12 Sjellje që Duhet t’i Shmangni me Çdo Kusht Kur Debatoni me Personin e Zemrës

©depositphotos

Burra dhe gra … ne mund të flasim të njëjtën gjuhë, por kjo nuk do të thotë që e kuptojmë njëri-tjetrin. Një studim zbuloi se fjalët dhe frazat mund të kenë kuptime të ndryshme për secilin prej nesh kur flasim. Kjo është arsyeja pse, ndonjëherë, ne nuk mund të komunikojmë pa krijuar ndonjë kundërshti apo debat, duke ngritur zërin tonë, ose duke hedhur disa jastekë (më falni, djema).

Por nëse jeni të gatshëm të bëni disa përpjekje, mund të mësoni se si të komunikoni më mirë me njëri-tjetrin dhe t’i kurseni vetes disa keqkuptime, debatime, lot dhe pendesa në planin afatgjatë, me vetëm pak psikologji.

Ne jemi këtu me 12 këshilla të cilat do t’ju ndihmojnë të keni një marrëdhënie më të butë me shefin tuaj, prindin tuaj ose njeriun tuaj të zemrës.

Gra: Mos i merrni gjërat për të keq.

Ka prova që gratë lexojnë më shumë kuptime ndërpersonale në komunikim me bashkëshortët e tyre. Me fjalë të tjera, ato kanë tendencë të “lexojnë midis rreshtave” dhe t’i atribuojnë vlerat e intimitetit dhe afërsisë së fjalëve të partnerit të tyre. Nga ana tjetër, burrat janë më të mirëfilltë dhe thjesht mund të presin që të dilet drejtë e në temë.

Një shembull do të ishte ilustrimi më lart. Nëse ai thotë: “Ne kemi gjysmëfinalen sot!” kjo është ajo që ai donte të thoshte dhe jo ta kuptoni sikur po nënkuptonte “Më mirë të jem me miqtë e mi, ti je e mërzitshme!”

Të kuptuarit e asaj që njëri-tjetri dëshiron nga një bisedë në një marrëdhënie do të ndihmojë në lidhjen e dallimeve. Ky përkthim objektiv gjithashtu do t’i lejojë secilit anëtar të ndihet i dashuruar në marrëdhënie.

Burra: Mos këshilloni, vetëm dëgjoni.

Ah! Ajo e zakonshmja “Ti thjesht nuk e kupton …” Epo, mbase duhet të jetë kështu, “Ti thjesht nuk e kupton pse.”

Gratë kanë tendencë ta shohin komunikimin si një mënyrë për të eksploruar ndjenjat dhe të ndjehen të ngushëlluara nga partnerët e tyre.

Ajo nuk po kërkon zgjidhje! Në anën polare të kundërt … burrat kanë një tendencë të duan të mendojnë për zgjidhje të qarta, këshilla të shëndetshme dhe ata duan t’i japin ato sa më shpejt. Për shkak të kësaj, çiftet mund të përfitojnë nga të kuptuarit e drejtë të asaj që kërkon tjetri. Ai dëshiron të japë këshilla, por ajo thjesht dëshiron të dëgjohet.

Gra: Vlerësojeni që ai dëshiron t’ju ngushëllojë.
Burra: Bëni ‘sikur’ kujdeseni…

Burrat do të shohin një problem që duhet të zgjidhet dhe të tregojnë kujdes për partneren e tyre duke vënë energjinë e tyre në zgjidhjen e problemit për të. Kjo do të thotë që ai do të bëjë një analizë, do të eksplorojë taktika të ndryshme të zgjidhjes së problemeve dhe do të përpiqet t’i komunikojë ato me të.

Ndërkohë, ajo në të vërtetë është thjesht në kërkim të një dëgjuesi të vëmendshëm. Burri mund të ndihmojë vërtet marrëdhënien e tij duke bërë pyetje të përzemërta në mënyrë që ta kuptojë atë më mirë dhe të sigurohet që ajo të ndjehet sikur dëgjohet (ndoshta përmes disa sugjerimeve joverbale).

