15 Shenja se Xhelozia e ka Kaluar Kufirin në Lidhjen Tuaj

© Depositphotos.com

Ndonjëherë një person nuk ka nevojë t’u tregojë të tjerëve se diçka nuk po funksionon në marrëdhënien e tij: të njohurit dhe madje edhe të huajt e vërejnë këtë edhe pa fjalë.

Njerëzit mund të jenë të suksesshëm në aspekte të ndryshme të jetës së tyre, por nganjëherë ata lejojnë që të trajtohen në mënyra që nuk i meritojnë fare.

Me ndihmën e psikologëve, ne zbuluam shenjat e një personi i cili ka qenë pjesë e një marrëdhënieje jo të shëndetshme për një kohë shumë të gjatë.

Shpreh pa problem lloje shakash pa kripë që i pështaten personit të tij

© Depositphotos.com

Terapistja e familjes Alexandra Solomon vëren se zakoni i njerëzve për shaka dhe sarkazëm fyese vjen nga familja prindërore. Ata mund ta perceptojnë këtë sjellje ndaj vetvetes si të zakonshme, pasi ajo konsiderohej normë në shtëpinë e tyre.

Janë mosbesues, presin mashtrime dhe hile

© Big Little Lies / HBO

Dr. Robert Leahy i referohet nevojës për të kontrolluar korrespondencën e një partneri në rrjetet sociale, SMS apo e-mail si shenjë e një marrëdhënie toksike. Një person mësohet të kërkojë vazhdimisht prova të pabesisë dhe humbjes së interesit në vetvete, një mashtrim i ndyrë. Shpesh kjo sjellje mund të përhapet te miqtë, të njohurit ose partnerët e rinj.

  • Herën e parë që e lashë të dashurën time vetëm në shtëpi. Ajo shkoi tek kompjuteri im, kontrolloi historikun tim të shfletimit. Unë që atëherë kam patur probleme, sepse ishin ruajtur pamjet e disa fotove të profilit të një vajze tjetër. © Qwerkie_ / Reddit

Vishet në mënyrë modeste për të mos irrituar partnerin

© Depositphotos.com

Një marrëdhënie jo e shëndetshme zakonisht shkon krah për krah me vetëvlerësimin e ulët. Shpesh, një person në një marrëdhënie jo të shëndetshme përpiqet të mos e bëjë partnerin xheloz ose të tërheqë vëmendjen ndaj vetes. Kjo gjithashtu ndikon në stilin e veshjes.

  • Ai madje zgjodhi rrobat për mua, unë vetë nuk mund t’i blija. Mami më bleu çizme, nuk i pëlqente. Mund të filloj të shkruaj një libër mbi temën e tiranisë shtëpiake. © Alexiana / Twitter

Xhelozi është mësuar të jetë xheloz

© Chloe / Montecito Picture Company

Psikologët konfirmojnë se në fillim të një marrëdhënieje, xhelozia e një partneri mund të jetë edhe e këndshme: vërteton afeksionin e partnerit. Megjithatë, më tej situata mund të përkeqësohet dhe të shkaktojë emocione të pakëndshme. Në disa çifte, çdo ndërveprim me seksin e kundërt konsiderohet flirtim.

  • Jam xheloz. Xheloz për të dashurit, xheloz për kolegët, xheloz për miqtë. Unë jam xheloz kur një person komunikon me dikë tjetër, përqafon një mik tjetër para meje, kur ecin, kur largohen dhe flasin për vete. Unë e kuptoj që njerëzit nuk janë prona ime, se ne të gjithë jemi individë; dhe nëse një person thotë se unë jam më i dashuri dhe më i vlefshmi për të, atëherë ai nuk bëhet prona ime dhe është i lirë të bëjë atë që dëshiron. Trajnimet nuk ndihmojnë. Nuk do të mundem ta pranoj kurrë. Më konsumon kjo ndjenjë.
  • Ish-burri i motrës sime ishte shumë xheloz. Ajo nuk mund të vishte rroba që ai nuk i miratonte, të takohej me miqtë e saj pa të, të qëndronte edhe 5 minuta me shumë nga puna, të fliste në telefon me burra të panjohur për të. Dhe ata u divorcuan për shkak të një dhuratë private në Odnoklassniki, të cilën një mik i dërgoi asaj.

