’i ndihmuar të përballen me problemet. Ata krijojnë një imazh të një personi në nevojë, refuzojnë të marrin përgjegjësi dhe në fund, varen vetëm nga njerëzit përreth tyre.

Pasi të jeni me ta për periudha të gjata kohe, do të ndjeheni sikur durimi, energjia dhe emocionet tuaja po thithen menjëherë prej jush.

Jeta e tyre personale është në pritje

Meqenëse tipat e tillë zakonisht janë të sigurt për pafuqinë e tyre, ata nuk bëjnë asnjë përpjekje për të përparuar me jetën e tyre dhe për t’u bërë më të mirë në diçka.

Në thelb, ata ngecen në një periudhë të jetës së tyre. Dhe për t’i bërë gjërat më keq, ata do të kenë gjithnjë 100 arsye të tjera se çfarë ndodhi me ta dhe ndonjë nga përpjekjet tuaja për t’i ndihmuar ata do të mbyllen nga fillimi.

Ato krijojnë barriera.

Atyre nuk u pëlqen të dëgjojnë asgjë që ju thoni për sjelljen ose qëndrimin e tyre dhe nuk u pëlqen të përballen me faktin që janë toksikë. Nëse kjo ndodh, ata do të zgjedhin t’i largojnë njerëzit dhe të ndalojnë çdo komunikim me ta. Ky mentalitet irracional krijon shumë kaos në marrëdhëniet e tyre me njerëzit dhe për fat të keq, ata nuk do t’i shohin gjithmonë gabimet e tyre.

Ato e kanë problem të besojnë tek njerëzit.

Ky është rezultat i një problemi të thellë psikologjik te dikush që është viktimë – atyre u mungon vetëbesimi dhe nuk besojnë në veten e tyre. Ata i projektojnë emocionet e tyre në pjesën tjetër të botës dhe me të vërtetë besojnë se njerëzit e tjerë janë njësoj si ata: jo të besueshëm. Nuk ka asnjë garanci që dikush mund t’i bindë ata ndryshe.

Ata nuk mund të ndalojnë së krahasuari me të tjerët

Për shkak se u mungon vetëbesimi, ata nuk mund të ndalojnë së menduari nëse janë më mirë apo më keq se kushdo tjetër. Në mënyrë tipike, ata do ta krahasojnë veten me të tjerët në një mënyrë negative dhe pastaj të depresionohen për këtë.

Kjo vetë-kritikë është e dëmshme si për viktimat ashtu edhe për njerëzit përreth tyre, pasi ata do të përpiqen t’u përmbahen atyre për të fituar dhembshurinë e tyre. Por realiteti është se askush nga ne nuk është i përsosur dhe të gjithë na mungon diçka, që është krejt normale.

Ata janë të pakënaqur për jetën e tyre

Pavarësisht se çfarë gjëra pozitive ndodhin në jetën e tyre, viktimat nuk do t’i marrin seriozisht dhe kurrë nuk do të jenë të mjaftueshme. Ata do të duan akoma më shumë vetë. Në thelb, ata do të marrin pjesë në ankimin e pafund në një cikël të lig. Njerëzit të tillë zakonisht nuk janë optimistë dhe nuk e vlerësojnë jetën dhe momentet e saj të ndritshme.

Ata lehtë shkaktojnë grindje

Njerëzit me mendime të ndryshme, kritika ose ata që nuk pajtohen me viktimat mund të merren me të vërtetë seriozisht. Këta lloj njerëzish do ta marrin çdo mosmarrëveshje si një fyerje personale dhe vendosin të sulmojnë. Ata mendojnë se njerëzit përreth tyre duan t’i lëndojnë ata mendërisht, kështu që viktimat duhet të jenë gjithmonë të gatshme për luftë.

Ata nuk marrin asnjë përgjegjësi

Është gjithmonë problemi i dikujt tjetër. Viktimat gjithmonë kanë njerëz të tjerë për të fajësuar për dështimet dhe problemet e tyre. Ata nuk janë të sigurtë sa duhet për asgjë dhe kanë frikë të marrin përgjegjësinë për veprimet e tyre dhe më mirë do t’i vendosnin të gjitha mbi dikë tjetër.

Në këtë mënyrë, ata largohen nga ndjenjat dhe mendimet e tyre, duke ia lënë pjesën tjetër të gjithë të tjerëve.