6 Tipare Personaliteti që i Keni Trashëguar nga Prindërit Tuaj

©Kateryna Onyshchuk/shutterstock

Çfarë na formon në njerëzit që jemi sot?

Debati natyra kundrejt edukimit është një debat i madh në psikologji.

Edhe pse ne shpesh mendojmë për foshnjat që lindin në botë si një kanavacë bosh, nuk është e vërtetë.

Një pjesë e asaj që jemi është e para-programuar në ne.

Në fakt, shumë para se të lindeshit, prindërit tuaj iu transmetuan gjene që formuan personalitetin tuaj. Dhe ju do të bëni të njëjtën gjë me fëmijët tuaj.

Ky artikull shqyrton gjashtë tipare të personalitetit që trashëgojmë nga njerëzit tanë – dhe mendoj se disa me siguri do t’ju befasojnë.

A mund të trashëgohen personalitetet nga prindërit?

Pjesërisht, po ata munden.

Por personaliteti është kompleks. Ekspertët thonë se personaliteti ynë është një tipar i ashtuquajtur “multifaktorial”.

Në thelb, kjo do të thotë se shumë gjëra kontribuojnë në të. Pra, si gjenetika dhe mjedisi juaj kanë një dorë në formësimin tuaj.

Plus, asnjë gjen nuk mendohet të jetë përgjegjës për ndonjë tipar specifik. Në vend të kësaj, besohet se çdo tipar përcaktohet nga një numër i madh gjenesh të kombinuara.

Kjo do të thotë që një prind natyral i frikësuar mund të ketë ende një fëmijë me fat. Ashtu si prindërit e shkurtër mund të kenë një fëmijë të gjatë. Me pak fjalë: trashëgimia gjenetike është e ndërlikuar.

Duke thënë këtë, biologjia është padyshim një punë e madhe.

Edhe pse personaliteti juaj është larg formimit të plotë, edhe si fëmijë, pjesë të tij tashmë ekzistojnë – siç shpjegon psikologja e fëmijëve, Dr. Jessica Mysak:

“Fëmijët lindin me disa shenja të hershme të personalitetit të tyre, të quajtura temperament. Këto janë zakonisht të dukshme në ditët e para deri në javët e jetës. Është vlerësuar se 20-60% e temperamentit është për shkak të gjenetikës. Ekzistojnë tre lloje të temperamentit: i lehtë, i vështirë ose i ngadalshëm për t’u ngrohur.”

Temperamenti është një gjë, por nuk janë pikërisht tiparet e personalitetit tuaj.

Po ato?

Epo, një studim kërkimor ka zbuluar se disa tipare të personalitetit kanë më shumë gjasa të jenë gjenetike se të tjerat.

Binjakët identikë të ndarë në lindje kanë ngjashmëri të habitshme. Imagjinoni këtë:

Dy binjakë identikë që u ndanë vetëm pak javë në jetën e tyre. Të rritur të ndarë, ata ribashkohen vetëm për herë të parë në moshën 39-vjeçare.

Por pavarësisht se u rritën në mjedise krejtësisht të ndryshme, mbetën ngjashmëri të habitshme.

  • Ata të dy ranë nga dhimbje koke tensioni
  • Të dy kishin një tendencë për të kafshuar thonjtë
  • Të dy tymosnin duhan të së njëjtës markë
  • Të dy vozitën të njëjtin lloj makine
  • Të dy shkuan me pushime në të njëjtin plazh në Florida

Një rastësi drithëruese?

Besoni apo jo, edhe ngjashmëritë më të vogla mund të gjurmohen në gjenet e tyre.

Pse?

Ata të dy trashëguan tipare brenda gjenetikës së tyre që vazhduan të ndikuan tek ata në të njëjtën mënyrë.

Ky shembull është një shembull i vërtetë i dy binjakëve nga një studim i madh që u zhvillua nga 1979 deri në 1999.

Ishte një vështrim novator se sa shumë personaliteti është i lidhur me gjenetikën.

Binjakët ishin kaq të ngjashëm në personalitet kur bëhej fjalë për gjëra të tilla si sa tolerantë dhe sa fleksibël ishin, së bashku me tendencën e tyre drejt konformitetit.

