18 Tipa Kolegësh në Punë të Cilën Bëni Mirë t’i Shmangni

©Depositphotos.com

Në një zyrë, duhet të bashkëjetojnë lloje të ndryshme njerëzish.

Disa prej tyre mund të bëhen miqtë tuaj të ngushtë, ndërsa të tjerët do të qëndrojnë në nivelin e “përshëndetje” dhe “mirupafshim” me ju. Dhe kjo është normale, sepse ne të gjithë jemi të ndryshëm, dhe të gjithë kemi zakonet dhe këndvështrimet tona në jetë.

Ju nuk mund t’i kënaqni të gjithë, por nëse dini si të shmangni konfliktet me disa nga kolegët tuaj të vështirë, ju mund të quheni një profesionist që mund të punojë nën presion.

Ne gjetëm llojet më të bezdisshme të punonjësve dhe i ilustruam ata. Ne gjithashtu e mbështetëm këtë informacion me mendimet e psikologëve dhe rekrutuesve.

Një person që bën skema

©Depositphotos.com

Një skemë tipike është lajkatare dhe në dukje miqësore. Ky lloj personi frymëzon besim, manipulon me shkathtësi të tjerët për përfitimet e veta personale dhe spekulon me informacionin e marrë. Shpesh, ky person mbledh thashetheme dhe flet për kolegët e tjerë.

Një konservator

©Depositphotos.com

Një punonjës si ky është gjithmonë kundër çdo risie në zyrë, departament ose kompani në tërësi. Dhe nëse përfshihen përgjegjësitë e tyre të drejtpërdrejta, ky person do të ankohet dhe do të protestojë.

Një konservator merr me vështirësi informacione të reja dhe rregulla të reja, kështu që nuk do ta shihni këtë person midis atyre që duan të përmirësojnë aftësitë e tyre.

Ai që i ka ardhur në majë të hundës

©Depositphotos.com

Ju shpesh mund t’i dëgjoni duke thënë: “Kjo nuk është puna ime”, “Pse duhet ta bëj këtë?” Ose “Nuk jam paguar për këtë”, etj. nga një ekip koheziv në një grup jofunksional të individëve. Një punonjës i këtij lloji nuk do të bëjë kurrë asgjë përtej normës ose pak më shumë sesa kërkohet prej tyre. Një disavantazh tjetër është se ata demotivojnë punonjësit e tjerë me pakënaqësinë e tyre të përjetshme.

Ai më i zgjuari

©Depositphotos.com

Zakonisht, ata mburren me faktin se ata janë punonjësit “më të vjetër” në kompani. Vetëvlerësimi i këtyre njerëzve zakonisht është shumë i lartë sepse, sipas tyre, pothuajse i gjithë bordi i drejtorëve dikur kaloi nëpër duart e tyre profesionale. Ata vërtet besojnë se janë punëtorët më të rëndësishëm dhe inteligjentë, dhe se të gjithë duhet të marrin parasysh mendimin e tyre, sepse ata e dinë saktësisht se çfarë është më e mira.

Një koprrac tipik

©Depositphotos.com

Ju mund ta njihni lehtë këtë lloj. Ata janë ata që nuk japin kurrë para për ditëlindjet e të tjerëve, por ata janë gjithmonë të lumtur ta trajtojnë veten me gjëra të shijshme dhe pije falas.

Një viktimë e përjetshme

©Depositphotos.com

Dita e punës sapo ka filluar, por ky lloj bashkëpunëtori tashmë është i lodhur. Ata pothuajse kurrë nuk ju tregojnë lajme të mira, por ata janë të gatshëm të qajnë gjatë gjithë kohës për problemet e tyre në punë dhe në jetën e tyre personale. Ata sjellin vetëm energji negative në ekip. Nëse biseda me këtë lloj personi ju bën të dëshironi të qani, kjo do të thotë që qëllimi i tyre është arritur.

Një manipulues

©Depositphotos.com

Nëse dikush ju komplimenton dhe pastaj menjëherë ju kërkon t’i ndihmoni, sapo keni takuar një manipulues. Ata manipulojnë njerëz të tjerë vetëm për përfitimet e tyre. Nëse ndieni presion emocional ose ndiheni sikur po bëni punën e dikujt tjetër, ka shumë të ngjarë të jeni manipuluar Prania e këtij lloji të personit në ekip çon në një mjedis nervozues, konflikt dhe intrigë që tërheq vëmendjen dhe energjinë e njerëzve nga puna e tyre.

Ai që varet nga moti

©Depositphotos.com

Në çdo ekip, ka gjithmonë një punonjës që gjithmonë ka të ftohtë, kur të tjerët kanë të nxehtë dhe anasjelltas. Në fakt, është në rregull të ndiheni ndryshe nga të tjerët, por shpesh këta kolegë bëhen jashtëzakonisht intolerantë ndaj punëtorëve të tjerë nëse nuk respektohen preferencat e tyre të temperaturës.

