16 Shenja që Zbulojnë Një Person që do Pasurohet dhe Atë që do Punojë për një Rrogë Minimale

©shutterstock

Jo të gjithë kemi lindur në familje të pasura, kështu që shumica prej nesh ka nevojë për të fituar për jetesën.

Dikush ka sukses më shumë, e dikush më pak, paratë rrjedhin si një lumë tek dikush, e ndërsa tjetri lufton në prag të varfërisë dhe nuk mund të arrijë as një nivel të caktuar prosperiteti. Dhe vështirë se kjo është vetëm çështje fati.

Ne vendosëm të zbulojmë se cilat shenja në sjelljen tonë tregojnë se po mendojmë në mënyrë të gabuar kur bëhet fjalë për financat. Ndoshta kjo do të ndihmojë për ta parë veten nga jashtë dhe për të ndryshuar diçka për të mirë.

Blerja impulsive

Njerëzit të cilët janë rritur në varfëri besojnë se vështirësitë e jetës lindin vetë dhe nuk varen prej tyre. Por ata që janë rritur në familje të pasura, përkundrazi, janë të sigurt se gjithçka është nën kontrollin e tyre. Prandaj, të varfërit sillen më impulsivisht në situata të papritura, të tilla si pazari, edhe pse e dinë se po u mbarojnë paratë.

Nëna ime nuk di të kursejë para dhe nuk më mësoi as mua se si. Në të njëjtën kohë, ne jemi njerëzit më të zakonshëm me të ardhura mesatare. “Nëse diçka të pëlqen, duhet ta marrësh” – fjalët e saj të preferuara.

Dhe unë nuk di si të kursej. Nëse kam para, blej atë që dua vërtet. Për shembull, të shkosh të blesh një pallto sa pothuajse e gjithë paga ose një lodër me paratë e fundit për një fëmijë, dhe pastaj të qëndrosh pa para për një javë është normë për mua. Dhe cila është ajo – aftësia për të shijuar jetën apo mungesa e trurit? .. © Ideer

Blerjet përtej mundësive tuaja

Shpesh njerëzit blejnë gjëra që me të vërtetë nuk mund t’i përballojnë, të tilla si një telefon tepër i shtrenjtë apo edhe një makinë. Në fakt, ata shtyhen për këtë jo nga bollëku, por nga vetëvlerësimi i ulët, dëshira për të pohuar veten e tyre në kurriz të një blerje të shtrenjtë, për të treguar se nuk janë më keq se të tjerët dhe gjithashtu mund ta përballojnë atë.

Djali im punon në një fabrikë. Paratë e tij shkojnë për të paguar huatë e marra për të blerë të gjitha llojet e pajisjeve të shtrenjta, të cilat ai, në fakt, pa nevojë, thjesht i tregon përpara miqve të tij. © Dëgjuar / Ideer

Qëndrim përbuzës dhe i dyshimtë ndaj gjithsecilit që ka më shumë para

Një përpjekje për të nënçmuar arritjet e njerëzve të tjerë është një ndihmës besnik i atyre që nuk janë të gatshëm të përpiqen vetë për diçka. Është shumë më lehtë të fajësosh të tjerët se kanë më shumë mundësi në radhë të parë. Këto ndjenja janë një lloj strategjie mbrojtëse: në këtë mënyrë ne mbrohemi nga ndjenjat e pamjaftueshmërisë.

Paaftësia për të menaxhuar paratë, nëse ato shfaqen

Pamundësia për të shpërndarë siç duhet fondet është e natyrshme për ata që, që nga fëmijëria, nuk kishin asgjë të veçantë për të shpërndarë. Mbi të gjitha, ne zakonisht mësojmë duke ndjekur shembullin e prindërve tanë. Por çfarë mund të mësoni nëse ata kurrë nuk kanë jetuar me bollëk?

Zakonisht ne jetojmë ose në të njëjtën mënyrë si të dashurit tanë, ose nxitojmë në ekstreme: ne përpiqemi të kursejmë atje ku nuk është e nevojshme, ose, përkundrazi, harxhojmë para pa kuptim.

