11 Situata që e Bëjnë Shumë të Qartë Ndryshimin Midis një Babai të Mirë dhe të Keq

©Depositphotos.com

Dr. Komarovsky është një pediatër dhe autor i mirënjohur midis nënave dhe baballarëve të rinj.

Ai u bë aq i famshëm dhe citoi që gjithnjë e më shumë njerëz në trajtimin e sëmundjeve fillojnë të ndjekin këshillat që ai ndan.

Mjeku shpesh shpreh mendimin e tij për një sërë çështjesh të jetës familjare dhe rregullisht ndan vizionin e tij se çfarë duhet të jetë një baba i mirë. Ne gjithashtu e respektojmë shumë dhe pajtohemi plotësisht me fjalët e tij mbi atë se çfarë e bën një baba të mirë.

Të gjitha të mirat për fëmijët

©Depositphotos.com

Pas lindjes së një fëmije, shumë prindër e konsiderojnë si detyrë të tyre t’i japin fund jetës së tyre personale dhe t’ia kushtojnë plotësisht kohën e lirë fëmijës së tyre. Të gjitha takimet me miqtë – në shesh lojërash, të gjitha fundjavat – në qendrat argëtuese. Sidoqoftë, Dr. Komarovsky beson se do të ishte më mirë nëse babai në një familje të tillë gjen kohë jo vetëm për fëmijën, por edhe për nënën, “përndryshe familja juaj mbaron”.

Babai ka vetëm një përgjegjësi – fitimin e parave.

Në vendin tonë, është babai ai që zakonisht mban familjen me fëmijë të vegjël, derisa gruaja të shkojë në punë. Në shumë familje, kujdesi për pasurinë materiale konsiderohet si përgjegjësia e vetme e babait. Pa marrë pjesë në jetën e përditshme të familjes, një burrë largohet nga fëmijët e tij, sepse ai praktikisht nuk i kontakton ata. Kështu, babai tregon indiferencën e tij ndaj atyre që janë afër tij, dhe gjithashtu në mënyrë të pavetëdijshme shton punën e nënës dhe në këtë mënyrë jep një shembull për fëmijët të një modeli familjar jashtëzakonisht të vjetëruar.

Nuk lejon që fëmija të luajë siç dëshiron

©Depositphotos.com

Nëse mendoni se një baba i mirë nuk do ta lejojë fëmijën e tij të ndotet, të dëmtojë veten, të bjerë nga një kodër dhe të tërheqë një shkop të pistë në shtëpi gjatë ecjes, gaboheni. Një baba i vërtetë, i cili shqetësohet për zhvillimin normal të fëmijës së tij, e kupton që fëmija duhet të kalojë nëpër faza të caktuara të zhvillimit dhe momentet e përshkruara më sipër janë pjesë e saj. Një baba i mirë do të lejojë të gjitha truket huliganase që nuk kërcënojnë jetën e fëmijës dhe atyre përreth tij – ai do të qëndrojë afër, të sigurojë dhe inkurajojë.

Zhvendos përgjegjësinë

Një situatë e zakonshme në shumë familje është kur burri e lë gruan për të marrë të gjitha vendimet në lidhje me fëmijën. Duket se ky është një nivel shumë i lartë besimi, por në këtë mënyrë e gjithë përgjegjësia për jetën e fëmijës i takon vetëm një personi – nënës.

Një qasje e ndershme dhe korrekte, sipas Dr. Komarovsky, është pjesëmarrja e barabartë e prindërve në të gjitha vendimet në lidhje me fëmijët, duke filluar me zgjedhjen e një mjeku rrethi ose një kopshti.

Ndjek të gjitha rregullat

©Depositphotos.com

Çdo nënë është e kënaqur të dijë që mund të vazhdojë punën e saj, ta lërë fëmijën me babanë dhe të jetë e sigurt se të gjitha udhëzimet e saj do të ndiqen me kujdes. Por në realitet, kjo nuk është gjithmonë e mirë. Babi dhe fëmijëa mund dhe duhet të jenë jeta e tyre dhe marrëdhëniet e tyre. Është mirë nëse babai ndjek të gjitha udhëzimet e mamasë. Por është edhe më mirë nëse ai bën një hap më tej dhe merr iniciativën. Dhe edhe nëse kjo iniciativë nuk është plotësisht “e saktë” – duke parë vonë një film në divan ose duke ngrënë pica në një kohë të papërshtatshme, por kjo do të jetë koha personale e fëmijës dhe babait dhe, ndoshta, sekreti i tyre.