Justifikohen shpesh, të mësuar me të qënit nën kontroll

© Depositphotos.com

Psikologët vërejnë se në marrëdhëniet toksike, një person ndihet i nevojshëm, i kërkuar, pasi partneri i tij telefonon dhe shkruan disa herë në ditë dhe kërkon vazhdimisht vëmendje. Në një marrëdhënie të shëndetshme, besimi forcohet vetëm me kalimin e kohës, dhe ndërsa premtime jo të shëndetshme nuk përmbushen, kontrolli nga partneri rritet. Kjo çon në zakonin e të krijuarit gjithmonë justifikime se përse nuk mund t’i përgjigjeni një thirrjeje, të paturit kohë ose të takuarit.

Rrallë shihet me shoqet

© The Story of Us / Hallmark Channel

Dr. Andrea Bonior veçon kontaktin e zvogëluar me miqtë si një nga shenjat e marrëdhënieve jo të shëndetshme. Një person merr ftesa për të vizita dhe për ngjarje gjithnjë e më pak, pasi të gjithë janë mësuar tashmë me faktin se partneri i tij/saj nuk e lejon të shkojë askund.

  • Të gjithë po presin dasmën time, por unë jam e bezdisur nga fakti që “burri” nuk po më lejon të shkoj askund. As me shoqet. Përfytyrojeni, ende nuk është zyrtare.

Është një stres i vazhdueshëm

© The Morning Show / Apple TV

Dr. Kristen Fuller tregon efektet e periudhave të gjata të marrëdhënieve jo të shëndetshme, të tilla si stresi i vazhdueshëm, ndjenjat e izolimit, trishtimi.

  • Një vit më parë, një i dashur i imi më dërgoi një mesazh në WhatsApp me 3 faqe. Kuptimi ishte ky: “Për 3 vjet të kërkova të bije në peshë, të premtova të martohemi dhe të birësonim menjëherë një djalë, por as nuk u përpoqe. Prandaj, ne po ndahemi. Gjeta një tjetër. “Më bllokoi në të gjitha rrjetet. Unë isha e shokuar. Ai u kthye së fundmi. Ai tha se donte që unë të humbja peshë nga stresi.

Gjithmonë duke kërkuar një justifikim për një partner

© Depositphotos.com

Psikologët theksojnë se shumë njerëz jetojnë në marrëdhënie të këqija, duke bindur veten se gjërat do të rregullohen. Ata shpresojnë se gjithçka do të ndryshojë kur partneri i tyre të jetë më pak i zënë në punë, gjendja e parave të përmirësohet … Sidoqoftë, vitet kalojnë dhe nuk ka asnjë përmirësim. Partneri duhet t’u shpjegojë vazhdimisht të tjerëve dhe vetes motivet e veprimeve të partnerit tjetër dhe të justifikojë sjelljen e tij.

Kritikon partnerët tuaj

© Meet the Fockers / Universal Pictures

Në marrëdhëniet toksike, partnerët mund të kritikojnë vazhdimisht pamjen, sjelljen, fjalën dhe miqtë e njëri-tjetrit. Pasi të keni qenë në një lidhje të vështirë për një kohë të gjatë, mund të mendoni se të gjithë janë njësoj. Kjo çon në dëshirën për të gjetur të meta në marrëdhëniet e njerëzve të tjerë dhe për të paralajmëruar kundër marrëdhënieve jo të shëndetshme.

  • Njëherë u takova në klasën e 11-të me një djalë që ishte 7-8 vjet më i madh. Djaloshi më ndaloi të komunikoja me shoqen time. I dashuri im nuk ishte i trembur të përdorte shprehje për të përshkruar se çfarë personi i keq ishte ajo. Pastaj u ndamë. Pas 2 vitesh, ai u martua me këtë vajzë, tashmë kanë një fëmijë, dhe në Instagram, dashuri deri në varr. Por vetëm kohët e fundit zbulova se ata filluan të dilnin bashkë kur ai ishte akoma me mua.