Besimi se nuk do të jeni në gjendje të fitoni më shumë

Sipas disa studimeve, njerëzit e varfër pajtohen me pjesën më të madhe të kësaj deklarate: ajo që ne arrijmë në jetë është kryesisht çështje fati. Të pasurve u bën më shumë përshtypje fraza “Unë vetë përcaktoj fatin tim”. Aftësia për të mos parë pengesa bën të mundur marrjen e asaj që nevojitet pa hezitim dhe, në përputhje me rrethanat, me një probabilitet shumë më të madh për të marrë atë që dëshiron. Prandaj, ndërsa të pasurit guxojnë dhe ecin përpara, të varfërit mbeten në të njëjtin vend.

Shpenzoni gjithçka që fitoni

Të jetosh një ditë nuk është thjesht një zakon i keq ose mendjelehtësi. Askush nuk na mësoi shkrim-leximin financiar, dhe kjo është pjesërisht arsyeja pse shumë jetojnë nga pagesa në pagesë. Aftësia për të alokuar siç duhet kostot nuk vjen vetvetiu, por asgjë nuk është e pamundur – thjesht duhet të analizoni situatën tuaj financiare dhe të përpiqeni t’i qaseni asaj me më shumë vetëdije.

Frika nga dështimi

Shpesh njerëzit thjesht kanë frikë të bëjnë diçka, dhe nëse vendosin dhe dështojnë në diçka, ata preferojnë t’ua hedhin fajin për dështimet e tyre te të tjerëve, në vend që të analizojnë situatën dhe të nxjerrin disa mësime. Në fakt, pranimi i gabimeve tuaja dhe të qenit në gjendje t’i çmontoni ato në pjesët përbërëse të tyre jep një ndjenjë forcë, jo pafuqie: “Nëse faji qëndron tek unë, unë mund ta rregulloj atë. Unë e kontrolloj jetën time vetë. “Njerëzit e pasur bëhen të pasur sepse mendojnë dhe veprojnë ndryshe nga shumica e njerëzve.

 Për një kohë, unë kisha rezultate të këqija në shkollë, nuk shkoja dhe shkova për të punuar në një kafene. Dy muajt e parë ishin tronditëse dhe vuajtje. Por falë atij viti, sot jam e lumtur. Në një dyqan kafeje, takova burrin tim, hapëm biznesin tonë, i cili po zhvillohet me shpejtësi, fillova të kërcej përsëri, me të vërtetë e kuptova se cili drejtim më pëlqen, dhe tani jam duke u arsimuar në këtë fushë. Në të njëjtën kohë, kam kohë që kam harruar specialitetin për të cilin kam aplikuar dokumente shumë vite më parë, megjithëse do më dukej se atëherë dështova. Mos u dekurajoni nga dështimet tuaja, sepse kështu na drejton fati në drejtimin e duhur. © Dhoma Nr. 6 / VK

Dëshira për të marrë gjithçka menjëherë

Shumë njerëz të pasur filluan të zotëronin biznesin, i cili më pas u solli atyre miliona, nga fundi. Duke ditur të gjitha ndërlikimet e procesit të prodhimit, është shumë më e lehtë të marrësh vendimet e duhura. Por pritja e një pune me pagë të lartë pa përvojë të mjaftueshme është tipike për njerëzit infantil.

Kur filluam të takoheshim, i dashuri im nuk punonte. Ishte gjithashtu e vështirë për mua të gjeja një punë të përhershme. Puna ime me kohë të pjesshme, ajo ishte e mjaftueshme vetëm për të jetuar. Kështu që ne dolëm nga puna për një vit. Djali refuzoi punë të thjeshtë, sepse për një orë unë mund të fitoja (me mendjen time) aq sa ai mund të merrte në një ose dy ditë në punë të vështirë fizike.