Një shakaxhi

©Depositphotos.com

Një shakaxhi tipik është dikush që dëshiron t’i bëjë të gjithë të qeshin. Ata mund të bëjnë një vërejtje pa kuptim ose të ndërpresin një bisedë me një shaka që ishte përgatitur paraprakisht për situata të ngjashme. Ata mund të duken miqësorë sepse gjejnë lehtësisht gjuhë të përbashkët me të gjithë. Por nëse shikoni nga afër, do të shihni se efikasiteti i tyre në punë është afër zeros. E vetmja gjë që ata bëjnë është të qeshin, flasin, pinë çaj, etj.

Një parazit

©Depositphotos.com

Ata nuk e kanë problem të përdorin kolegët e tyre për përfitimet e tyre personale, por ndryshe nga një manipulues tipik, ata e bëjnë këtë për të kursyer para, kohë dhe burime. Për shembull, ata shpesh kërkojnë t’i ppërcjellin me makinë, duke përdorur miqësinë si argument për të marrë atë që duan. Me kalimin e kohës, kërkesat e tyre bëhen më të shpeshta dhe favorizimet që njerëzit bëjnë për to merren si të mirëqena.

Një arrogant

©Depositphotos.com

Ky është ai që i pëlqen të thyejë kufijtë personalë. Ata hyjnë pa trokitur, hapin sirtarët e kolegëve të tyre pa hezitim, ose ulen pranë një kolegu që po flet në telefon gjatë drekës.

Të gjithë meritojnë respekt si nga kolegët ashtu edhe nga eprorët e tyre. Kufijtë personalë na ndihmojnë të ndihemi mirë fizikisht dhe mendërisht në punë dhe në shtëpi. Ato gjithashtu ndihmojnë punonjësit të jenë më produktivë dhe të shijojnë procesin e punës.

Një dembel

©Depositphotos.com

Ky është një person i cili do të shmangë paturpësisht detyrat e tij ndërsa i gjithë ekipi po punon shumë. Ky punonjës është dembel, pasiv, i heshtur në takime, i mungojnë idetë e reja dhe shmang çdo punë të mundshme. Shpesh, kolegët e tyre sinqerisht nuk e kuptojnë se si këta njerëz ende mund të arrijnë të qëndrojnë të punësuar në kompani dhe pse u lejohet të mos bëjnë asgjë.

Një narcisist

©Depositphotos.com

Ky lloj preferon të punojë në mënyrë të pavarur, e konsideron veten më të zgjuar se të tjerët dhe shpesh nënvlerëson kolegët. Ata e mendojnë veten si më të zellshmit, u pëlqen të bëjnë gjithçka në mënyrën e tyre dhe i vendosin nevojat e tyre para atyre të ekipit dhe kompanisë. Si rezultat, ata mund të ndajnë kolegët dhe të ulin produktivitetin e ekipit.

Një kritik

©Depositphotos.com

Ata kritikojnë gjithçka që shohin, dhe jo domosdoshmërisht vetëm tema të lidhura me punën. Ky person është e pamundur të kënaqet, dhe ata do të kritikojnë idetë tuaja, sugjerimet tuaja, zgjedhjen tuaj të ushqimit, madje edhe pamjen tuaj. Në të njëjtën kohë, këta kolegë toksikë nuk do të lejojnë që të kritikohen sepse janë të sigurt se kanë gjithmonë të drejtë.

Një vjedhës i kohës

©Depositphotos.com

Është vërtet e vështirë të punosh me këtë lloj kolegu. Jo vetëm që janë shumë dembelë për ta bërë mirë punën e tyre, por gjithashtu ju tërheqin vëmendjen me biseda, thashetheme, kërkesa pa kuptim dhe histori për jetën e tyre. Mjerisht, kur i kushtoni pak nga koha juaj këtij lloj punonjësi, nuk mund ta kryeni vetë punën tuaj.

Një inspektor

©Depositphotos.com

Ky lloj kontrollon vazhdimisht çdo hap, çdo gjë të vogël dhe çdo copë letër të bërë nga kolegët e tyre. Fakti është se ky lloj bashkëpunëtori nuk ndihet kurrë mjaftueshëm i sigurt për të deleguar qoftë edhe një pjesë të vogël të përgjegjësive të tyre tek të tjerët.

Një zvarritës

©Depositphotos.com

Një zvarritës tipik vazhdimisht shtyn punën dhe detyrat. Atyre nuk u intereson që sot është dita e fundit e muajit dhe se raporti i tyre nuk është dorëzuar ende. Mjerisht, paaftësia e tyre për të përfunduar punën e tyre në kohë mund të sjellë probleme për të gjithë departamentin ku ata punojnë.

Një person i urgjencës

©Depositphotos.com

Ky lloj është gjithmonë i gatshëm të largohet nga zyra herët dhe t’u vendosë kolegëve të tyre disa nga punët e veta. Dhe ata gjithmonë kanë një histori të pabesueshme për të shpjeguar kërkesën e tyre.

Për shembull, ata duhet të largohen urgjentisht sepse fëmija i tyre ka një performancë që duhet të ndjekë vetëm në një orë, ose ata duhet të vrapojnë tek dentisti për shkak të dhimbjes së papritur të dhëmbit, ose ata kanë një takim në veteriner për kafshën e tyre shtëpiake të sëmurë, e kështu me radhë.