10 të Vërteta që në Fillim Nuk i Pranojmë Por me Kohën Pendohemi

©Pheelings media/shutterstock,©fizkes/shutterstock

Njerëzit e lumtur nuk mbajnë syze me ngjyra, ata thjesht e pranojnë botën ashtu siç është. Dhe bota ka shumë gjëra të pakëndshme dhe të padrejta në të.

Dhe njerëzit që nuk duan ta vënë re këtë, thjesht vazhdojnë të bëjnë të njëjtat gabime pa pushim.

Jeta na tregon se nuk mund të kesh gjithçka që dëshiron dhe sa më shpejt ta kuptosh këtë, aq më mirë.

Ne përpiqemi ta pranojmë jetën ashtu siç është sado i ashpër të jetë realiteti ynë. Dhe të vërtetat e thjeshta që shumë njerëz i harrojnë vërtet ndihmojnë.

Jeta është e pakuptimtë, thjesht duhet të gjesh atë që të pëlqen.

Fatkeqësisht, ne nuk kemi asnjë mënyrë për të ditur nëse jeta jonë ka një qëllim të veçantë. Pra, çfarë kuptimi ka të harxhojmë kohën tonë të çmuar duke u përpjekur të shpjegojmë sekretet e botës?

Gjithçka duket e kotë kur nuk ka asgjë në jetën tuaj që ju pëlqen. Ju duhet të përpiqeni të gjeni gjërat që ju pëlqejnë dhe kjo do t’ju lejojë të shijoni jetën tuaj.

Askush nuk kujdeset për problemet tuaja.

Shumë njerëz janë në gjendje t’u tregojnë lehtësisht të tjerëve për problemet e tyre: u dhemb shpina, paga e tyre është e ulët, shefi i tyre është i poshtër. Por perceptimi është se këta janë thjesht njerëz llafazan dhe njerëzit janë të mërzitur nga ankimet e tyre dhe përpiqen të largohen prej tyre.

Përpara se të ankoheni se sa e padrejtë është bota, mendoni pse po e ndani këtë: po kërkoni ndihmë apo thjesht po shpërtheni? Nëse dikush nuk mund t’ju ndihmojë, çfarë kuptimi ka t’i tregoni të gjitha këto?

Vit pas viti, jeta juaj bëhet gjithnjë e më e mërzitshme.

Kur bëni të njëjtën gjë pa pushim, ajo bëhet e vjetër. Dhe jeta në thelb është vetëm ju që bëni të njëjtat gjëra pa pushim çdo ditë. Mund të udhëtoni, të hipni në kalë ose të mësoni një gjuhë, por vit pas viti do të ketë gjithnjë e më pak gjëra që ju befasojnë. Dhe mund të ndiheni të mërzitur gjithnjë e më shpesh, gjë që është krejtësisht e natyrshme.

Ja disa këshilla nga Joseph Brodsky për mërzinë: “Kur të godet mërzia, lëre veten të dërrmoheni prej saj; zhytuni, goditi fundin. Në përgjithësi, kur gjërat janë të pakëndshme, rregulli është: Sa më shpejt të arrini fundin, aq më shpejt dilni në sipërfaqe. Ideja këtu është të krujojmë një pamje të plotë të më të keqes.”

Gjithmonë do të jetë dikush më i zgjuar, më i ri dhe më tërheqës se ju.

Kjo është veçanërisht e vështirë për t’u pranuar, por, duhet ta pranoni në mënyrë që të vlerësoni realisht rëndësinë tuaj për njerëzit e tjerë. Nëse mendoni se jeni i veçantë, po jetoni në një iluzion dhe do ta paguani shumë shpejt.

Pse është ky një problem? Një vajzë bie në dashuri me një djalë që nuk mund ta kontrollojë dhe mendon se ai do të ndryshojë me të, sepse ajo është e veçantë. Sigurisht, kjo nuk do të ndodhë kurrë. Ose një punonjës i thotë shefit të tyre se po largohen, duke shpresuar se shefi do t’i lutet të qëndrojnë. Por shefi thjesht i lë të shkojnë dhe ai humb punën.

Pra, sa më shpejt të kuptoni se ka shumë njerëz si ju, aq më e mirë do të jetë jeta juaj.

Njerëzit më të afërt për ne zakonisht na lëndojnë më shumë.

Të dashurit tuaj i dinë dobësitë tuaja dhe ndonjëherë ju godasin aty ku ju dhemb me qëllim. Këto janë kohët më të vështira, sepse nuk e presim kurrë këtë prej tyre. Për të zvogëluar dëmin, thjesht ulni pritshmëritë tuaja. Ata janë njerëz si ju, edhe ata bëjnë gabime dhe kanë dëshirat e tyre që nuk janë gjithmonë të njëjta me tuajat.

