16 Gjëra që Prindërit e Sotëm Duhet t’i Kishin Harruar Shumë Kohë më Parë

©Depositphotos.com

Ne besojmë se prindërit e lumtur dhe të qetë janë një nga sekretet për një fëmijëri të lumtur. Dhe ne bëmë një listë të vogël të gjërave që baballarët dhe nënat moderne duhet t’i kishin harruar.

Vuani kur apartamenti është i çrregullt

©Depositphotos.com

Kur një fëmijë i vogël vjen në shtëpi, pastrimi duket se është një nga gjërat më të rëndësishme. Mbi të gjitha, foshnjat zvarriten dhe fjalë për fjalë vendosin në gojë gjithçka që shohin gjatë rrugës. Sidoqoftë, nuk duhet të kërkoni sterilitet të plotë në shtëpi. Sistemi imunitar i fëmijëve është shumë më i fortë sesa u duket të rriturve.

Ndonjëherë nënat dhe baballarët duhet t’i japin vetes pak kohë dhe thjesht të pushojnë. Nuk ka asgjë të keqe me një rrëmujë të vogël në shtëpi. Qetësia e prindërve është më e rëndësishme se pastërtia.

Mundoheni të dukeni perfekt

©Depositphotos.com

Nënat e reja shpesh përjetojnë presion nga të tjerët dhe për pamjen e tyre të jashtme. Jo vetëm shtëpia dhe foshnja duhet të duken perfekte, por edhe nëna duhet të shkëlqejë me një figurë të pastër dhe të mirë.

Në fakt, në muajt e parë, disa nëna as nuk kanë kohë të mjaftueshme për të bërë dush. Ekzistojnë disa truke që mund të përdorni këtu. Ose merreni fëmijën me vete në banjë, ose prisni derisa fëmija të bjerë në gjumë dhe merrni 10 minuta për procedurat e banjës.

Rrini vetëm në shtëpi gjatë gjithë kohës

Pyetja se kur foshnja mund të merret me vete në vende publike duhet të vendoset nga pediatri, dhe jo nga të huajt përreth. Nëse fëmija është i vaksinuar dhe nuk ka ndonjë problem shëndetësor, atëherë është mjaft e mundur të dilni tek njerëzit e afërm edhe disa muaj pas lindjes.

Gjithçka këtu varet nga rekomandimet e specialistëve dhe dëshirat e prindërve. Këshillat e familjes, miqve dhe të huajve që kujdesen nuk është e nevojshme të merren parasysh.

Ndiheni të turpëruar që fëmija po qan dhe është tekanjoz

©Depositphotos.com

Fëmijët e të gjitha moshave ndonjëherë nuk janë shumë të qetë në publik. Të qarat dhe të bërtiturat zakonisht shprehin emocione negative. Por kjo nuk do të thotë që ato nuk duhet të shfaqen në publik. Fraza “Mos qaj!” i thotë fëmijës se duhet të jetë i lumtur gjatë gjithë kohës, ose të paktën të demonstrojë shfaqjen e kësaj ndjenje.

Prindërit nuk duhet të ndihen të turpëruar nëse fëmija i tyre nuk sillet mjaft mirë. Edhe fëmijët janë njerëz dhe kanë të drejtë të lodhen, mërziten ose zemërohen.

Keni turp të luani me fëmijët

Fëmijët shpesh kopjojnë sjelljen e prindërve të tyre. Kjo vlen edhe për aftësinë për t’u argëtuar. Prandaj, lojërat e përbashkëta dhe argëtimi nuk luajnë më pak rol në arsim sesa trajnimi dhe bisedat serioze.

Mosmarrëveshje mbi nevojën për arsim të hershëm

©Depositphotos.com

As prindërit dhe as specialistët nuk kanë arritur ende në një konsensus nëse arsimi parashkollor për fëmijët duhet të jetë i detyrueshëm. Ka argumente të shprehura si pro ashtu edhe kundër programeve të tilla.

Nga njëra anë, mësimi i hershëm mund të ndihmojë një fëmijë në shkollë. Nga ana tjetër, aktivitetet aktive e privojnë atë nga fëmijëria. Kështu që secili prind mund të zgjedhë vetë se cili opsion është më afër fëmijës së tij.

Krahasoni veten me mamin perfekte gjatë gjithë kohës

Përpjekja për t’iu përshtatur imazhit të një nëne ideale është një gjë mjaft e rrezikshme. Sipas psikologëve, kjo shpesh çon në dëmtim nervor të prindërve. Nuk ka asgjë të keqe me faktin se një grua nuk ka kohë për të bërë gjithçka. Dhe gjithashtu se çdo gjë e vogël mund ta mërzitë atë. Gjëja kryesore është të përpiqesh të gjesh kohën dhe të kujdesesh për veten.

