4 Gabime që Bëjnë Gratë kur Përpiqen të Jenë Nëna Perfekte

©Depositphotos.com

Një e vërtetë e përbashkët: çdo nënë dëshiron më të mirën për fëmijën e saj, dhe për këtë arsye përpiqet të bëjë gjithçka “siç duhet dhe në mënyrën më të mirë të mundshme”.

Sidomos kur bëhet fjalë për të parëlindurin. Shpesh kjo përfundon me faktin se ajo thjesht humbet veten në një seri të pafund përpjekjesh për ta bërë gjithçka të përsosur.

Marina Melia, profesoreshë e psikologjisë dhe autore bestseller e psikologjisë së suksesit të prindërve të përgjegjshëm, e di nga afër se sa e vështirë është për nënat. Duke parë foton, është e vështirë të besosh se Marina është 72 vjeç, vajza e saj 35, dhe djemtë e saj janë 44 dhe 48 vjeç. Vitin e ardhshëm ajo dhe burri i saj do të festojnë 40 vjetorin e martesës së tyre.

Ne po shohim me admirim këtë familje të lumtur, të fortë dhe harmonike dhe, natyrisht, dëshirojmë këshilla praktike për temat më të spikatura. Për shembull, ne duam të mësojmë se si të mos humbasim veten në amësi. Doli që ka gabime tipike, të cilat është më mirë t’i dini paraprakisht.

Gabimi i parë: Të përpiqesh të jesh e përsosur

© marinamelia / instagram

Mos u përpiqni të jeni perfekte. Jini mjaftueshëm të mira, jini besnikë ndaj vetes dhe vijës së përcaktuar të sjelljes. Pediatri britanik dhe psikanalisti i fëmijëve Donald Woods Winnicott ka idenë e një “nëne mjaft të mirë”. Si ndryshon një “nënë mjaft e mirë” nga një ideale?

“Nëna mjaft e mirë” e lidhur ngushtë me dëshirat e foshnjës, duke u përpjekur të bëjë gjithçka që është e mundur për ta bërë atë të mirë. Nëse flasim për foshnjat, atëherë ata nuk kanë nevojë për shumë kujdes. Çdo fëmijë ka nevojë për një përgjigje që është “bërë për të matur”, jo një që përshkruhet edhe në librat më të mirë.

Një “nënë mjaft e mirë” nuk kërkon të kënaqë nevojat e fëmijës menjëherë dhe në asnjë rrethanë, ajo nuk e kënaq atë me gjithçka. Një nënë e tillë nuk i shërben fëmijës, por e do atë, komunikon me të dhe në të njëjtën kohë nuk harron për veten e saj, për punët dhe aspiratat e saj, për anëtarët e tjerë të familjes. Ajo është në gjendje të zvogëlojë gradualisht shkallën e kujdesit, të lejojë pauza midis britmës së foshnjës dhe përgjigjes së saj, duke ditur që nga një fazë e caktuar kjo është gjithashtu e nevojshme për zhvillimin e tij.

Kur nuk përpiqemi të jemi nëna e përsosur, por pranojmë idenë e një “nëne mjaft të mirë”, nivelet e stresit tonë ulen dhe ndihemi më të lira.

Gabimi i dytë: Të kujdesesh vetëm për fëmijën tënd dhe të mos kesh biznesin tënd

©Depositphotos.com

Unë jam një çikliste, pesë herë kampione, një mjeshtre ndërkombëtare e sporteve, kështu që kur lindi fëmija im i parë, e mora me vete në kampin stërvitor. Kur lindi djali im i dytë, unë shkrova një disertacion, pastaj i mora me vete për të punuar. Unë kam qenë gjithmonë e angazhuar në biznes, sepse jam e sigurt: është e rëndësishme që fëmijët të kenë një model suksesi në jetë.

Jepini fëmijës tuaj vetëm vitin e parë të jetës. Këtë vit duhet të lihet pas gjithçka: aftësitë intelektuale, gjallëria, aftësia për të komunikuar. Është në këtë kohë që nevojitet një nënë e dashur dhe e ndjeshme, atëherë foshnja do të zhvillohet dhe do të ketë besim në botë.

Në vitin e parë, ne i japim fëmijës një diferencë sigurie për jetën. Gjeni një mundësi për të jetuar jetën tuaj. Fëmijët kanë nevojë për një mami për të parë. Jo vetëm një zonjë e cila vjen rrotull dhe bërtet se është lodhur nga gjithçka, por një grua e suksesshme, e vetëdijshme, interesante. Atëherë fëmijët e rritur do të jenë të lumtur të komunikojnë me ju.

Shpesh dëgjojmë: “Fëmijët modernë nuk kanë nevojë për autoritet”. Nuk është e vërtetë. Ata rriten, zhvillohen, që do të thotë se ata kanë nevojë të ndjekin dikë, të marrin një shembull nga dikush dhe të kërkojnë këshilla kur nuk dinë çfarë të bëjnë.

