12 Rregulla Mirësjelljeje që Personat me Takt Nuk i Harrojnë në Asnjë Rast

© kkolosov / easyfotostock / Eastnews

Kohë më parë, titujt “zonjë” dhe “zotëri” mund të mbaheshin vetëm nga përfaqësues të niveleve më të larta të shoqërisë.

Që në moshë të vogël, ata ndoqën shkolla artesh apo profesionale, ku mësuan bazat e mirësjelljes.

Sot, aktivitete të tilla janë mjaft të rralla, dhe edukata elementare perceptohet nga shumë si një lloj formaliteti i panevojshëm.

Të jesh një person i arsimuar në botën moderne do të thotë jo vetëm të ndjekësh rregullat e sjelljes së mirë, por edhe të mbash dinjitetin në të gjitha situatat, të respektosh të tjerët, të jesh në gjendje të vazhdosh një bisedë dhe të jesh një bashkëbisedues i këndshëm.

Ne mendojmë se shumë gabohen me veten e tyre, duke besuar se janë plotësisht të vetëdijshëm për rregullat e mirësjelljes. Sot, në këtë pjesë do të gjeni fraza që, në pamje të parë, tingëllojnë miqësore, por shpesh fliten nga njerëz të zakonshëm dhe kurrë nga zonja dhe zotërinj të vërtetë.

Nuk e vendosin telefonin në tavolinë

Një zonjë moderne nuk do ta vendosë telefonin e saj në tavolinë kur është në një vend publik, si një kafene apo restorant. Ajo nuk do t’i kushtojë shumë vëmendje kësaj pajisjeje. Për më tepër, për të është e qartë se informacioni në smartfonin e saj është pjesë e jetës së saj private dhe është më mirë ta fshehë këtë nga të huajt.

Nuk thonë “Shëndet!”

Ku është gabimi t’i urosh një personi që teshtin shëndet? Asgjë, kur bëhet fjalë për familjen ose të dashurit. Njerëzit e arsimuar mirë nuk do të reagojnë ndaj teshtitjes së dikujt të panjohur, ata thjesht do ta lënë atë të mbetet pa u vërejtur.

“Nuk është e nevojshme, e bëj vetë!”

© Pixabay

Një nga rregullat kryesore të sjelljes së mirë është të jesh gjithmonë i sjellshëm. Një mohim i menjëhershëm i tillë si “Nuk është e nevojshme, unë mundem vetë!” pas një oferte ndihme tingëllon paksa e vrazhdë. Por, sipas rregullave të mirësjelljes, shfaqja e acarimit ose disponimi i keq është thjesht e papranueshme. Një person me sjellje të mirë së pari do të vlerësojë dëshirën për të ndihmuar dhe vetëm atëherë ai do të refuzojë me takt.

“A mund të marr përsëri?”

Një person i mirë jo vetëm që nuk vë bërrylat në tryezë, por gjithashtu kujton se për të kërkuar diçka për të ngrënë sërish kur ata janë mysafirë është e pahijshme. Sipas sjelljes së mirë, ju mund të pranoni një pjesë të dytë vetëm nëse pronarët e shtëpisë shprehin një ofertë të tillë.

“Më fal por…”

© Depositphotos.com

Fraza “më fal” nuk është më pak e rëndësishme për një person të arsimuar sesa fjalët “faleminderit” dhe “të lutem”. Shtimi i një “por” pasi ke filluar të kërkosh falje është si të bësh justifikime. Të përpiqesh të zbardhësh veten dhe të fajësosh një rastësi fatkeqe të rrethanave është një shenjë e një personi fëminor.

“Keni humbur shumë peshë! Çfarë lloj diete po ndjek? “

Ekziston një gamë e vogël temash që nuk pranohen për diskutim në shoqëri. Kjo përfshin shqetësime shëndetësore, duke përfshirë çdo përmendje të dietës, ushqimit dhe trajtimeve spa. Komenti që dikush ka humbur peshë ose, përkundrazi, e ka fituar atë nuk mund të konsiderohet aspak një kompliment. Në fund të fundit, ne kurrë nuk e dimë se çfarë e shkaktoi një ndryshim të tillë: ndoshta ishte stresi, çrregullimet hormonale ose një sëmundje.

