6 Arsye të Forta Pse Nuk Duhet t’i Bërtasësh Fëmijës për Notat

©depostiphotos

Prindërit duhet të gjejnë gjithmonë mënyrat e duhura për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të arrijnë rezultate të mira në shkollë, por mund të befasohen kur të mësojnë se edhe pasi të hyjnë në veprim, ata përsëri mund të shkaktojnë probleme për fëmijët.

Një notë e keqe është diçka që duhet të trajtohet seriozisht, por prindërit që priren të bërtasin dhe të turpërojnë fëmijët e tyre për këtë gjë, në fakt mund t’u bëjnë shumë dëm atyre në planin afatgjatë. Në fakt, ka alternativa më të mira që jo vetëm janë më të lehta për fëmijët dhe prindërit, por mund të jenë në të vërtetë të dobishme gjithashtu.

Ne gjithmonë duam t’i ndihmojmë fëmijët të kenë sukses, kështu që po shpjegojmë pse t’u bërtitni fëmijëve tuaj mbi notat mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi DHE çfarë duhet të bëni në vend të kësaj!

T’u bërtasësh fëmijëve për shkak të notave të shkollës në fakt mund t’i përkeqësojë gjërat. Ja pse:

Mund të mos adresojë problemet aktuale që ka fëmija juaj në shkollë. Për shembull, një prind mund të kufizojë aktivitetet sociale të fëmijës së tyre për të ndihmuar fëmijët e tyre të arrijnë rezultate më të mira në shkollë, por studimet tregojnë se kjo ndihmon vetëm nëse aktivitetet shoqërore i tërheqin vëmendjen fëmijës në radhë të parë. Kur fëmija juaj ka probleme në shkollë, ju duhet të merreni me thelbin e çështjes për të ndryshuar gjërat.

Ju rrezikoni të zhgënjeni fëmijët tuaj dhe t’i bëni ata të gatshëm të kërkojnë ndihmë në shtëpi për shkollën. Fëmija juaj mund të mos vijë tek ju për ndihmë nëse mendon se do të dënohet vetëm për shkak se nuk ka bërë diçka mirë në radhë të parë. Me kalimin e kohës, kjo mund të kthehet edhe drejt rezistencës ndaj punës në shkollë në përgjithësi. Fëmijët mund të zhgënjehen aq shumë sa të mos jenë më të gatshëm të provojnë më.

Duke u bërtitur, me kalimin e kohës fëmijët do të mësohen me të, gjë që do t’i bëjë ata të pendohen pëe sjelljen e mirë edhe më shumë.

Për shkak të këtyre arsyeve, bërtitja në të vërtetë mund të ketë një efekt negativ në notat e ardhshme të fëmijës suaj. Nëse çështjet mbeten të pa adresuara dhe studentët ndiejnë një rezistencë më të madhe, ata nuk do të marrin ndihmën që u nevojitet në të vërtetë.

© Depositphotos.com, © Shutterstock.com

Kjo i turpëron fëmijët tuaj, gjë që mund t’i bëjë ata të reagojnë negativisht ndaj situatës. Fëmijët do të mendojnë se ata janë viktima në situatë dhe nuk marrin përgjegjësi për notat e tyre.

Mund të dëmtojë zërin tuaj. Shikoni, bërtitja dëmton njerëzit në të dy anët!

Në vend të kësaj, ka shumë rregulla të thjeshta, themelore që mund të ndiqni dhe që mund të ndihmojnë fëmijët tuaj dhe janë më të mirë për shëndetin tuaj mendor:

© Shutterstock.com

Jepuni fëmijëve tuaj një hapësirë të qetë për të punuar. Kjo mund t’i ndihmojë fëmijët tuaj të shmangin shpërqendrimet dhe të mësojnë të bëjnë rregullisht punën e tyre në shkollë. Kjo gjithashtu tregon se ju jeni aty për të ndihmuar. Si një bonus, krijoni një hapësirë të pajisur me mjetet shkollore që mund t’u duhen fëmijëve tuaj!

Zakonet nuk janë gjithmonë një gjë e keqe. Krijoni rutinat pas shkollës. Kjo do t’i bëjë fëmijët t’i kushtojnë vëmendje detyrave të shtëpisë dhe të sigurohen që gjithçka të ketë mbaruar një natë më parë. Duket qartë në mendje, por ju po i mësoni fëmijët tuaj të përfitojnë nga koha që u është dhënë për t’u përgatitur për diçka, e cila gjithmonë i ndihmon.

© Depositphotos.com

Përfshihuni me mësuesit e fëmijëve tuaj. Së bashku, ju mund të kuptoni se cilët faktorë i bëjnë fëmijët të kenë probleme me punën e tyre. Kjo gjithashtu mund të inkurajojë fëmijët tuaj të mendojnë për mësuesit e tyre si njerëz tek të cilët mund të drejtohen për mbështetje. Të paktën do t’ju ndihmojë të shmangni: “Nuk na e mësuan kështu në shkollë”, kur po i ndihmoni në detyrat e shtëpisë.

Ndiqni gjurmët e përparimit të fëmijës tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni se cilat gjëra i ndihmojnë ata dhe cilat jo. Kjo gjithashtu ju ndihmon të jeni të vetëdijshëm se kur fëmija juaj mund të bjerë përsëri në zakone të vjetra të këqija ose kur ata po hasin një problem të ri.

 

Mos harroni se shpërblimet funksionojnë më mirë sesa kërcënimet. Përforcimi pozitiv për të dalë mirë në shkollë, madje diçka aq e thjeshtë sa ta çosh fëmijën në park, mund të motivojë më shumë sesa frika nga ndëshkimi. Kur fëmijët shqetësohen më shumë për ndëshkimin, ata kujdesen më shumë për përpjekjen për të shmangur problemet sesa për të bërë punën e tyre.

Provoni sa më shumë stile të të mësuarit. Disa fëmijë mësojnë më mirë vizualisht, në mënyrë të dëgjueshme, duke bërë veprimtari praktike, me tutorë, apo edhe një kombinim të të gjitha këtyre gjërave. Secili mëson në mënyra të ndryshme.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Zhvilloni zakone të mira leximi. Mund të jetë stimuluese dhe leximi i rregullt mund t’ju ndihmojë të merrni përgjigjet që ju nevojiten, veçanërisht në shkollë.

Mos harroni se fëmijët kanë nevojë për pushime. Është mirë për shëndetin e tyre mendor dhe duke bërë shumë mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi, madje edhe me diçka aq të rëndësishme sa puna në shkollë. Ushtrimet janë veçanërisht të rëndësishme gjatë pushimeve.

© Big Little Lies / HBO

Komunikoni me fëmijët tuaj. Bëni të ditur se ju jeni gjithmonë aty për të ndihmuar, edhe kur lindin probleme në shkollë. Kjo gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni se me çfarë ka probleme fëmija juaj.

Keni pritshmëri të mëdha. Ndërsa nuk duhet të prisni kurrë shumë, nuk duhet të pranoni kurrë që fëmija juaj të marrë nota të dobëta si normalisht. Ndërsa do të ndodhin, ato gjithmonë duhet të adresohen.