11 Mënyra për të Dalluar një Gënjeshtar Duke Mbajtur Shikimin më Pak se një Minutë

©Depositphotos.com

Sipas statistikave, ne marrim rreth 90% të informacionit bazuar në gjestet e folësit.

Në mënyrë të pavetëdijshme, ne lexojmë pozicionin e trupit të bashkëbiseduesit dhe marrim me mend nga timbri i zërit të tij për gjendjen shpirtërore. Dhe gjithashtu jemi në gjendje të kuptojmë, me një gjest të vetëm, me një farë shkalle sigurie, që personi me të cilin po flasim po gënjen.

Ne do ju njohim me punimet e Allan Pease, Lillian Glass dhe psikologëve të tjerë të famshëm dhe do të ju tregojmë për 11 gjestet më të zakonshme që janë tipike për gënjeshtarët.

I hapin sytë gjerë

Psikologët argumentojnë se gënjeshtarët nuk mund të mbajnë kontakte të gjata me sy. Sidoqoftë, nëse një person gënjen qëllimisht dhe dëshiron ta mbrojë gënjeshtrën e tij me çdo kusht, ai do të përpiqet ta shikojë personin tjetër direkt në sy, në mënyrë që të krijojë një mjedis të favorshëm për besimin.

Një tipar dallues është një tension i fortë në muskujt e syve, i cili shfaqet sepse një person kapërcen dëshirën për të parë larg. Kjo shpesh e bën gënjeshtarin të vendosë syze.

Drejtojnë shpatullat dhe ngrijnë mjekrën

Nëse një person papritmas drejtohet ose hedh lart shpatullat e tij kur po tregon diçka, kjo tregon pasigurinë e tij të brendshme në fjalët e tij. E njëjta gjë vlen për pozicionin e kokës: duke ngritur mjekrën, një person intuitivisht përpiqet t’u japë më shumë peshë fjalëve të tij dhe vetes – autoritetit.

Kafshojnë ose lëpijnë buzët

©Depositphotos.com

Oficerët e policisë e quajnë këtë efekt “pambuku në gojë”. Për një person që duhet të gënjejë, bëhet më e vështirë për minutë për të folur, sepse gjithçka në gojën e tij thahet. Kjo shpjegohet lehtësisht: nën stres, sistemi nervor autonom zvogëlon jargëzimin. Nëse i ofroni një personi ujë, ka shumë të ngjarë të pijë në gllënjka të mëdha.

Kufizojnë veten në lëvizje

Dihet që gjestet e shqetësuara ose luajtja e gjërave të vogla në duar mund të tregojë se një person nuk po thotë diçka. E kundërta është gjithashtu e vërtetë: duke ditur për një manifestim të tillë të gënjeshtrave, një person mund të kufizojë me vetëdije veten në lëvizje dhe të përpiqet të ruajë palëvizshmërinë.

Drejtojnë gishtin tregues nga ju

©Depositphotos.com

 

Tregimi me gisht konsiderohet si një nga gjestet më agresive. Nëse një person i përgjigjet një pyetje në këtë mënyrë, ai përpiqet të ndryshojë drejtimin. Kjo është një shenjë e zemërimit dhe mbrojtjes së vetes – kështu një gënjeshtar bind akuzuesin për gabimin e tij.

Anojnë kokën në njërën anë

Charles Darwin gjithashtu vuri re se njerëzit (si kafshët) anojnë kokën anash nëse kanë një interes të papritur për diçka. Duke u përpjekur të gjejnë kohë për të gjetur një përgjigje për një pyetje të pakëndshme, një person mund të imitojë në mënyrë refleksive interesin në bashkëbiseduesin duke përdorur këtë lëvizje për të fshehur qëllimet e tyre të vërteta. Personi që bëri pyetjen në mënyrë të pavetëdijshme e konsideron këtë gjest dhe do të jetë më besnik ndaj mashtruesit.

Tërheqin jakën prapa dhe kruajnë qafën

©Depositphotos.com

Qafa është një nga zonat e mbrojtura dobët të trupit tonë. Duke ndjerë rrezikun, shumë mund të fillojnë të tërheqin jakën (veçanërisht nëse është e ngushtë dhe e bën të vështirë frymëmarrjen) në mënyrë që të gulçojnë ajrin. Një gjest i tillë shpjegohet me dëshirën për t’u çliruar nga gënjeshtrat dhe për t’u ndjerë i lirë.

Një lëvizje po aq e zakonshme është kruajtja e qafës. Zakonisht duket sikur personi po mendon për pyetjen tuaj. Në gjuhën e shenjave, kjo fjalë për fjalë do të thotë: “Unë nuk jam i sigurt nëse jam dakord me ty.”

Mbulojnë pjesët e ekspozuara të trupit

©Depositphotos.com

 

Gjoksi, barku, vendet intime – këto janë pjesët e trupit që një person përpiqet të mbulojë kur ndihet i shqetësuar. Ekziston një shpjegim fiziologjik për këtë gjest: nën gjendjen e stresit sistemi autonom (dhe një gënjeshtër është gjithmonë stres) jep një sinjal për tkurrjen e muskujve të barkut, dhe kjo madje mund të shkaktojë spazma dhimbjeje.

Mbajnë objektet e ngurta

Kur një person gënjen, ai në mënyrë të nënndërgjegjeshme ndihet i pambrojtur dhe përpiqet në çdo mënyrë të mundshme të forcojë pozicionin e tij, përfshirë edhe fizikisht. Ai mund të mbahet mbi një tavolinë, karrige ose ndonjë sipërfaqe tjetër të fortë – kjo e ndihmon atë të bindë veten për sigurinë e tij.

Kjo sjellje është më se e natyrshme: edhe në fëmijëri, ne mësojmë një të vërtetë të thjeshtë – për të shmangur një situatë të rrezikshme, duhet të fshihemi diku.

Veprime të bezdisura

©Depositphotos.com

Kjo sjellje është kryesisht karakteristike për vajzat: ato drejtojnë flokët e tyre, fshijnë grimcat inekzistente të grimit nga cepat e syve të tyre, ose lëvizin flokët rreth gishtit të tyre. Kjo ndihmon për të arritur paqen e brendshme, duke shkëputur vëmendjen nga kërcënimet e jashtme.

Kthehen pak nga bashkëbiseduesi

Kur flasim me një person, mund të mos e shikojmë në fytyrën e tij, por trupi do të drejtohet gjithmonë nga ai. Kjo sugjeron që ne jemi të hapur për komunikim. Nëse një person kthehet pak anash, ai mund të përpiqet në mënyrë të pavetëdijshme të heqë nga fusha e shikimit një objekt që shkakton shqetësim.

Bonus: çfarë të bëni nëse nuk e shihni bashkëbiseduesin, por po flisni me të në telefon

Gënjeshtarët shpesh gëlltisin mbaresat e frazave dhe flasin me një zë të ngjirur. Sa më i ashpër të jetë zëri, aq më shumë kemi tendencë ta besojmë atë. Një person që dëshiron të gënjejë mund të ulë me vetëdije ose pa vetëdije timbrin e zërit të tij. Kështu shfaqet kompensimi: një gënjeshtër që nuk ka bazë kompensohet nga një ton i prerë dhe i ngjirur.

Gënjeshtari gëlltit mbaresat e frazave ose flet më qetësisht. Kjo është për shkak të veçorive të frymëmarrjes: nevoja për të mashtruar ngacmon një person, frymëmarrja e tij bëhet e çrregullt dhe thjesht nuk ka ajër të mjaftueshëm për të përfunduar qartë frazën.