11 Mentalitete që u ka Ikur Koha, e që Dëmtojnë Ende Sot

©Depositphotos.com

Nuk ka vend për stereotipat e vjetëruar në shekullin 21, por ata vazhdojnë t’i mbajnë pozicionet e tyre të forta.

Dhe ka nga ata që mund të lëndohen nga fjalët e dëgjuara nga të tjerët.

Njerëzit më të guximshëm gjejnë forcën për të mos u kushtuar vëmendje gjërave të tilla të vogla dhe mund të mirëkuptohen me frazat dhe parimet e mëposhtme, të cilat duhet të lihen në të kaluarën.

Ne gjetëm 11 stereotipe me të cilat shumë njerëz janë ngopur – por disi ata ende gjenden përreth.

“Një vajzë duhet të jetë më femërore”.

©Depositphotos.com

Gratë në filma dhe shfaqje zakonisht e kufizojnë veten me një sallatë ose një filxhan kafe kur janë në takim dhe shijojnë dhurata tipike “femërore” si arushët e pelushit. Situatat, ku përfaqësuesit e së bukurës të planetit kufizohen me kuti stereotipike dhe të pakëndshme, janë përshkruar nga psikologët si “feminitet toksik”.

Vlen të kushtohet vëmendja tek fakti se nëse një vajzë ka veshur xhinse në vend të fustaneve dhe i pëlqen tatuazhet ose modelet e shkurtra të flokëve, kjo nuk e bën atë më pak femërore. Ajo mund të jetë aq e dëshirueshme dhe tërheqëse në sytë e seksit të kundërt sa një vajzë me kaçurrela të gjata me një fustan të adhurueshëm.

“Ju duhet të synoni për më pak.”

©Depositphotos.com

Disa njerëz janë jashtëzakonisht kritikë ndaj vetvetes – ata nuk presin dhurata nga jeta dhe janë të gatshëm të bien dakord për më pak kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një partneri ose një pune. Sipas ekspertëve, ky person mund të ndiejë pakënaqësi dhe tenton të justifikojë sjelljen e papranueshme të të tjerëve.

“Të gjithë duan të njëjtën gjë.”

©Depositphotos.com

Dëshirat e një personi mund të tregojnë shumë më tepër rreth tyre sesa duket në pamje të parë. Siç kanë zbuluar studiuesit, burrat më shpesh përpiqen për pushtet dhe sukses në marrëdhëniet e dashurisë, ndërsa gratë duan lumturi, një pamje tërheqëse dhe shëndet të fortë.

Sidoqoftë, duhet kuptuar që ëndrrat e të gjithëve në planet nuk mund të jenë të njëjta. Ndërsa qëllimi i njërit mund të jetë një martesë e suksesshme, qëllimi i një tjetri mund të jetë një karrierë që të fryn mendjen. Gjykimi i njerëzve ekskluzivisht nga kuptimi i tyre i botës është një ide që është paracaktuar të dështojë.

“Jeta juaj personale është më e rëndësishme se karriera juaj”.

©Depositphotos.com

Disa gra preferojnë të ndërtojnë karrierë, ndërsa të tjera ndihen rehat në rolin e një amvise. Disa njerëz e kuptojnë sa e vështirë është të jesh një nënë që punon dhe kjo është arsyeja pse ata e shtyjnë këtë ide derisa të bëhen konkurruese në fushën e tyre të punës dhe të krijojnë një rrjet sigurie financiare.

Përveç kësaj, shumë gra besojnë se karriera e tyre dhe rezultatet e punës së tyre janë trashëgimia e tyre përfundimtare, dhe, për këtë arsye, nuk janë të interesuara të lindin fëmijë sa më shpejt të jetë e mundur.

“Ju jeni një shtëpiake!”

©Depositphotos.com

Ndonjëherë është e vështirë për ne të gjejmë energji të mjaftueshme për të bërë punët e shtëpisë në vorbullën e jetës së përditshme. Në veçanti, sipas ekspertëve, njerëzit më shpesh lënë pas dore gatimin për shkak të mungesës së kohës së lirë.