Gra: Kuptoni që edhe burrat duan të gëzojnë pak kohë “cilësore”.

Burrat shpesh akuzohen se janë jo komunikues ose të pa interesuar, dhe në sipërfaqe, kjo mund të duket e vërtetë. Por gratë mund të kenë shumë për të fituar nga të kuptuarit e arsyeve të kësaj sjelljeje.

Nëse njeriu juaj i zemrës duket pak i izoluar, kjo ka të ngjarë të thotë që ai thjesht po bën një pushim të shpejtë nga problemet e tij. Ky mini-pushim mund të marrë formën e një maratone me video-lojëra ose leximit. Mos u shqetësoni për këtë – thjesht jepini hapësirën e tij! Dhe sigurohuni që ta bëni atë të ndihet sikur gjithçka do të jetë në rregull duke i bërë të ditur që ju keni besim se ai është në krye të gjërave.

Gra: Mundohuni të jeni më të qarta në lidhje me qëllimet tuaja.

Gratë dhe burrat janë të ndryshëm në mënyrën se si i thonë gjërat njëri-tjetrit. Gratë janë pak më indirekte se burrat, kanë tendencën të shmangin akuzat e drejtpërdrejta dhe mund të preferojnë të fillojnë akuza indirekte në vend të kësaj.

Kështu që mund të jetë më mirë që gratë të jenë më të sakta me burrin e tyre dhe që ai të zbulojë pak më thellë në atë që saktësisht po diskutojnë.

Për shembull, ajo mund të mos thotë, “Unë jam e acaruar për ato që ke thënë mbrëmjen e kaluar.” Përkundrazi, ajo mund të zgjedhë një vërejtje sarkastike të tillë si, “Ndoshta duhet të mendosh të tregohesh më i sjellshëm gjatë takimeve tona”. Kur kjo të ndodhë, të dy mund të jeni duke debatuar ose duke mbrojtur gjëra të ndryshme.

Burra: Sigurohuni që ajo e di se jeni duke e dëgjuar.

Partnerët ndryshojnë në stilet e tyre të komunikimit përmes përgjigjeve verbale, kontaktit fizik dhe kontaktit me sy. Në përgjithësi, burrat nuk do të shkaktojnë shumë stres për t’i riafirmuar partneres që ai po dëgjon përmes kontaktit me sy ose të dhënave të tjera verbale si, “aha … oh … mirë … po …”.

Nga ana tjetër, gratë i kushtojnë një rëndësi të madhe këtij reagimi të vazhdueshëm për të siguruar veten dhe ata me të cilët ata po flasin se të dy palët janë të përfshira në bisedë. Mërmëritja mund të ju çojë shumë larg nëse je djalë!

Gra: Provoni ta shihni një detyrë thjesht si një detyrë.
Burra: Shtoni pak romantizëm në këtë.

Gratë përfshihen në vetvete duke ndërtuar besimin së pari përmes bisedës dhe më pas me pjesëmarrjen në detyra së bashku, të cilat do t’i arrijnë për shkak të këtij besimi. Burrat priren ta lënë mënjanë këtë bisedë besimi dhe në vend të kësaj nxitojnë drejtpërdrejt në misionin e përmbushjes së një detyre.

Për shembull: Nëse ata duhet të punojnë me shefin e tyre, ata do ta bëjnë këtë edhe nëse nuk e pëlqejnë atë.

Të dy palët duhet të përfitojnë nga ndërmarrja e një hapi mbrapa dhe ta shohin mënyrën e sjelljes së tyre si të rëndësishme, dhe gjithmonë duke vepruar me empati shtesë. Ata të dy mund të kenë në mendje të njëjtin objektiv, por mënyra dhe shpejtësi të ndryshme për të arritur atje!

Gra: Kuptoni që burrat shpesh duhet të bëjnë diçka ndërsa bisedojnë.

