12 të Vërteta që Shumë Vetë Bëjnë Sikur Nuk i Vënë Re

©goodluz/shutterstock

Secili prej nesh të paktën një herë ka vënë re se në disa çështje sjellin shumë trazira, pavarësisht se tashmë është analizuar shumë herë situata lart e poshtë.

Por sekreti pas këtyre trazirave është në fakt jashtëzakonisht i thjeshtë: ka një sërë të vërtetash të zakonshme të jetës që shumica e njerëzve mësohen t’i injorojnë ose t’i romantizojnë aq shumë saqë thjesht nuk i vënë re dhe nuk i vlerësojnë në mënyrë kritike.

Ne sugjeruam që ia vlen të paktën një herë t’i shikoni me maturi, dhe jo me syze me ngjyra, dhe jeta do të sistemohet menjëherë.

Duke u përpjekur t’i bëni të gjithë rreth jush të lumtur, ju vetë do të bëheni të pakënaqur.
Ndonjëherë, në mënyrë që të ndihemi të sigurt se njerëzit e dashur nuk do të na lënë, ne priremi të harrojmë nevojat dhe dëshirat tona dhe të drejtojmë të gjithë energjinë tonë për kënaqësinë e të tjerëve.

Por, mjerisht, një strategji e tillë ende nuk ka lumturuar askënd. Për më tepër, psikologët vërejnë se ato “rrethana” për të cilat një person përpiqet, në vend të mirënjohjes, përfundimisht fillojnë të përjetojnë acarim, faj dhe madje edhe zemërim. Opsioni më i mirë për një marrëdhënie janë gjestet e ndërsjella pa teprime.

Shprehja “nuk kam kohë” është vetëm një justifikim

Kjo frazë duhet hequr patjetër nga leksiku, sepse thjesht nuk është e vërtetë. Secili person ka shumë më tepër kohë sesa mendon, dhe sekreti është se gjëja për të cilën nuk gjeni kohë thjesht nuk është prioriteti juaj. Nuk keni kohë për të gatuar ushqime të shëndetshme, por a keni kohë për të vozitur drejt ushqimeve të gatshme? Natyrisht, njëra është thjesht më e rëndësishme se tjetra.

Problemet nuk zgjidhen vetë

E vërteta e mëposhtme vjen në mënyrë mjaft logjike nga e vërteta e mëparshme: injorimi i problemeve, përpjekja përjetësisht për t’i lënë mënjanë ose për t’i pastruar ato nuk do t’i zhdukë ato. Shpesh kjo sjellje është për faktin se njerëzit i perceptojnë gabimet dhe vështirësitë si një lloj kërcënimi, kur në fakt ato duhen parë si një mundësi për rritje. Çdo ditë, problemet e “refuzuara”, të pa marrë nën kontroll, fillojnë të mbizotërojnë një person dhe, duke u rritur si një top bore, e bëjnë atë të ndihet gjithnjë e më shumë i pafuqishëm.

Bukuria ka padyshim rëndësi

Koncepti i atraktivitetit është shumë subjektiv dhe në nivel individual, preferencat e njerëzve ndryshojnë shumë. Sidoqoftë, nuk mund të mohohet që truri ynë është programuar fjalë për fjalë për të vlerësuar pamjen e një personi dhe për të nxjerrë përfundime të caktuara bazuar në këtë.

Ekziston edhe një efekt i quajtur “Aureolë tërheqëse”, thelbi i të cilit qëndron në faktin se njerëzit në mënyrë të pandërgjegjshme i trajtojnë njerëzit e bukur me më shumë ngrohtësi.

Një shpirt i sjellshëm është i mirë, por vetëm një pamje tërheqëse mund të sjellë përfitime të menjëhershme. Një herë, shoku im dhe e dashura e tij e bukur erdhën në një restorant natën e Vitit të Ri. Ai shkoi në banak, por i thanë se të gjitha tavolinat ishin rezervuar tashmë. Mirëpo, sapo u afrua e dashura e tij, brenda 5 minutash u gjet menjëherë një vend. © Ish Singh / Quora

Humbje peshe urgjente deri në verë – vetë-mashtrim total

Ia vlen ta pranoni këtë një herë e mirë: nuk ka mënyra të shpejta për të humbur peshë. Ky është një proces që kërkon kohë, përpjekje, durim dhe më e rëndësishmja – një ndryshim global në stilin e jetesës dhe zakonet e rrënjosura thellë. Dhe përpjekjet për të mashtruar trupin dhe për t’iu drejtuar një sërë mashtrimesh – nga dietat premtuese te pilulat magjike – nuk do të funksionojnë në rastin më të mirë, dhe në rastin më të keq vetëm do të dëmtojnë.

