16 Fjalë të Gabuara me të Cilat i Rëndojmë të Tjerët pa të Drejtë

©Depositphotos.com

Zemërimi dhe acarimi janë ndjenja krejtësisht të natyrshme, dhe secili prej nesh i përjeton ato.

Por nëse njerëzit zakonisht nuk kanë vështirësi me shprehjen e gëzimit dhe simpatisë, atëherë demonstrimi i emocioneve negative shkakton shumë siklet.

Ndonjëherë ne vetë, pa e kuptuar, kërkojmë t’i shtypim këto ndjenja ose t’i mbulojmë ato. Psikologët e përshkruajnë këtë sjellje si agresion pasiv.

Ne besojmë se çdo emocion ka të drejtë të ekzistojë dhe demonstrimi i tyre i sinqertë është një garanci e komunikimit të frytshëm. Për këtë kemi mbledhur disa fraza të cilat është më mirë të mos përdoren në biseda me njerëz të tjerë. Dhe nëse ato janë të drejtuara nga ju, është e mençur t’i anashkalojmë ato.

“A do të hamë drekë sot?”

©Depositphotos.com

Pyetjet që fshehin një qortim të mbuluar janë një shenjë e agresionit të fshehtë. I qortuari, me dëshirë ose pa dëshirë, është i detyruar të kërkojë falje dhe të bëjë justifikime, edhe pse në situatën aktuale ka shumë të ngjarë të mos ketë faj.

“Unë u përpoqa aq shumë”

©Depositphotos.com

Një mënyrë tjetër për ta bërë dikë të ndihet fajtor dhe jo rehat është të ekzagjeroni përpjekjet tuaja dhe të tregoni me sinqeritet se si veprimet e një të dashur ose të njohuri e bëjnë një person të vuajë. Lotët vetëm sa mund ta intensifikojnë efektin. Mos e tregoni këtë sjellje – kjo vetëm e përkeqëson situatën.

“Askujt nuk i vjen keq për mamin”

©Depositphotos.com

Disa fraza duket se janë ndërtuar qëllimisht në një mënyrë të tillë që të shkaktojnë siklet midis të tjerëve. Duke përdorur përemrat vetorë negativë dhe duke folur për të tjerët në vetën e tretë në praninë e tyre, një person demonstron në mënyrë implicite dënimin. Është më mirë të shprehni pakënaqësinë tuaj drejtpërdrejt – do të jetë shumë më efektive.

“Nuk do të fle gjithë natën”

©Depositphotos.com

Kur një person ua vë fajin të tjerëve për përvojat dhe vuajtjet e tij, ai i manipulon me hollësi ato. Dhe njerëzit e afërt e dinë mirë se cilat pika duhet të bëjnë presion për të shkaktuar faj dhe siklet. Mos krijoni justifikime në një situatë të tillë. Duhet të mbahet mend se interesat dhe nevojat personale të një personi duhet të vijnë në radhë të parë.

“A mos ke diçka për të më thënë?”

©Depositphotos.com

Manipuluesit e vërtetë janë të shkëlqyeshëm për të krijuar për bashkëbiseduesit e tyre justifikime. Ata i perceptojnë të gjitha veprimet ose fjalët e bashkëbiseduesit në një mënyrë ekskluzivisht negative. Nëse bashkëbiseduesi është i heshtur, kjo do të thotë se ai nuk është i interesuar të flasë me një person pasivo-agresiv. Nëse ai/ajo flet shumë, kjo do të thotë se nuk dëshiron ta dëgjojë atë.

Në një situatë të tillë, çdo justifikim ose qortim nuk do të ndihmojë. Ata vetëm sa do të konfirmojnë korrektësinë e sjelljes së manipuluesit.

“Nuk prisja asgjë më shumë nga ti.”

©Depositphotos.com

Me këtë frazë, një person demonstron mosbesim dhe dyshim në aftësitë e bashkëbiseduesit. Kjo do të thotë që dështimi nuk është një aksident, por një ngjarje krejtësisht e natyrshme. Pas kësaj, nuk është më e pëlqyeshme të vazhdohet biseda.

Fëmijët që vazhdimisht i dëgjojnë këto fjalë nga prindërit e tyre ka të ngjarë që kur të rriten të bëhen të ndrojtur dhe të pasigurt.