Nuk planifikoni më

© Depositphotos.com

Një çift në një marrëdhënie toksike nuk vendos qëllime të përbashkëta, nuk planifikon një pushim paraprakisht. Shpesh është e vështirë të parashikohet nëse një partner do të jetë afër ose nëse të dashuruarit do të jenë në një grindje. Dikush ndjen se marrëdhënia nuk ka ekuilibër. Kërcënimi i prishjes së një marrëdhënie përdoret shpesh si argument në një mosmarrëveshje në një marrëdhënie të tillë.

Kanë turp të flasin për problemet e tyre

© Just Go with It / Columbia Pictures

Ata që janë në marrëdhënie të vështira shpesh heshtin për poshtërimin që kalojnë, edhe nëse të dashurit e tyre vërejnë se diçka nuk është në rregull. Dr. Barton Goldsmith ia atribuon këtë sjellje frikës se mos duken keq në sytë e të tjerëve.

  • Unë u ndava me shoqen tonë më të mirë për një kohë të gjatë, sepse ajo absolutisht nuk ndau asgjë me mua. Ajo ishte e mbyllur, ajo vetëm tha që gjithçka ishte në rregull, por unë dyshoja se ajo po mbështeste vetëm imazhin e një familjeje të lumtur. Dhe unë vetë ndava gjithçka me të. Kohët e fundit e kam telefonuar dhe u takuam. Ajo tregoi atë që kishte në shpirtin e saj. Rezulton se ajo jetoi për shumë vite me një burrë mizor që e poshtëroi. Tani ne komunikojmë përsëri.

Ofendohet në vend që të diskutojë problemin

© Pretty Woman / Touchstone Pictures

Terapistja Nancy Collier e konsideron pakënaqësinë si problemin më të zakonshëm në marrëdhënie. Shpesh partnerët refuzojnë t’i shprehin simpatinë dhe faljen njëri-tjetrit, sepse kjo do të thotë të pranojnë fajin e tyre. Me kalimin e kohës, inatet grumbullohen dhe aftësia për të diskutuar dhe zgjidhur problemin nuk duket.

Ankohet se askush nuk ka nevojë për të dhe nuk do të takojë askënd tjetër

Dr. Jane Greer vëren se ndonjëherë në një marrëdhënie, një person ndjen se pavarësisht se çfarë bën, përpjekjet nuk do të jenë kurrë të mjaftueshme për ta mbajtur partnerin e tyre të lumtur. Si rezultat, një person fillon të përballet me veten, ai beson se nuk është i denjë për një partner ose karrierë më të mirë. Njerëzit qëndrojnë në këto marrëdhënie jo të shëndetshme dhe nuk besojnë se meritojnë më shumë sesa ato që u janë dhënë. Përveç kësaj, njerëzit që qëndrojnë në një marrëdhënie shtypëse gabimisht besojnë se të kesh një partner i provon pjesës tjetër të botës se ata janë në rregull.

Ndihet jo tërheqëse

© Revolutionary Road / DreamWorks Pictures

Njerëzit që janë në marrëdhënie të vështira, shpesh i nënshtrohen fyerjeve për pamjen e tyre duke dëgjuar në adresim të tyre diçka si “e trashë” dhe “e shëmtuar”. Sa më shpesh tingëllonin epitete të tilla, vetëvlerësimi më i ulët vinte si rezultat.

Pret qëndrime negative nga njerëzit e tjerë

© Bridget Jones’s Diary / StudioCanal

Në marrëdhëniet toksike, diçka nuk është në rregull me partnerin, miqtë apo familjen e tij, ekonominë, humorin, energjinë. Njerëzit mendojnë se çdo veprim do të perceptohet negativisht, ato shoqërohen nga ndjenja se “nuk janë mjaftueshëm të mirë”.

  • Ish-im shpesh më ngacmonte dhe tallej para familjes së tij. Ai do të thoshte diçka si: “Oh, ajo ndryshoi veshjen e saj 3 herë sepse kishte frikë se nuk do të ta pëlqenit”. Ose: “Ajo nuk donte të vinte sot, por unë e binda atë”. Ai qesh dhe bën shaka, por gjithçka ishte e vërtetë.
  • Kur do të takoja familjen e të dashurit tim aktual, isha shumë nervoze. Në makinë, i thashë: “Të lutem mos u trego sa nervoze jam, është kaq e turpshme”. Ai më shikoi i tronditur dhe më tha: “Unë jam në anën tënde! Pse do tu tregoja atyre këtë? “Unë e dua këtë djalë.