Nuk do të jeni perfekt sado të përpiqeni

Dëshira për t’u bërë i përsosur është thelbësisht shkatërruese dhe thjesht e dënuar me dështim. Psikologët vërejnë se ndjekja e idealit është në fakt vetëm një maskim i dyshimit për veten. Në fakt, kjo është një deklaratë se një person nuk është mjaft i mirë për diçka, dhe këto mendime shqetësuese dhe ndjenja inferioriteti ndërhyjnë në lumturinë e tij dhe arritjen e qëllimeve të tjera, shumë më realiste.

Jo të gjitha ëndrrat duhet të realizohen

Besohet se çdo person duhet të përmbushë ëndrrat e tij në mënyrë që të bëhet i lumtur. Megjithatë, në realitet, ndjekja e një ëndrre nuk është gjithmonë zgjidhja, veçanërisht kur shfaqet parashtesa “me çdo kusht”. Në një gjendje emocionale, është shumë e lehtë të mbivlerësoni aspiratat tuaja dhe të dashuroheni vetëm me një fantazi të bukur, duke hequr nga koka procesin e arritjes së qëllimit. Por është kënaqësia e procesit që përcakton nëse loja ia vlen.

Kontrolli mbi çdo gjë është një iluzion

Shpesh ne nuk e kontrollojmë plotësisht mendjen, sjelljen apo reagimet tona. Çfarë mund të themi për një jetë kaq të paparashikueshme dhe për miqtë dhe partnerët tanë të pabindur. Në përgjithësi, përpjekjet për të kontrolluar realitetin rriten nga ankthi përballë impotencës. Por mashtrimi i madh është se ne e mbivlerësojmë aftësinë tonë për të kontrolluar ngjarjet dhe, duke bërë këto përpjekje të pafrytshme, vetëm sa e përkeqësojmë ankthin tonë.

Gjërat e këqija u ndodhin njerëzve të mirë si dhe njerëzve të këqij.

Psikika e njeriut është rregulluar në atë mënyrë që ne gjithmonë përpiqemi të kërkojmë shkaqet e ngjarjeve të caktuara. Pra, nëse ndodh diçka e keqe, ne automatikisht fillojmë të bëjmë pyetjet “Pse unë?” dhe “Çfarë bëra për ta merituar këtë?” Por përgjigjet në të vërtetë nuk ekzistojnë. Kuptimi se jeta është e paparashikueshme mund të jetë shqetësuese, por edhe çliruese. Dhe pranimi i rastësisë së ngjarjeve ju çliron nga ndjenjat e fajit dhe ju lejon të përqendroheni në pyetje konstruktive, të tilla si “Çfarë të bëj tani?”.

E nesermja nuk do jetë më mire se dje

Jo, kjo nuk ka të bëjë aspak me faktin se jeta nuk mund të ndryshojë për mirë. Thjesht, kur ëndërrojnë për të ardhmen, shumë njerëz harrojnë se ajo po ndodh në momentin aktual, dhe jo vetvetiu, por falë përpjekjeve personale.

Meqë ra fjala, pritshmëria e së ardhmes quhet një nga zakonet e këqija të njerëzve kronikisht të pakënaqur. Gjë që nuk është për t’u habitur, sepse ata priren t’i vënë theksin shumë rrethanave (dashuria, makina, promovimi). Ndërsa ndjenja e lumturisë në fakt vjen nga harmonia e brendshme dhe ndërgjegjësimi për dëshirat dhe vlerat e vërteta të njeriut.

Nuk ka asnjë recetë magjike për një jetë të lumtur

Në vijim rrjedh logjikisht: vetë rrethanat në të cilat është zakon të theksohen në ëndrrat e dikujt për të ardhmen nuk do të jenë kurrë të mjaftueshme për lumturinë. Thjesht lumturia e pakushtëzuar nuk ekziston, dhe madje duke arritur gjithçka që mund të ëndërrohet, truri arrin të kapet pas negativit, për shembull, ai bie në depresion për shkak të mërzisë dhe mungesës së motivimit për të bërë diçka tjetër.

Dashuria nuk mund të gjendet, ajo vjen vetvetiu

Dhe sfondi i kësaj të vërtete është mjaft psikologjik. Fakti është se, duke qenë shumë i fiksuar pas gjetjes së një partneri, një person bëhet shumë nervoz, kërkues dhe ndonjëherë në sytë e tij shfaqet dëshpërimi. Si rezultat, i gjithë ky rëndim lexohet nga të tjerët si dobësi dhe vetëvlerësim i ulët dhe largon edhe njerëzit potencialisht të përshtatshëm. Kur kërkimi i dashurisë pushon së qeni një qëllim në vetvete dhe një person kalon në një jetë të ndritshme, ai fillon të rrezatojë optimizëm dhe besim që tërheq njerëzit e duhur.

U njoha me ish të dashurën time në një faqe takimesh. Pas 2 vitesh u ndamë. Që atëherë, nuk kam ndërtuar më një marrëdhënie dhe e kuptova që edhe nëse ndihesh gati për një lidhje, nuk duhet të nxitosh në kërkim. Në momentin që kërkon qëllimisht dashurinë, bëhesh një version më pak tërheqës i vetes. © Niklas Göke / Quora