6 Arsyet pse Fëmijët Bërtasin dhe Si ta Zgjidhim Këtë Situatë

©Depositphotos.com

Të gjithë kemi kaluar një përvojë kur kemi vizituar miqtë tanë dhe fëmijët e tyre na kanë bombarduar me britma. Ne i kemi dëgjuar ata në dyqane, në parqe dhe në aeroplanë, dhe ndonjëherë edhe vetë fëmijët tanë janë fajtorët!

Megjithatë, ka arsye për këto hidhërime dhe më e përhapura është se kjo është mënyra se si fëmijët komunikojnë zhgënjimin, ndjenjat dhe emocionet e tyre.

Ne do të donim të merreshim me më shumë detaje se pse fëmijët veprojnë në këtë mënyrë dhe cilat janë mënyrat më të mira për ta trajtuar, dhe shpresojmë t’u japim një pasqyrë atyre prindërve që mund të kenë nevojë për ndihmë.

Fëmija juaj po kërkon vëmendje.

©Depositphotos.com

Fëmija juaj duke shprehur zemërim thjesht mund të jetë duke kërkuar vëmendje. Kur fëmijët duan vëmendjen tuaj të pandarë, ata do të bëjnë gjithçka që kanë në fuqinë e tyre për ta marrë atë dhe ata mësojnë se ulëritja është një mënyrë shumë efektive për ta arritur atë.

Këshillë # 1: Mësoni kur të injoroni këtë sjellje. Injorimi është më i dobishmi për sjelljet ku asgjë nuk është në rregull fizikisht si rënkimet dhe hidhërimet. Të mësuarit për të injoruar kërkimin e vëmendjes ndonjëherë mund ta bëjë më pak të mundshme që fëmija juaj ta bëjë përsëri.

Fëmija juaj po teston decibelët e tij.

©Depositphotos.com

Ulërima dhe acarimi arrin kulmin midis moshës 18 muajsh dhe 2 vjeç. Foshnjat provojnë se sa të zhurmshëm mund të jenë, sepse është diçka e re që ata mësojnë. Për ta, është një fuqi e sapo gjetur që ka aftësinë të ndalojë të gjithë përreth dhe t’i bëjë ata të duken.

Këshillë # 2: Jepni atyre vëmendje pozitive. Nëse vogëlushi juaj po bërtet thjesht duke biseduar me ta butë mund t’i qetësojë.

Fëmija juaj po komunikon me ju.

©Depositphotos.com

Kur fëmija juaj ende po mëson të komunikojë me ju dhe ju nuk mund t’i kuptoni ata, ata përdorin të bërtiturat. Kjo është mënyra e vetme për t’i bërë prindërit e tyre të kuptojnë se diçka nuk është në rregull, ose të paktën mendojnë kështu.

Këshillë # 3: Kthejeni ata në një lojë. Nëse jeni në një vend të qetë, si shtëpia juaj, mund të bëni një lojë nga ajo dhe të shihni se kush mund të jetë më i zëshmi për një periudhë të shkurtër kohe, atëherë shpejt do të shihni se kush mund të pëshpëritë më të qetë.

Fëmija juaj po shpreh zemërimin, lodhjen ose urinë e tij.

©Depositphotos.com

Një arsye tjetër për atë ulërimë mund të jetë aq e thjeshtë sa uria, të qenit i lodhur ose zemërimi për diçka. Për shembull, kur fëmija juaj nuk mund të marrë diçka që dëshiron, fillon të bërtasë.

Ata janë ende shumë të rinj dhe nuk dinë si të merren me zhgënjimin ose si të tregojnë durim dhe mirëkuptim, këto janë aftësi që zhvillohen më vonë në jetën e tyre.

Këshillë # 4: Qëndroni të qetë. Duke iu përgjigjur bërtitjes së tyre me bërtitjen tuaj nuk është mirë, pasi kjo vetëm do t’i përkeqësojë gjërat. Në vend të kësaj, tregojuni atyre një qasje më të qetë dhe mësojini se si të përdorin “zërin e tyre të brendshëm”.

Fëmija juaj nuk ndihet rehat ose është i shqetësuar.

Një arsye tjetër që një fëmijë mund të sillet keq në këtë mënyrë mund të jetë sepse ata nuk janë rehat ose janë të shqetësuar për situata të caktuara, ose kur e gjejnë veten në një mjedis të ri, të panjohur. Mund të jetë një vend i zhurmshëm, mund të jetë plot me të huaj të tjerë, ose ata nuk janë në shtëpi ku ata mund të luajnë lirisht dhe të rrethohen nga lodrat e tyre të preferuara, gjë që i bën ata nervozë. Kjo është arsyeja pse shpesh dëgjojmë fëmijë që qajnë në zona të mbushura me njerëz, si restorante, aeroplanë dhe vende të tjera.

 

Këshillë # 5: Shpërqendroni ato. Duke u ofruar atyre diçka tjetër në vend të çdo gjëje që ata nuk mund të kenë, ose duke ofruar një aktivitet të ri si këndimi i një kënge, mund të bëjë mrekulli falë vëmendjes së tyre të shkurtër.

Fëmija juaj është plot energji.

©Depositphotos.com

Shpesh herë kur fëmijët bërtasin është rezultat i lojërave që ata po luajnë, vetëm ose me fëmijë të tjerë, dhe sasisë së energjisë që ata kanë, e cila është e tepërt. Kjo lloj ulëritje është e shëndetshme dhe plotësisht normale, ata po mësojnë se si të shprehin të gjitha emocionet, si të lumturisë edhe të pakënaqësisë që kanë gjatë lojës me miqtë e tyre dhe britmat e tyre mund të nënkuptojnë gjëra të ndryshme, varësisht nga toni.

Këshillë # 6: Shpërbleni ata për sjelljen e mirë. Kjo është një nga mënyrat më të mira për t’i mësuar ata se si të veprojnë si duhet.