Gabimi i tretë: Përpjekja për ta kompletuar me gjithçka

©Depositphotos.com

Në ditët e sotme, ka shumë kërkesa për nënat: ato duhet të kenë një punë të denjë, të ndjekin më të rejat në fushën e kulturës, të komunikojnë me miqtë, të qëndrojnë në formë, të kenë hobi – me një fjalë, të jenë në trend. Ndërkaq të jenë edhe prindër të mirë. Në një përpjekje për të bërë gjithçka dhe menjëherë hidhet poshtë, sepse është e pamundur të bësh gjithçka. Prandaj është e vazhdueshme ndjenja e fajit, lodhjes, nervozizmit. Si ta duam një fëmijë kur nuk ka kohë dhe energji?

Bëjeni aktive dashurinë tuaj për fëmijën tuaj. Nuk ka të bëjë me sasinë e kohës së shpenzuar për fëmijën, por me cilësinë e komunikimit tuaj.

Nuk ka nevojë për kujdes “deri në stërmundim”. Shqetësimi i prindërve është pikërisht se fëmija mëson të kujdeset për veten e tij: të paketojë një portofol, të hekurosë rroba për mëngjes, të përgatisë një vakt të thjeshtë. Kështu që ne mund të rrisim jo një burrë mistrec, por një me vetëbesim. Është e rëndësishme të mos jesh me fëmijën çdo minutë, por t’i kushtoni pak kohë atij, gjëja kryesore është ta bëni fëmijën të ndiejë se kjo kohë i përket vetëm atij.

Dhe koha e mbetur mund të shpenzohet për veten, zhvillimin, punën, interesat tuaja. ⠀
Përgjegjësia – po, mbrojtja e tepërt – jo. Ndodh që nënat fillojnë të ecin kudo me fëmijët e tyre dhe i bëjnë ata të ndihen jo rehat. Ne duhet të gjejmë një rrugë të mesme në mënyrë që të mbajmë gishtin në puls dhe ta lëmë të shkojë, nëse situata e lejon.

Respektoni fëmijën. Mos bërtisni, mos poshtëroni, komunikoni me qetësi dhe në të njëjtën mënyrë të barabartë, pa u përpjekur të impononi mendimin tuaj dhe t’i nënshtroheni vullnetit tuaj, duke bashkëpunuar në vend që të manipuloni.

Besoji fëmijës tënd. Shumë prindër duan të dinë gjithçka në lidhje me fëmijët e tyre: ata lexojnë letrat ose mesazhet personale të fëmijës ose përgjojnë bisedat telefonike dhe pastaj tmerrohen nga përmbajtja dhe stili i tyre. Pyetja ime e parë për këta prindër është: “Pse arritët atje?”

Prindërit duhet të dinë vetëm atë që është me të vërtetë e nevojshme: e mirë apo e keqe për fëmijën. Ne duhet të thellohemi në thelbin e asaj që po ndodh, dhe jo të kontrollojmë verbërisht. Atëherë do të keni kohë për veten tuaj.

Pra, në mënyrë që të duash një fëmijë kur nuk ka kohë dhe energji, mjafton të respektosh 4 rregulla. Ato janë të gjitha të ndërlidhura: përgjegjësia nënkupton kujdes dhe respekt, dhe respekti nënkupton njohuri.

Gabimi i katërt: Dedikimi i jetës suaj fëmijëve

©Depositphotos.com

Ju kurrë nuk duhet t’ia kushtoni jetën askujt. As burrit, as fëmijëve – askujt fare. Kjo është e keqe jo vetëm për ju, por edhe për personin të cilit i keni kushtuar këtë jetë. Ju vendosni një barrë të padurueshme mbi shpatullat e tij, është thjesht e padrejtë , veçanërisht në lidhje me një fëmijë.

Kushtoji vetes jetën tënde. Atëherë fëmijët, duke ju parë ju, do të shohin modelin e jetës sipas të cilit ata duhet të jetojnë. Kjo është më mirë se çdo masë edukative.
Mos kërkoni mirënjohje. Mos i qortoni fëmijët që kanë lënë diçka pas tyre. Frazat: “Unë të kam kushtuar tërë jetën time ty” dhe “Sikur të mos të kishe lindur ti, do të kisha qenë…” janë të tmerrshme.

Një nënë e lumtur dhe e qetë mund t’i japë fëmijës së saj gjërat kryesore për të cilat ai ka nevojë, veçanërisht në muajt e parë të jetës – paqen e mendjes, ndjenjën e sigurisë, afërsinë, vëmendjen dhe dashurinë. Po ideali? Kjo është arsyeja pse ideali është i paarritshëm.