Ai më tha: “Epo, tani për tani, kemi mjaftueshëm”. Dhe kur ai gjeti opsione të mira, ai kaloi intervista, duke u treguar punëdhënësve se nuk ishte i interesuar për vendin e lirë. Si rezultat, gjeta një punë të mirë, por, me sa duket, nuk mund ta përballoj punën, bosët po bëjnë presion të fortë. Ai dëshiron të largohet. 

Punoni shumë por jo në mënyrë efektive

Qëndrimi i vazhdueshëm në punë pas përfundimit të ditës së punës nuk do të thotë gjithmonë që ka shumë punë ose se jeni aq punëtor. Kjo zakonisht është vetëm një shenjë se keni probleme me vetë-menaxhimin. Menaxhimi i kohës tuaj në mënyrë efikase është aftësia e një personi të pjekur i cili është në gjendje të analizojë veprimet e tij, të pranojë gabimet dhe t’i korrigjojë ato.

Në punën e kaluar për 4 vjet shërbim, çdo fundjavë eprorët e mi më kërkonin në punë. Gjithmonë për ndonjë marrëzi, rrallë kishte vërtet diçka urgjente. Ishte shumë acaruese, veçanërisht pasi përgjigja duhet të jetë e menjëhershme, përndryshe do të kishte pakënaqësi.

Arriti në atë pikë që nëse dëgjoja sinjalin e telefonit gjatë ngrënies, atëherë më dukej sikur do ta hidhja ushqimin. Dhe kur unë u emërova përkohësisht si shef i departamentit, kam mësuar nga menaxhmenti i lartë pse nuk mund të jem pushim as gjatë fundjavave – kjo është pjesë e politikës së kompanisë: vartësit duhet të tërhiqen gjatë fundjavave në mënyrë që ata të mendojnë vazhdimisht për punë. Dhe të Dielën në mbrëmje, ata duhet të jenë të ngarkuar me mendime në mënyrë që të kenë kohë ta mendojnë përsëri dhe të hënën, në fillim të ditës, menjëherë të fillojnë të veprojnë dhe të mos humbin kohë për t’u përfshirë në procesin e punës. © Dëgjuar / Ideer

Gjithmonë veproni në mënyrën e modës së vjetër, edhe nëse tashmë është joefektive

Aftësia për të pranuar gjëra të reja, për tu përshtatur me ndryshimin e realiteteve – pak njerëz kanë aftësi të tilla. Shumica prej nesh ndihen rehat në pikën ku janë, dhe lëvizja përpara është shumë e dhimbshme për ta. Sidoqoftë, njerëzit për të cilët thuhet se janë të mirë për të bërë para priren të jenë shumë më fleksibël sesa kolegët e tyre më pak të suksesshëm.

Vareni nga mendimet e të tjerëve

Shkencëtarët në Universitetin e New York-ut në një studim zbuluan se ata që besonin se i përkisnin klasave më të larta të shoqërisë vareshin më pak nga mendimet e njerëzve përreth tyre sesa ata që i përkisnin klasës së ulët. Ndoshta kjo shpjegon pse njerëzit e pasur i kushtojnë pak vëmendje asaj që të tjerët mendojnë për projektet e tyre – ndërsa të varfërit shqetësohen për mendimet e njerëzve të tjerë, të pasurit thjesht kryejnë planet e tyre.

Nuk përfundoni atë që keni filluar

Pasiguria në vetvete, mungesa e të kuptuarit se sa kohë duhet për të përfunduar punën, frika e marrjes së një vlerësimi nga të huajt për veprimet tuaja – e gjithë kjo na bën të shtyhemi dhe të vonojmë deri në fund të punën. Sidoqoftë, në këtë mënyrë ne distancohemi nga qëllimet tona dhe nuk ecim përpara. Në fillim, kjo sjell shqetësim vetëm për vetë interpretuesin, por gradualisht askush nuk dëshiron të përfshihet me një person opsional. Prandaj, nuk ka më nevojë të flitet për prosperitet.