Gjatë studimit, studiuesit i detyruan pjesëmarrësit të bënin një sërë testesh personaliteti.

Ajo që ata arritën ishte mjaft mbresëlënëse:

Për shumicën e tipareve të matura, më shumë se gjysma e variacionit midis binjakëve bazohej në gjenetikë.

Pra, cilat janë ato tipare?

Le të hedhim një vështrim në pjesët e personalitetit tuaj që ka më shumë gjasa të transmetohen në ADN-në tuaj.

Cilat tipare të personalitetit trashëgohen?

Neuroticizmi

Edhe pse mund të sjellë konotacione negative, neurotizmi në fakt konsiderohet si një nga llojet kryesore të personalitetit.

E vërteta është se ne të gjithë jemi neurotikë në një masë të caktuar.

Por sa neurotik jeni varet nga sa e përjetoni jetën si shqetësuese, kërcënuese dhe të pasigurt.

Kjo ndikon në personalitetin tuaj në mënyra të rëndësishme pasi mund të diktojë nëse jeni një person në ankth.

Nëse jeni të ulët në neuroticizëm, ka të ngjarë të keni një prag më të lartë për t’u ndikuar nga stresi.

Shkencëtarët thonë se sa i shqetësuar jeni është i lidhur me disa gjene dhe kështu mund të transmetohet nga njëri (ose të dy) nga prindërit tuaj.

Nëse jeni më të programuar gjenetikisht për të qenë neurotikë, jeni më të prirur për të qenë:

  • Shqetësuar
  • I shqetësuar me veten
  • E irrituar
  • Lehtë e mbistimuluar

Ndërkohë, nëse vlerësoni të ulët në neuroticizëm, ka të ngjarë të jeni më elastik dhe të keni një pikëpamje më pozitive për veten.

Lidershipi

A keni takuar ndonjëherë dikë që duket pothuajse i lindur për të udhëhequr?

Epo, ky mund të jetë rasti.

Mund të duket e habitshme të mendosh për udhëheqjen si një tipar personaliteti me të cilin je lindur.

Në fund të fundit, ne shpesh e mendojmë atë si një aftësi.

Sigurisht që mund të mësohet, dhe patjetër duhet të përmirësohet. Por duket se është gjithashtu diçka për të cilën natyrisht mund të jeni më të prirur.

Hulumtimi nga Kolegji Universitar i Londrës zbuloi se dallimet gjenetike lidhen ndjeshëm me gjasat që njerëzit të marrin përgjegjësi menaxheriale.

Autori kryesor Dr Jan-Emmanuel De Neve tha:

“Ne kemi identifikuar një gjenotip, të quajtur rs4950, i cili duket të jetë i lidhur me kalimin e lidershipit brez pas brezi.

“Megjithëse lidershipi duhet të konsiderohet ende kryesisht si një aftësi për t’u zhvilluar, gjenetika – veçanërisht gjenotipi rs4950 – mund të luajë gjithashtu një rol të rëndësishëm në parashikimin se kush ka më shumë gjasa të zërë role udhëheqëse.”

Kërkimi i rrezikut

Disa njerëz marrin një goditje të vërtetë duke kërcyer nga aeroplanët. Personalisht, nuk mund të mendoj për asgjë më të keqe.

Ndoshta nuk jam i prirur për sjellje të rrezikshme.

Sepse deri në çfarë mase kënaqemi dhe kërkojmë rrezikun është një tjetër tipar personaliteti me lidhje gjenetike.

Edhe pse nuk është sikur ekziston një “gjen rreziku” që ju ose e keni ose nuk e keni.

Në fakt, një studim identifikoi deri në 124 variante gjenetike të lidhura me gatishmërinë e një personi për të marrë rreziqe.

Plus, se sa impulsiv ose i kujdesshëm jeni, u zbulua gjithashtu se ndikohet shumë nga mjedisi juaj.

Megjithatë, nëse ju dukej se keni lindur me një prirje për të jetuar shpejt dhe duke i kushtuar kujdes erës – tani e dini pse.

