19 Fakte që Shpjegojnë Pse Disa Çifte Ndahen dhe të Tjerë Festojnë 30 Vjet Sëbashku

© Nick Karvounis / Unsplash, © TranStudios / Pexels

Shumë njerëz janë të informuar tashmë mbi statistikën famëkeqe: 50% e martesave përfundojnë në divorc. Por psikologët pohojnë se nuk ka pse të jetë kështu dhe se rreth 75% e çifteve të martuara kanë një shans të qëndrojnë së bashku për tërë jetën e tyre.

Ne shpresojmë gjithmonë për më të mirën dhe që faktet që kemi mbledhur këtu në lidhje me martesën dhe divorcin do t’ju ndihmojnë të krijoni një marrëdhënie vërtet të lumtur.

Dhe në fund të artikullit, ekziston një bonus – një mënyrë e thjeshtë dhe shumë efektive për të zgjidhur konfliktin në familje.

Shumë çifte janë të sigurt se nëse jetojnë së bashku para martesës, ata do të mësohen me njëri-tjetrin dhe do të kenë një martesë më të mirë. E vërteta është se të jetuarit së bashku para martesës e bën martesën më pak të qëndrueshme dhe rrit mundësinë e shkurorëzimit.

Shkencëtarët zbuluan se sa më shumë para harxhon një çift në ceremoninë e dasmës, aq më e lartë është shansi që martesa të prishet. Gjithashtu, nëse unaza është shumë e shtrenjtë, shanset janë që martesa të mos zgjasë.

Lajm i mirë: i njëjti studim tregon se një muaj mjalti me të drejta të plota përmirëson marrëdhëniet midis bashkëshortëve. Pra, është më mirë të shpenzoni para për një udhëtim, sesa në një ceremoni të madhe ose unaza shumë të shtrenjta.

Psikologët rekomandojnë të llogaritet raporti i ndërveprimeve pozitive dhe negative në një çift. Një konflikt është një ndërveprim negativ dhe duke shkuar diku së bashku, një darkë romantike ose një bisedë e mirë janë shembuj të bashkëveprimeve pozitive. Çiftet e lumtura kanë një raport 5: 1, kështu që ata kanë 5 ndërveprime pozitive për secilin negativ. Sa më i ulët numri i parë aq më keq për martesën.

Fotografët pohojnë se është e mundur të parashikohet zhvillimi i martesës nga mënyra sesi çifti pret tortën e dasmës. Shumica e çifteve, ku njëri prej partnerëve po habitet përreth, përfundon në divorc shumë shpejt pas kësaj.

Në një martesë, është e rëndësishme t’i jepni liri partnerit tuaj. Por mos harroni se shumë aktivitete jashtë martese e shkatërrojnë atë. Gjithashtu, nëse njëri prej partnerëve ka shumë nevojë për vëmendje në mediat sociale, kjo është e keqe për martesën.

Aktiviteti i tepërt i njërit prej bashkëshortëve e bën tjetrin të dyshojë. Shumë njerëz fillojnë të mendojnë për divorcin vetëm sepse partnerët e tyre kalojnë shumë kohë në telefonat e tyre.

© Depositphotos, © Depositphotos

Shumica e njerëzve mendojnë se fëmijët e bëjnë një martesë më të fortë. Në familjet me fëmijë, ka më shumë konflikte sepse shumica e burrave bëhen të pakënaqur me martesën e tyre pasi lind një fëmijë.

Një tjetër mendim popullor është se sa më shumë fëmijë, aq më pak shanse ka të divorcoheni. Fëmija i parë zvogëlon mundësinë e divorcit me 30%, fëmija i dytë dhe i treti nuk kanë të njëjtin efekt. Megjithatë, çiftet me fëmijë kanë më shumë argumente, por martesat e tyre janë më të forta.