Sindroma e pafuqisë së mësuar

Kjo është një gjendje kur një person nuk përpiqet as të përmirësojë gjendjen e tij, edhe pse ai ka një mundësi të tillë. Kur dikush është përballur me disa pengesa dhe nuk përpiqet më të kapërcejë rrethanat, e merr si me vlerë atë që thonë të tjerët. Një sindromë e tillë është shumë e vështirë për tu kapërcyer, megjithatë, nëse besoni në veten tuaj, mund të përfundoni me diçka më shumë sesa reflektime të trishtueshme mbi dobësinë e jetës.

Mendimi se paratë do të zgjidhin të gjitha problemet

Një person me një botëkuptim të dobët mendon se nëse papritmas ka para, atëherë të gjitha problemet do të zgjidhen: do të jetë e mundur të blini një makinë, një apartament, apo edhe një resort. Sidoqoftë, historia tregon se thjesht marrja e parave nuk do të thotë zgjidhje e problemeve tuaja.

Njerëzit e varfër shpenzojnë shuma të çmendura për kënaqësi momentale. Njerëzit me mendjen e një njeriu të pasur mendojnë se cilat mundësi do t’u hapen atyre me këto para dhe ku mund t’i investojnë ato në mënyrë që të shtojnë pasurinë e tyre.

Familja jonë ishte shumë e varfër. Unë hyra në universitet, lashë prindërit e mi, kisha shumë pak para për ushqim. Një ditë unë gjithashtu duhej të shpenzoja para për letërsi dhe në xhepin kisha 50 dollarë për një javë. Nuk e di se çfarë më hovi atëherë, por me paratë e mia të fundit bleva një biletë lotarie. Bileta doli të ishte një fituese – 30 milion. Kështu filloi jeta ime e suksesshme. Kam investuar në biznes dhe sot prindërit e mi nuk kanë nevojë për asgjë. © Ideer

Një fqinj fitoi 1.5 milion € në lotari. Ai bleu një shtëpi, një makinë të shtrenjtë, hëngri në restorante dhe shpërndau shuma të mëdha për të gjithë ata që pyesnin. Ai zhvilloi zakone të këqija. Pas 1.5 vjetësh, paratë mbaruan dhe gjashtë muaj më vonë ai vdiq. Kur djali, i cili nuk kishte komunikuar me të edhe para fitores, hyri në një trashëgimi, doli që shtëpia dhe makina ishin lënë peng nga banka. Tani djali po përpiqet të kthejë përmes gjykatës paratë që babai i tij huazoi “për dhënien e përjetshme”. 1.5 milion € … © Ideer

“Unë nuk jam më i mirë se të tjerët”

Njerëzit me vetëvlerësim më të lartë janë shumë më të sigurt në aftësitë e tyre sesa ata që mendojnë më modestisht për veten e tyre. Në përputhje me rrethanat, ata kanë shumë më tepër të ngjarë të tregojnë guxim dhe madje paturpësi për një larmi situatash jetësore, gjë që i çon ata në rezultate më të prekshme.

Keqardhje për mundësitë e humbura

Aftësia për të pranuar çdo situatë në mënyrë të ndjeshme dhe për të mos u penduar për atë që mund të kishte ndodhur është gjithashtu një shenjë e vetëbesimit. Njerëzit me vetëdijen e një njeriu të pasur madje i perceptojnë aspektet negative dhe krizë të jetës si shfaqjen e një mundësie të re, ndërsa të varfërit mendorë e konsiderojnë çdo ndryshim si një tragjedi.

Ishte shumë e frikshme të largohesha nga vendi i mëparshëm i punës, pasi kam punuar atje që prej 17 vjetësh dhe nga pozicioni i një shitësi fitova atë të një menaxheri në zyrë. Por tani jam i lumtur në një kompani të re në të cilën jam vlerësuar, marr një pagë 2-3 herë më të lartë dhe orari i punës është shumë i përshtatshëm. © Ideer