6 Ndryshime që Ndodhin me Partnerin Tuaj Pasi të Keni Fëmijën e Parë

©Depositphotos.com

Shumica e prindërve të rinj do të bien dakord që fëmijët shtojnë shumë stres si tek partnerët vetë ashtu edhe në çift. Niveli i kënaqësisë në çiftit bie ndjeshëm dhe lzënkat mund të shtohen.

Kjo nuk është diçka që prek vetëm çiftet e martuara, por të gjitha çiftet që mirëpresin një fëmijë së bashku. Problemi gjithashtu duket të jetë universal, me partnerë nga të gjitha klasat socio-ekonomike që preken.

Ne do të dëshironim të vinim në dukje 6 probleme shumë të zakonshme me të cilat përballen çiftet pas lindjes së fëmijës dhe çfarë mund të bëni për t’i zgjidhur ato.

Ju ziheni më shpesh për shkak të detyrave të shtuara.

©Depositphotos.com

Para se të vinte foshnja, ishtë shumë e mundur që të dy partnerët të punonin me kohë të plotë. Por tani, njëri prej jush duhet të jetë kujdestari kryesor, që do të thotë se shumica e punëve të shtëpisë janë mbi ju. Partneri juaj vjen në shtëpi pas punës dhe nuk ka shumë energji për t’ju ndihmuar, gjë që më pas ju streson dhe ju acaron.

Zgjidhja: Në vend që të luftoni dhe të grindeni për këtë, ju mund t’i kërkoni me mirësi partnerit tuaj të bëjë diçka specifike. Përmendja e të gjitha punëve që kanë nevojë për të bërë nuk do të bëjë që partneri juaj të dëshirojë të dalë vullnetar për t’i bërë ato. Nëse u jepni udhëzime të qarta se çfarë të bëjnë dhe si t’i bëjnë ato, kjo me siguri do të realizohet në pak kohë. Pasi të kenë mbaruar, provoni të thoni “faleminderit”, si një dëshmi e vlerësimit tuaj.

Stilet tuaja të prindërimit ndryshojnë.

©Depositphotos.com

Si çift, ju mund të jeni mësuar të mos bini dakord për gjërat e përditshme, si ngjyra e mureve. Por tani ju keni një fëmijë në shtëpi, dhe marrja e vendimeve për ta mund të jetë e ndërlikuar. Ju dhe partneri juaj jeni 2 persona të ndryshëm dhe është e natyrshme që ndonjëherë nuk do të bini dakord.

Zgjidhja: Është e rëndësishme të uleni dhe të dëgjoni pikëpamjet e njëri-tjetrit. Nuk ka asnjë “të drejtë” ose “të gabuar”, dhe ju duhet të merrni vendime bazuar në atë që është më e mira për fëmijën tuaj. Ju duhet të vendosni egot tuaja në sediljen e pasme dhe të jepni kritika konstruktive dhe hapësirë për t’u rritur. Përmbahuni nga zgjidhja e mosmarrëveshjeve tuaja përpara fëmijës tuaj, pasi kjo është diçka që do t’i dërgojë atyre sinjale të përziera.

Ju nuk keni kohë të lirë për veten tuaj ose marrëdhënien tuaj.

©Depositphotos.com

Para se të kishit një fëmijë, keni pasur kohë të dilni dhe të kënaqeni. Por tani, fëmija juaj kërkon gjithë kohën dhe vëmendjen tuaj. Ju harroni t’i jepni vetes pak kohë të lirë jashtë shtëpisë dhe marrëdhënia juaj nuk është aq e ngushtë sa dikur.

Zgjidhja: Ajo që të dy partnerët duhet të bëjnë është të kalojnë ca kohë larg. Gjeni një aktivitet që ju ka pëlqyer gjithmonë dhe rikthejuni një ose dy herë në muaj. Sidoqoftë, me siguri do të duhet të zvogëloni pritshmëritë tuaja dhe të kënaqeni me aktivitetin tuaj të preferuar për më pak kohë sesa dikur.