Bëni gjithçka në mënyrë që të mos llastoni fëmijën

©Depositphotos.com

Fëmijët e vegjël thjesht nuk mund të llastohen. Bebet deri në rreth 9 muaj nuk janë ende në gjendje të manipulojnë të rriturit, dhe për këtë arsye qajnë ose bërtasin kur diçka i shqetëson. Edhe nëse mbani një fëmijë në krahë tërë ditën, është e pamundur ta llastoni atë. Për më tepër, kontakti i shpeshtë trupor me prindërit krijon një ndjenjë sigurie tek fëmija.

Kërkoni falje për sjelljen e fëmijës tuaj ndaj të huajve

Për shumicën e të rriturve, bezdisja e vogël e të tjerëve është një normë e pakëndshme, por mjaft e padëmshme e jetës. Por për fëmijët mund të jetë një sfidë e vërtetë. Prandaj, fëmijët duhet të mësohen të tolerojnë kritikën me qetësi dhe pa turp. Një mundësi është të tregoni reagimin e duhur. Nëse vërejtja është bërë në mënyrë të arsyeshme, mos u mërzitni apo sikletosni. Më mirë të shpjegojmë me qetësi dhe të përmbajtur se gjithçka do të rregullohet.

Mërzitni si veten ashtu edhe fëmijën tuaj me kufizime

©Depositphotos.com

Ndërsa shkencëtarët nuk pajtohen për sa kohë një fëmijë mund të kalojë para TV çdo ditë, ata janë unanim se ky nuk është aktiviteti më i mirë për të vegjlit. Dhe fëmijët duhet të jenë të kufizuar në gjëra të tilla. Por nëse nëna është me të vërtetë e lodhur atëherë është më mirë të ndizni kukullat tuaja të preferuara për gjysmë ore, dhe jo ta ktheni veten dhe fëmijën në histerikë.

Nuk lini pak kohë për veten tuaj

Çdo prind ka nevojë për pushim dhe pak kohë, të cilin do ta kalojë në të mirë të vetvetes. Mosarritja e një pushimi të tillë mund të përfundojë keq si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Prandaj, nëse nëna ose babai vendosën t’i kushtojnë vetes disa orë, atëherë preferohet të lini fëmijën me një dado ose të afërm.

Kaloni shumë kohë duke gatuar

©Depositphotos.com

Prindërit modernë shpesh e kanë të vështirë të krijojnë disa orë shtesë për të përgatitur të gjitha llojet e të mirave. Një drekë e shijshme tashmë duket si një arritje. Nëse ka një zgjedhje – të gatuash një tortë / pite për fëmijët ose të shkosh një shëtitje / të luash me ta – është më mirë të preferoni këtë të fundit.

Keni turp të kërkoni ndihmë

Stereotipet e ndryshme formohen pikërisht në fëmijëri. Përfshirë gjininë. Të heqësh qafe rolin e lodhshëm të një zonjë të kujdesshme në moshën e rritur është e vështirë. Prandaj, nuk duhet t’u transmetoni fëmijëve modele të tilla të sjelljes.

Nëse prindërit nuk kanë kohë të mjaftueshme për pastrim ose gatim, gjithmonë mund të telefononi profesionistë ose të kërkoni ndihmë nga të afërmit. Dhe të kaloni orët e lira me foshnjën ose flini.

E teproni me kujdesin

©Depositphotos.com

Kujdesi prindëror është një gjë krejtësisht e natyrshme dhe e domosdoshme. Por kur ai kalon në nevojën për të kontrolluar çdo hap të fëmijës, për ta mbrojtur atë nga të gjitha gabimet dhe rreziqet, kjo mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Fëmijët në familje të tilla rriten më nervozë dhe më pak të përshtatur ndaj të gjitha llojeve të vështirësive në jetë.

E ushqeni fëmijën me zor

Fëmijët e vegjël mund të jenë të rrallë për sa i përket ushqimit. Në të njëjtën kohë, ushqimi i tyre me forcë ose duke i shpërqendruar me lodra të ndryshme nuk ia vlen. Ka më shumë dëm sesa dobi nga kjo teknikë. Nëse fëmija refuzon të hajë diçka, ju mund t’i ofroni një pjatë tjetër ose të shërbeni ushqimin e padashur në një mënyrë të re, të pazakontë. Dhe nuk keni pse të monitoroni me kujdes sasinë e saktë të ushqimit të konsumuar.

Nuk i jepni kohë vetes ose fëmijës tuaj të pushojë

©Depositphotos.com

Ndonjëherë mund ta anashkaloni shkollën. Sigurisht, nuk duhet ta bëni zakon këtë gjë dhe të caktoni një ditë pushimi për fëmijët me kërkesën e tyre të parë. Por nëse ngarkesa e punës në shkollë është vërtet e rëndë dhe fëmija duket i rraskapitur, ju mund t’i jepni një pushim të shkurtër çdo tremujor.