Burrat kanë tendencë të komunikojnë ndërsa veprojnë, dhe vetë veprimtaria është thelbësore për të nxitur një ndjenjë që ata mund të hapen emocionalisht. Ndërkohë, gratë ndihen më të afërta ndërsa flasin – ato mund të vazhdojnë pa pasur nevojë për një aktivitet dytësor.

Njohja e kësaj mund të ndihmojë gratë të kuptojnë kur partneri i tyre kërkon të bëjë diçka më parë, apo edhe në mes të një argumenti. Ai thjesht mund të kërkojë një mjedis më të mirë për të diskutuar çështjen, ndërsa ajo po përpiqet të diskutojë gjithçka tani!

Burra: Mos hezitoni të kërkoni ndihmë.

Ata mund të kuptojnë se nevoja për të kërkuar ndihmë është një reflektim i paaftësisë së tyre për të arritur diçka. Ndërkohë, për gratë, ofrimi i këshillave perceptohet si një shenjë e kujdesit për dikë tjetër.

Për të kapërcyer këtë boshllëk, mund të ndihmojë që të jeni sa më të qartë për qëllimet tuaja, sesa të lejoni personin tjetër thjesht të supozojë se po ofroni ndihmë si një mënyrë për të nxjerrë në pah paaftësinë e tyre. Obobo!

Pra, si një shembull, le të hedhim një vështrim në ilustrimin e mësipërm. Imagjinoni që ai është në kompjuterin e tij duke u përpjekur për të zgjidhur një problem. Mos thuaj, “Je duke e bërë gabim gabim, a ke nevojë për ndihmën time?”. Përpiqu që në vend të kësaj të thuash, “Më ka ndodhur dhe mua i njëjti problem me kompjuterin, dëshiron t’i hedh një sy nëse mund ta rregulloj?”

Gra: Kuptoni se burrat janë dëgjues selektiv.

Ata janë ato që ne i quajmë “dëgjues selektivë”. Kjo pikë lidhet me pikën e mëparshme në lidhje me burrat që kërkojnë të zgjidhin problemet – ata do të dëgjojnë vetëm për aq kohë sa ata e gjykojnë të nevojshme për të gjetur një zgjidhje. Nga ana tjetër, gratë tregojnë vlerësim më të madh për shenjat verbale dhe jo-verbale dhe mund të ofendohen nëse këto të dyja nuk janë të pranishme.

Gra: Mos lejoni që zemërimi juaj të grumbullohet.

Burrat “i ndajnë gjërat”, ndërsa gratë e shohin çdo zënkë si pjesë të një tërësie më të madhe. Me fjalë të tjera, burrat nuk e kanë aspak problem për të patur një zënkë mbi një temë të veçantë, duke e lënë atë më pas në harresë dhe shkojnë drejt një teme të dytë pa menduar shumë për zënkën e mëparshme.

Ndërsa një grua ka të ngjarë të mbajë zemërimin e saj të grumbullohet pak e nga pak me kundërshtitë që sa vijnë e shtohen në listë. Mund t’i ndihmojë të dy të kuptojnë se kjo nuk është vetëm se ajo “nuk e lë të shkojë” ose ai “e harron atë”. Përkundrazi, të dy anëtarët e marrëdhënies thjesht i kuptojnë problemet dhe marrëdhëniet midis tyre ndryshe.

Gra dhe burra: Mirësevini në stilin e komunikimit të partnerit tuaj.

Edhe pse pothuajse të gjithë i jemi nënshtruar pikave të mëparshme, është gjithashtu e rëndësishme të pranojmë se njerëz të ndryshëm (pavarësisht nga gjinia e tyre) kanë stile të ndryshme të komunikimit.

Disa mund të jenë komunikues më konkurrues, të jenë në rregull me sfidat dhe të jenë të drejtpërdrejtë në komunikimin e tyre. Të tjerët mund të jenë komunikues më të aftë, domethënë ata bien në grupin e njerëzve që pëlqejnë të kërkojnë tek të tjerët për reagime, u pëlqen të dëgjojnë të gjitha palët, dhe ata zakonisht shmangin konfliktin.

Pra, mbani mend, partneri juaj është gjithashtu unik.