Interesat e përbashkëta nuk i bëjnë familjet më të forta. Në mënyrë që ata të punojnë, duhet të ketë respekt reciprok. Për shembull, janë 2 familje ku bashkëshortët kanë një hobi të përbashkët – rafting. Por një çift mund ta trajtojë këtë hobi si një mënyrë për të kaluar kohën së bashku, dhe tjetri – si detyrë për të bërë diçka së bashku.

© Tower Paddle Boards / Unsplash, © Tower Paddle Boards / Unsplash

Bashkëshortët që përdorin fjalët “ne”, “tonat”, dhe “e jona” më shumë se “Unë” dhe “të mijat” janë më të lumtur dhe shkurorëzohen më rrallë. Nëse e duan të kujtojnë së kaluarën e tyre së bashku, ata kanë një shans shumë të mirë për të qëndruar së bashku.

Shikimi i komedive romantike së bashku është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u afruar, për të diskutuar me siguri problemet familjare, madje dhe për të shmangur divorcin.

Psikologu John Gottman, i cili parashikon në mënyrë të saktë divorcet në 90% të rasteve, tha se janë 4 modele sjelljeje që, pas 5-6 vjetësh, pothuajse çojnë në ndarje. Ato janë kritika, përbuzja, mbrojtja (kur njëri nga partnerët nuk pranon të shohë pozicionin e tjetrit), dhe kundërshtimi (bllokim emocional).

Problemi më serioz, që tregon gjithnjë për një divorc të ardhshëm, është përbuzja. Kjo është një ndjenjë shumë shkatërruese. Kontesti fillon me sytë rrotullues kur flasim me njëri-tjetrin ose bëj shaka me njëri-tjetrin në një mënyrë të palezetshme.

Shenja kryesore vizuale e përbuzjes është asimetria e fytyrës. Nëse një partner shtrembërohet duke treguar dhëmbët e tyre, duke shtrembëruar buzët ose duke ngritur cepin e gojës, ata ndiejnë përbuzje.

© Valerie Elash / Unsplash, © Dei R. / Unsplash

Të martuarit kanë nevojë për probleme. Është e mërzitshme të jetosh në një marrëdhënie të qetë, dhe madje edhe nëse nuk ka telashe të vërteta, ata do t’i krijojnë ato. Përpjekja për ta bërë jetën tuaj sa më paqësore të jetë e mundur është mënyra më e sigurt për një divorc. Për ta bërë një martesë më të fortë, njerëzit duhet të zgjidhin problemet rregullisht.

E vërteta është e mirë. Por nëse i tregoni vazhdimisht partnerit tuaj për diçka që nuk ju pëlqen në lidhje me to, ju po e bëni më të dobët martesën. Është më mirë të flisni, jo për gjërat që nuk ju pëlqejnë, por për gjërat që dëshironi të merrni. Për shembull, në vend të, “Ti nuk më kushton vëmendje mjaftueshëm, mund të thoni,” Unë dua më shumë vëmendje nga ti “.

Kursimi i vazhdueshëm i parave ka një efekt negativ në një martesë. Bashkëshortët që harxhojnë shumë kohë duke fituar dhe kursyer para zakonisht ndahen.

© Toa Heftiba / Unsplash, © Olya Kobruseva / Pexels

Për ta bërë një martesë më të fortë, keni nevojë për një fletë letre, një stilolaps dhe … 21 minuta në vit.

Shkencëtarët bënë një eksperiment ku çiftet e martuara kaluan 7 minuta, 3 herë në vit, duke përshkruar konfliktet e tyre në letër. Kushti i vetëm që ata kishin ishte të flisnin për argumentet e tyre sikur një palë e tretë po i përshkruante ato. Rezultoi që kjo përvojë i bën martesat më të forta dhe rrit nivelin e kënaqësisë në një marrëdhënie.

Provoni teknikën e “dokumentimit” të konflikteve: kush tha çfarë dhe si devijoi biseda Nëse i përshkruani ngjarjet nga një pozitë neutrale, ekziston një shans i madh për të identifikuar arsyen e vërtetë të konfliktit dhe ndalimin e grumbullimit të kundërshtive.