Nuk e merr fëmijën te vendi i tij i punës

Çdo baba zakonisht ka një punë në të cilën shkon. Puna e babait është një sakrament që zgjon shumë interes tek fëmija. Opsioni më i zakonshëm është të heqësh dorë nga fëmija dhe të thuash që nuk mund të shkosh në punë me fëmijën tënd (ndonjëherë vërtet nuk mundesh), se nuk ka asgjë interesante atje. Sidoqoftë, fëmija është i interesuar për gjithçka. Dhe ata fëmijë që babai i mori me vete të paktën një herë dhe tregoi se ku punon dhe çfarë saktësisht bën atje e kujtojnë këtë me ngrohtësi gjatë gjithë jetës së tyre. Mbi të gjitha, kjo është një mënyrë tjetër për ta lënë fëmijën të kuptojë se kush është babai i tij, dhe do të thotë të afrohen edhe më shumë me njëri-tjetrin.

Nuk i pëlqen të jetë vetëm me fëmijën

©Depositphotos.com

Një baba që nuk është i përfshirë në jetën e fëmijës shpesh preferon të dalë për shëtitje me gjithë familjen. Jo sepse ai e do atë shumë, por për një arsye krejt tjetër: kështu që ai nuk ka nevojë ta përqendrojë gjithë vëmendjen e tij tek fëmija. Një baba që interesohet sinqerisht për fëmijën e tij nuk e ka problem të kalojë një ose dy orë shtesë me djalin ose vajzën e tij. Në fund të fundit, nëse ai merr pjesë në edukimin e fëmijës në mënyrë të barabartë me nënën, atëherë ai është i vetëdijshëm për gjithçka që ndodh në jetën e fëmijës dhe ai gjithmonë ka diçka për të folur me të.

Nuk e njeh fëmijën dhe hobet e tij

Shumë burra kanë hobi që rregullisht i kushtojnë kohën e tyre: peshkimi, lojëra të shahut ose bërjes së disa llojeve të zanateve. Shpesh baballarët e përdorin këtë hobi si një mënyrë për t’u fshehur nga bota përreth tyre, dhe nga familja gjithashtu. Sidoqoftë, nga kush duhet fshehur vërtet? Përkundrazi, prezantimi i një fëmije me ta mund të japë pak më shumë intimitet dhe ngrohtësi.

A ka diçka më mashkullore dhe simbolike sesa një udhëtim i përbashkët peshkimi midis babait dhe djalit? A mund të ketë diçka më prekëse sesa të përpiqesh ta mësosh vajzën tënde si të luajë futboll? Në ditët e sotme, shumë baballarë adoptojnë vlerat evropiane dhe kalojnë shumë kohë me fëmijët e tyre, duke marrë kënaqësi të sinqertë prej saj.

Është i sigurt që mami i di të gjitha

©Depositphotos.com

Kur një çift ka një fëmijë, asnjëri prind nuk di vërtet çfarë të bëjë. Sidoqoftë, besohet se nëna e kupton më mirë foshnjën, sepse të paktën ka një instikt të mëmësisë. Prandaj, babai shpesh ia kalon përgjegjësinë për foshnjën nënës – dhe ky nuk është opsioni më i mirë.

Me zhvillimin e ngjarjeve, babai merr pjesë në jetën e fëmijës në mënyrë të barabartë me nënën dhe kupton se gruaja e tij gjithashtu nuk është e vetëdijshme pse foshnja mund të jetë kapriçioze ose përplas këmbët. Dhe pranimi i babait për këtë fakti është normal dhe i natyrshëm.

Të afërmit janë vazhdimisht të pranishëm në shtëpinë e tij.

Prania e vazhdueshme në shtëpinë e një gjyshe dhe të afërmve të tjerë që janë të gatshëm të ndihmojnë, nuk flet vetëm për faktin se keni shumë njerëz të dashur. Kjo gjithashtu do të thotë që babai praktikisht u tërhoq nga jeta familjare. Një baba i mirë preferon të zgjidhë personalisht çështjet në “çatinë” e tij, përfshirë problemet me fëmijët. Në shtëpinë e tij nuk do të gjeni një tufë hallash dhe motrash, ai vetë është gati jo vetëm të ndihmojë, por të bëhet për fëmijën e njëjta qendër e universit si nëna e tij.

Mbron fëmijën pa qenë nevoja

©Depositphotos.com

Një baba i mirë nuk është ai që e mbron fëmijën nga lojërat e zakonshme të fëmijërisë me paralajmërime “do të biesh” ose “do të vritesh”. Përkundrazi, babai i vërtetë i mëson fëmijës guxim dhe kuptim të rreziqeve. Në vend që të thotë “pse do të shkonit atje, është e rrezikshme”, ai vetë do të marrë iniciativën, do ta mësojë fëmijën të kapërcejë pengesat dhe të pranojë pasojat e gabimeve.