7 Gjëra “të Pafajshme” që Prindërit ua Thonë Fëmijëve të Tyre pa i Ditur Pasojat

©depositphotos

Ne mund të supozojmë se për sa kohë që nuk i godasim fëmijët tanë, nuk është shqetësuese. Por ne e harrojmë dënimin emocional. Ato fjalët e rastësishme që ne i shprehim pa e menduar madje mund të çojnë në ankth, depresion ose vetëvlerësim të ulët.

Ne jemi kurioze se çfarë fjalësh mund të themi me qëllime të mira që mund të rezultojnë në telashe për fëmijët më vonë në jetën e tyre.

Krahasimi i fëmijës tuaj me të tjerët

Nëse krahasoni fëmijën tuaj me “djalin e përsosur” të shokut tuaj më të mirë, ata nuk do të jenë në gjendje të shohin imazhin e duhur të vetvetes dhe do të ndihen si humbës.

Favorizimi midis vëllezërve dhe motrave, çon në një rivalitet të panevojshëm midis tyre. Më shumë se kaq, njëri prej tyre do të ndihet i padashur ndërsa tjetri do të duhet të mbajë barrën e fëmijës ideal që duhet të bëjë gjithçka në mënyrën më të mirë që të ruajë pozicionin. Sipas këtij studimi, nëse favorizoni një fëmijë mbi një tjetër, rezulton në më shumë simptoma depresioni kur ata rriten.

Mohimi i ndjenjave të fëmijës tuaj

Sigurisht, një lodër e prishur mund të duket e parëndësishme në krahasim me detyrimin për të paguar faturat çdo muaj, por kjo nuk do të thotë që një fëmijë nuk ka të drejtë të ndihet emocional për këtë.

Kur kjo të ndodhë, fëmijët mësojnë të shtypin gëzimin, trishtimin ose zemërimin e tyre dhe të bëhen të rritur që nuk janë në gjendje të shprehin vetveten ose të ndërtojnë marrëdhënie të qëndrueshme me njerëzit. Sipas këtij studimi, mund të jetë e vështirë për ta që t’i mbajnë emocionet e tyre të forta në të ardhmen, të cilat mund të shkaktojnë depresion dhe ankth kur të rriten.

Gënjeni fëmijët tuaj

Ju e bëni një person të ndjehet i pasigurt për kujtesën e tij i duke thënë gënjeshtra ose thjesht duke ndryshuar butësisht informacionin e dhënë. Kjo mund të ndodhë edhe kur pretendoni se nuk i keni dhënë kurrë një premtim fëmijës tuaj. Kjo do t’i bëjë ata të dyshojnë në vetvete dhe botën përreth tyre, gjë që mund të rezultojë në vetëvlerësim të ulët. Kjo mund të çojë në ankth, depresion dhe në raste ekstreme, psikozë.

Dashuria e tyre është e kushtëzuar

Ne jemi të sigurt që nuk nënkuptoni ndonjë dëm duke thënë gjëra të tilla. Përkundrazi, ju doni ta shtyni fëmijën tuaj përpara dhe t’i motivoni. Ndërsa kjo është ajo që ju mendoni, fëmija juaj dëgjon është: “Njerëzit e tjerë dhe unë do të të duam vetëm nëse bën gjithçka në mënyrë të përsosur. Ju vetë nuk jeni të denjë për dashuri pa arritjet tuaja. ” Kjo tregon se kemi kërkesa të tepruara kur bëhet fjalë për performancën.

Vini në dyshim aftësitë e tyre

Kjo nuk e ndihmon një fëmijë të përpiqet më shumë. Në të vërtetë ka efektin e kundërt. Sa më shumë që tregoni për paaftësitë e tyre, aq më i lartë është shansi që ata të heqin dorë. Fraza të tilla nga prindërit i bëjnë fëmijët të humbin besimin tek vetja, gjë që do të çojë në depresion dhe ankth kur të rriten.

Etiketimi i tyre me aftësitë e tyre mendore dhe / ose tiparet fizike

Ndërsa fëmijëve u thuhet gjithmonë që të injorojnë gjërat e dëmshme që ngacmuesit u thonë atyre, ata nuk mund të bëjnë gjithmonë të njëjtën gjë kur bëhet fjalë për fjalët e prindërve të tyre. Pavarësisht nëse jeni duke treguar paaftësitë e tyre fizike ose mendore, kjo shtrembëron imazhin që ata kanë për veten e tyre. Mund të rezultojë në shfaqjen e një larmie problemesh psikiatrike, përfshirë çrregullimet e të ngrënit.

I bëni ata të ndjehen sikur ju detyrohen diçka

Sigurisht, ju ka të ngjarë të keni bërë sakrifica për të pasur fëmijë. Por ishte zgjedhja juaj t’i keni ato. Mos e zhvendosni përgjegjësinë mbi ta. Ata nuk kanë pse të ndihen fajtorë për shkak të vendimeve tuaja. Në disa raste mund të çojë në faj patologjik që nga ana e tij shoqërohet me neurozë të ndryshme duke përfshirë çrregullimin obsesiv-kompulsiv.