Një ndjenjë mirëqenieje dhe dëshirë për jetën

Në studimin binjak për të cilin folëm më herët, u arrit në përfundimin se deri në 50% të kënaqësisë së përgjithshme të jetës varet nga gjenetika.

Po pjesa tjetër?

Epo, 10% ka të bëjë me atë që ndodh me ne që është krejtësisht jashtë kontrollit tonë – të njohura si ngjarje të jashtme.

Ndërkohë, ekspertët thonë se 40% e mbetur varet nga zgjedhjet tona – të njohura si aktivitete të qëllimshme.

Unë mendoj se lajmi i mirë është se këndvështrimi juaj dhe marrja e jetës është ende shumë nën kontrollin tuaj.

Megjithatë, deri në gjysma mund të vijnë nga gjenet tuaja.

Respekt për autoritetin

A keni një natyrë rebele dhe refuzoni të luani sipas rregullave?

Apo ndoshta e urreni të dilni jashtë linjës dhe preferoni t’i bëni gjërat sipas librit?

Nga të gjitha tiparet e personalitetit në listën tonë, kjo është ndoshta një nga më befasuesit.

Siç shpjegon David Lykken, një psikolog në studimin binjak:

“Nuk mund të pritet që tendenca për të besuar në vlerat tradicionale dhe zbatimi i rreptë i rregullave të jetë më shumë një tipar i trashëguar sesa i mësuar. “Por ne zbuluam se, në një farë mënyre misterioze, është një nga tiparet me ndikimin më të fortë gjenetik.”

Ndoshta shkelja e rregullit është thjesht në gjakun tuaj.

Ambicie

Shpesh i kam zili ata njerëz që duken tepër të shtyrë.

Ata e dinë se çfarë duan dhe shkojnë për të. Ata kanë ëndrra të mëdha dhe i kthejnë ato në qëllime që janë të vendosur t’i arrijnë.

Kjo thjesht nuk jam unë.

Ndonëse do të thoja se jam një person i pasionuar, nuk do të thosha se jam veçanërisht ambicioz.

Rezulton se kjo mund të jetë një pjesë tjetër e personalitetit tonë që ndikohet gjenetikisht.

Kjo për shkak se dëshira juaj për të arritur është identifikuar gjithashtu si pjesë e përbërjes suaj të ADN-së.

Nëse jeni ambicioz, ka shumë mundësi që prindërit tuaj ta kenë përcjellë këtë tek ju.

Studiuesit zbuluan se ambicia është rreth 50% gjenetikë dhe 50% përvojë jetësore.

Pra, sido që të jetë, njerëzit tuaj mund të kenë një dorë në ambiciet tuaja nëpërmjet gjenetikës, ose nga mjedisi ku jeni rritur.

Për të përfunduar: Gjenetika është vetëm një pjesë e personalitetit tonë
Është magjepsëse të mësosh se si gjenet tona mund të formojnë atë që jemi. Por sigurisht që nuk do të thotë se në kë kthehemi përcaktohet para lindjes.

Siç kam thënë, shumë gjene janë të përfshirë në krijimin e tipareve të karakterit tuaj.

Plus, nëse disa gjene madje aktivizohen apo jo, shpesh varet nga mjedisi juaj.

Për shembull, kimisti Dr. Samantha Radford thotë se disa gjene “ndizen” ose “fiken” nga ndryshimet kimike të quajtura metilim:

“Kohët e fundit, ne kemi mësuar gjithnjë e më shumë se si mund të ndodhë metilimi i gjeneve specifike. Për shembull, ekspozimi ndaj pesticideve të caktuara mund të shkaktojë metilim të gjeneve që lidhen me depresionin. Këto ekspozime kanë efektin më të madh te njerëzit kur ata janë fëmijë të vegjël (apo edhe ende në mitër!) dhe ende në zhvillim.”

Kompleksiteti i tipareve të personalitetit në fund të fundit do të thotë që pavarësisht nga ADN-ja juaj, vetëm gjenetika sigurisht që nuk e dikton personin që do të jeni.