“Unë të thashë!”

© Pexels

Temat e bisedave pa takt përfshijnë jo vetëm pyetje në lidhje me shëndetin, pagën ose problemet familjare, por gjithashtu këshilla se si të jetoni dhe çfarë të bëni në një situatë të caktuar. Një person i arsimuar mirë kurrë nuk do ta lejojë veten të ndikojë në arsyetimin dhe buzëqeshjen e bashkëbiseduesit, dhe aq më tepër, ai nuk do të imponohet në kurriz të një personi tjetër.

Fraza “Unë të thashë!” Zakonisht përdoret nga ata që duan të tregojnë me zemërim gabimet e dikujt tjetër ndërsa theksojnë korrektësinë e tyre absolute. Në bashkëbisedim, kjo sjellje zakonisht nuk shkakton asgjë tjetër përveç zhgënjimit dhe zemërimit.

“Oh, nuk është asgjë! Thjesht kam…”

Në përgjigje të fjalëve lajkatare, një person i kulturuar nuk do të mohojë ose justifikojë, sepse kjo mund ta hutojë bashkëbiseduesin. Njerëzit me takt e dinë se për të respektuar një sjellje të mirë mjafton të falënderojmë personin që ka bërë komplimentin sinqerisht dhe me dinjitet.

“Vetëm kaq?”

© Depositphotos.com

Zonjat dhe zotërinjtë e vërtetë kurrë nuk do t’i lejojnë vetes një frazë ose një intonacion të paqartë për të zhvlerësuar dhuratën e bashkëbiseduesit, edhe nëse është një suvenir i lirë ose një objekt i panevojshëm. Në përputhje me rregullat e mirësjelljes, çdo dhuratë duhet të pranohet me dinjitet dhe vlerësim.

“Përshëndetje kush është?”

Sipas mirësjelljes moderne, një bisedë telefonike duhet të jetë e shkurtër, e kuptueshme dhe e sjellshme. Intonacionet e padurueshme dhe imperative nuk lejohen. Dhe fraza e zakonshme “Përshëndetje, kush është?” konsiderohet e pahijshme. Njohësit e sjelljes së mirë e dinë që për të mos humbur kohën e tyre dhe të njerëzve të tjerë ata duhet patjetër të prezantohen kur i përgjigjen një thirrjeje.

Është sekret! Mos i thuaj askujt! “

© Kamil Macniak / Shutterstock

Përhapja e thashethemeve shkakton dëm të pariparueshëm të reputacionit dhe pozitës së një personi në shoqëri. Pëshpëritja pas shpine, shijimi i detajeve të jetës personale të dikujt (edhe nëse është “në fshehtësi”) nuk është vetëm e shëmtuar, por edhe e pamoralshme.

Rregulli i pandryshueshëm i komunikimit që ndjek një person i arsimuar është që çdo informacion duhet të verifikohet, i dobishëm dhe i rëndësishëm. Dhe nëse ajo që dëshironi të ndani nuk i plotëson këto kritere, një tjetër parim i pagabueshëm vjen në ndihmë: “Heshtja është ar”.

“Nuk është asgjë! Çfarë thua!”

Është e vrazhdë të nënvlerësosh dinjitetin tënd ose ta lësh mënjanë në përgjigje të mirënjohjes, sepse e bën personin tjetër të ndiejë se fjalët e tyre nuk do të thonë asgjë. Sipas rregullave të mirësjelljes, duhet të reagoni ndaj “Faleminderit” me kursim dhe sinqeritet. Për të treguar respekt për bashkëbiseduesin dhe, në të njëjtën kohë, për të mos nënçmuar rolin tuaj, thjesht thoni “Ju lutem” ose “Gjithmonë i/e lumtur për të ndihmuar”.

“… për moshën tuaj”

Edhe pse shumica e këtyre komplimenteve janë për shkak të qëllimeve të mira, ata disi theksojnë moshën. Shprehja “… për moshën tënde” nënkupton që vitet më të mira të bashkëbiseduesit kanë ikur, por ai përsëri duket mirë. Nuk ka vend për formulime të tilla në fjalimin e njerëzve të shkolluar. Nëse dëshironi të komplimentoni pamjen e dikujt, thoni: “Ju dukeni shkëlqyeshëm”.