Njerëzit ju përdorin sepse nuk e respektoni veten.

Kjo është e thjeshtë: nëse nuk e vlerësoni kohën dhe fuqinë tuaj, do ta shpenzoni atë për njerëzit e tjerë. Dhe do të ndiheni sikur është zgjedhja juaj. Ju ndihmoni një person herë pas here dhe më pas rezulton se ata thjesht ju kanë lejuar ta ndihmoni, por nuk kanë asgjë për t’ju kthyer. Dhe kur ata janë të lodhur nga ju, ata thjesht mund t’ju lënë.

Dhe nuk është se njerëzit nuk janë mirënjohës, është se nuk po e vlerësoni veten sa duhet. Në vend që të shpenzoni pak kohë për veten tuaj, ju e shpenzoni atë për të tjerët. Mendoni fillimisht për veten tuaj dhe më pas për të afërmit tuaj dhe njerëzit e tjerë që kanë nevojë për ndihmën tuaj.

Shëndeti juaj do të përkeqësohet.

Natyrisht, kur të jeni 40 vjeç, nuk do të ndiheni si kur ishit 20. Sa më shpejt ta kuptoni këtë dhe të bëni diçka për të, aq më mirë do të ndiheni në të ardhmen.

Zakonet e këqija ndihmojnë që sëmundjet të shfaqen më shpejt. Sipas mjekëve, gjenet me defekt mbushin armën dhe zakonet e këqija tërhiqen pa shkas. Kjo është arsyeja pse ju duhet të ecni atë milje shtesë, të hani disa perime për darkë në vend të ushqimit të shpejtë, ose të merrni një ditë shtesë pushimi nëse jeni të lodhur. Dhe nuk mund dhe nuk duhet ta trajtoni veten si një krijesë që do të jetojë përgjithmonë.

Kur të plakesh, do të jesh vetëm dhe duhet të jesh gati për këtë.

Dhe duhet të jeni gati si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Pavarësisht se sa e trishtueshme është kjo, me moshën, ne kemi më pak ndërveprime sociale. Fëmijët dhe nipërit nuk mund të na shpëtojnë nga vetmia dhe kur jemi të moshuar, kalojmë shumicën e kohës vetëm.

Por pleqëria nuk është edhe aq e frikshme. Në ditët e sotme, të moshuarit kanë më shumë mundësi: mund të vazhdojnë të punojnë (nëse janë të mirë në atë që bëjnë) ose të kenë një hobi. Gjithçka varet nga mënyra se si e trajtoni plakjen: nëse rishikoni pozicionin tuaj në shoqëri dhe në botë, mund të përshtateni me mënyrën e re të gjërave.

Gjithmonë ekziston mundësia që partneri juaj të mos ju dojë më.

Premtimet e dashurisë së përjetshme mbahen shumë rrallë. Ekspertët socialë besojnë se njerëzit janë të prirur të ndryshojnë partnerë. Ndjenjat largohen dhe këtë duhet ta keni parasysh nëse jeni në një lidhje.

Ju nuk mund të lejoni që personi tjetër të jetë gjithçka për ju në jetën tuaj. Nëse një ditë ata pushojnë së dashuruari ju, do t’ju duhet ta ndërtoni të gjithë jetën tuaj nga pika zero dhe kjo është një gjë e vështirë për t’u bërë.

Në një lidhje ndodh shpesh që njëri dashuron dhe tjetri është i dashuruar.

Nëse mendoni se jepni më shumë se sa merrni në marrëdhënien tuaj, ndoshta është e vërtetë. Kjo ndodh ose sepse partneri juaj nuk e tregon dashurinë e tij ashtu siç dëshironi, ose sepse ai nuk ju do, por thjesht është rehat duke jetuar me ju.

Në rastin e parë, nëse thjesht i tregoni personit tjetër për atë që dëshironi, ai mund të përpiqet të ndryshojë. Dhe nëse ndryshimet nuk ndodhin, atëherë me siguri po përjetoni problemin e dytë dhe duhet të vendosni nëse keni nevojë për këtë marrëdhënie.

Të punuarit për një marrëdhënie është pothuajse gjithmonë pa kuptim.

Shumë njerëz e kuptojnë “rregullimin e një marrëdhënieje” si përpjekje për të ndryshuar partnerin tuaj, për të vendosur ultimatume dhe për të luftuar për interesat tuaja. Të gjitha këto veprime ndoshta do të çojnë vetëm në një krizë më të madhe.

Në vend që të përpiqeni ta detyroni partnerin tuaj të bëjë diçka, psikologët rekomandojnë t’i jepni atë që duan. Pra, nuk keni nevojë të punoni në marrëdhënien tuaj, ju duhet të punoni me veten dhe kjo është e vërtetë për të dy.