Ju gjithashtu duhet të përpiqeni, si çift, të bëni takime së bashku kur të jetë e mundur. Thjesht kërkojini një anëtari të familjes ose një miku të ngushtë të kujdeset për fëmijën ndërsa merrni ajrin shumë të nevojshëm. Sidoqoftë, nëse filloni të vini re se intimiteti juaj po zhduket, duhet të provoni terapinë e çiftit para se të bëhet tepër vonë.

Ju shqetësoheni shumë për paratë.

©Depositphotos.com

Ankthi financiar mund të fillojë nga ditët e para të shtatzënisë dhe të rritet për vite pas lindjes së një fëmije. Ju nuk jeni mësuar të keni për të ushqyer një njeri tjetër, dhe mendimi dhe llogaritja e të gjitha shpenzimeve mund të vendosin shumë stres mbi ju dhe partnerin tuaj.

Zgjidhja: Nëse keni një partner, duhet të filloni të kurseni para para lindjes dhe të vendosni se kush do të jetë kujdestari kryesor. Ju gjithashtu duhet të vendosni për sa kohë njëri nga ju të dy do të jetë larg punës. Sigurohuni që të kontrolloni kohëzgjatjen e lejes së lindjes që ju lejohet të merrni, së bashku me çdo ndihmë tjetër qeveritare për të cilën mund të jeni të ligjshëm.

Ju gjithashtu mund të provoni të jetoni me një të ardhur për një kohë para lindjes dhe të kurseni të ardhurat e dyta. Kjo do t’ju përgatisë për kostot shtesë të kujdesit për fëmijët dhe do t’ju ndalojë të blini gjëra që nuk ju nevojiten. Nëse, nga ana tjetër, jeni një prind i vetëm, llogaritni kohën që mund të kaloni larg punës tuaj. Nëse prindërit tuaj ose një mik mund të kujdeset për foshnjën ndërsa jeni në punë, atëherë do të kurseni shumë para.

Partneri juaj merr vendime pa u këshilluar me ju.

©Depositphotos.com

Kur jeni në një lidhje serioze, vendimet tuaja kanë ndikim edhe tek partneri juaj. Dhe është krejt e natyrshme që të keni shumë më tepër vendime për të marrë sapo të vijë foshnja. Të dy duhet të bëni shumë kompromise tani më shumë se kurrë. Sidoqoftë, në shumë çifte njëri nga 2 partnerët merr vendime i vetëm pa u konsultuar me personin tjetër, dhe kjo është diçka që shpesh krijon konflikt.

Zgjidhja: 3 çelësat për të marrë vendime të përbashkëta janë komunikimi, respekti dhe besueshmëria. Ju duhet të flisni me partnerin tuaj dhe të kuptoni këndvështrimin e tij. Dhe kur e bëni këtë, duhet ta respektoni atë dhe jo ta kritikoni. Gjithashtu, është e rëndësishme që t’i besoni partnerit tuaj kur ata duhet të marrin një vendim të tyre dhe që të mos i gjykoni ata gjatë gjithë kohës.

Shokët tuaj mund të ndalojnë së vizituari ose telefonuari shumë shpesh.

©Depositphotos.com

Shumica e njerëzve që keni pasur rreth jush çdo ditë tani do të fillojnë ta trajtojnë marrëdhënien tuaj ndryshe. Ata e kuptojnë që fëmija juaj është përparësia juaj dhe mund të marrin një hap prapa nga ju për shkak të kësaj. Gjithashtu, ju nuk keni të njëjtën kohë për t’u kushtuar atyre dhe duke mos ditur, ju mund të largoheni gjithnjë e më larg tyre.

Zgjidhja: Nëse akoma dëshironi dhe keni nevojë që ata të jenë pranë, duhet t’ua bëni të qartë atyre. Tregoni atyre saktësisht se për çfarë ju duhet ndihmë. Nëse ata duket se nuk e kuptojnë pse nuk po i telefononi gjatë gjithë kohës, bisedoni me ta.

Nëse ata nuk kanë fëmijë vetë, ata mund të mos e kuptojnë se sa ndryshon jeta juaj pas lindjes së një fëmije. Dhe ju nuk doni të shihni të gjithë të largohen nga ju pasi që të keni një sistem mbështetje është shumë e rëndësishme.