Në mënyrë që të mos harxhojnë energji dhe të ruajnë shëndetin e tyre mendor, ekspertët rekomandojnë zgjedhjen e më shumë recetave të thjeshta që nuk marrin shumë kohë ose lejimin e vetes për të porositur ushqim nga jashtë me raste.

“Çfarë do të thonë njerëzit ?!”

©Depositphotos.com

Brezat e ndryshëm zakonisht i shikojnë sfera të ndryshme të jetës absolutisht ndryshe. Sipas psikologëve, origjina e mendimit tonë qëndron në normat morale që kanë qenë të natyrshme tek ne për një kohë shumë të gjatë. Sigurisht, si rregull, ato janë dukshëm të ndryshme në njerëz të moshave të ndryshme. Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të mbani mendimin e dikujt për çështjet tuaja shumë afër zemrës tuaj dhe nuk ka nevojë të ndiqni as rekomandimet e dikujt.

“Në kohën tonë nuk kishte asnjë psikoterapist”.

©Depositphotos.com

Në ditët e sotme gjithnjë e më shumë njerëz janë të interesuar për psikologjinë dhe shëndetin mendor. Po, shpesh një person mund të përballojë vetë problemet e tij ose duke kërkuar mbështetje nga familja dhe miqtë e tij. Por ndonjëherë për të kapërcyer një periudhë të vështirë, keni nevojë për ndihmën e një profesionisti dhe kjo është diçka për të cilën nuk duhet të ndiheni të ndrojtur.

“Ndaloni vuajtjet dhe tërhiquni së bashku”.

©Depositphotos.com

Ekspertët përshkruajnë se momentet e krizës janë po aq domethënëse në jetën tonë sa ato pozitive. Ndonjëherë kur fati na kthen shpinën, ne duhet ta lëmë veten të jetojmë gjatë kësaj periudhe dhe madje të ndiejmë keqardhje për veten, nëse është e nevojshme. Sigurisht, ju mund të përpiqeni të shpërqendroni veten nga mendimet negative, por padyshim që nuk ia vlen të shtypni emocione negative në veten tuaj.

“Një grua duhet … një burrë duhet …”

©Depositphotos.com

Shoqëria shpesh kufizon njerëzit me stereotipet gjinore. Një grua duhet të jetë e ndjeshme, ndërsa burri duhet të jetë i fortë dhe i patrembur. Por të gjitha këto stereotipe shpesh na parandalojnë të jetojmë. Psikologët janë të sigurt se përgjithësime të tilla të pabazuara janë të dëmshme për individin dhe shëndetin e tyre mendor.

“Të gjithë duan të kenë fëmijë.”

©Depositphotos.com

Kur një grua mbush 30 vjeç dhe ajo nuk ka fëmijë dhe as burrë, njerëzit duan të dinë pse. Kjo pyetje lind tek prindërit e dashur, kolegët, madje edhe fqinjët kuriozë.

Disa njerëz që gjithmonë kanë ëndërruar të kenë një familje dhe 3 fëmijë të ëmbël, e kanë të vështirë të kuptojnë ata që nuk nguten të kenë pasardhës. Arsyet që ndikojnë në këto vendime mund të jenë të ndryshme – disa nuk kanë takuar personin e duhur, të tjerët nuk janë duke qëndruar fort në këmbë për sa i përket financave. Për më tepër, në ditët e sotme ka gjithnjë e më shumë çifte që me vetëdije nuk planifikojnë të kenë fëmijë dhe që kanë marrë vendimin të jenë pa fëmijë dhe të jetojnë për kënaqësinë e tyre.

“Askush nuk ka nevojë për një grua të divorcuar me një fëmijë.”

©Depositphotos.com

Ekspertët kanë arritur në përfundimin se nëse ka shumë konflikte në një martesë, fëmijët do të ndjehen më mirë nëse prindërit e tyre divorcohen. Për më tepër, një fëmijë që ka kaluar divorcin e prindërve ka të njëjtat shanse për të ndërtuar një marrëdhënie të suksesshme si fëmijët që janë rritur në një familje të plotë.

Përveç kësaj, disa hulumtime thonë se njerëzit që vendosin të martohen për herë të dytë, kanë më pak shanse të divorcohen.