7 Hapa si të Silleni me një Fëmijë që Kthen Fjalë

©depositphotos

Fëmija juaj ka qenë gjithmonë një person engjëll, por papritmas ju keni filluar të vini re se ka pasur një avari në komunikim. Fëmijët mund të fillojnë të kthejnë fjalë në mënyrë të papërshtatshme.

E dimë, është acaruese, por prindërit mund të gjejnë mënyrën për të menaxhuar siç duhet këto situata, në mënyrë që të krijojnë marrëdhënie të shëndetshme me fëmijët e tyre.

Ne e dimë se sa e rëndësishme është të mbash respektin në familje dhe dëshirojmë të nxjerrim në pah këto 7 hapa se si të silleni kur fëmija juaj të ju kthejë fjalë, sipas ekspertëve.

Hapi 1: Shmangni përgjigjen në të njëjtin ton.

Po, është e vështirë të qëndrosh i qetë ndonjëherë kur fëmija juaj flet, por është e rëndësishme të monitoroni gjuhën tuaj. Ju duhet të përpiqeni të jeni shembulli se si të tregoni respekt. Thirrjet, ulëritjet ose fjalët e këqija nuk duhet të përdoren.

Në të njëjtën kohë, mos lejoni që fëmija juaj të vazhdojë të flasë me ju. Vendosni udhëzime për sjelljen e pritshme. Reagoni kur dëgjoni fjalë si: “Mirë”, “Po, e drejtë”, “Më jep pak kohë”.

Tregojini fëmijës tuaj që ky reagim duhet të ndalet dhe t’u jepni atyre një shans për të korrigjuar sjelljen e tyre. Mos përdorni fjali të tilla si, “Mos e thuaj” dhe gjunjëzohu në nivelin e syve të fëmijës suaj kur flisni me ta.

Hapi 2: Përpiquni të kuptoni problemin që ata kanë.

Asnjëherë mos harroni se fëmija juaj është ende duke mësuar se si të kontrollojë sjelljen e tyre dhe se ndonjëherë ata nuk dinë të përballen me problemet. Pra, është normale kur ata tregojnë mungesë durimi. Pasi të keni vendosur kufijtë kur bëhet fjalë për tonin e tyre, përpiquni të kuptoni se çfarë problemi kanë. Shpesh kur një fëmijë kthen fjalë, ata shprehin zemërim, zhgënjim, lëndim ose frikë.

Sigurohuni që të kaloni të paktën 15 minuta vetëm me secilin fëmijë çdo ditë, duke iu kushtuar vëmendjen tuaj të përqendruar dhe pozitive. Mundohuni të kuptoni nevojat, shpresat dhe ëndrrat e tyre.

Tregojini fëmijës tuaj që e dini se janë të mërzitur.

Psikologët sugjerojnë të përdorni fjalë si: “Ouch! Këto fjalë tingëllojnë sikur ato kanë për qëllim të dëmtojnë. Ju duhet të shqetësoheni nëse po flisni me mua në atë mënyrë. “Ose “Unë dua të dëgjoj më shumë për këtë, por nuk mund të dëgjoj kur ndjehem e sulmuar”. Pastaj sugjeroni të diskutoni për problemin pasi të keni pasur një shans të qetësoheni nëse fëmija juaj ende po ju bërtet.

Tregoni pasojat dhe pritni respekt.

Fëmijët duhet të shohin se si të qenit i sjellshëm mund të jetë e dobishme për ta. Çdo fjalë e keqe nuk duhet të injorohet. Ndonjëherë mund të ngelet në mendje, edhe pasi të keni njohur problemin e humorit të keq të fëmijës tuaj.

Fëmija juaj duhet të dijë se çfarë të presë çdo herë që të kthejë fjalë. Gjithashtu, ju mund të tregoni pasojat e sjelljes së keqe duke shtuar punë shtesë ose duke shkurtuar kohën e TV ose kompjuterit: “Deri kur të mos flasësh më në këtë mënyrë, nuk do të luash me lojën tënde.” Në këtë rast, ata do t’i konsiderojnë gjërat me seriozitet. Por mos harroni të mbani premtimet tuaja nëse fëmija nuk ndalet së foluri përsëri.

Lëreni fëmijën tuaj të shprehë mendimin e tij.

Mos harroni, nëse fëmijët shprehin mendimin e tyre për diçka, është mirë. Por ata duhet ta bëjnë këtë në një mënyrë miqësore. Dhe gjithashtu, ata duhet të dinë që ata kanë një hapësirë ​​të sigurt për ta bërë këtë. Është më mirë të mos i ndaloni ato ose t’i prisni ato kur përpiqen të shpjegojnë se çfarë mendojnë në të vërtetë.

Dëgjoni dhe kushtojini vëmendje se çfarë lloj problemi kanë. Është thelbësore të tregoni ndjeshmëri dhe mirëkuptim, kështu që fëmija juaj nuk do t’ju konsiderojë armik.

Mundohuni të kuptoni kur fëmija juaj zakonisht ju kthen fjalë.

Nëse keni vërejtur ndonjë model të përsëritur kur fëmija juaj ju kthen fjalë, kjo mund të jetë një gjë e mirë. Nëse jo, mendoni thellë kur zakonisht ndodhin këto gjëra. Ndoshta fëmija juaj kthehet nga shkolla çdo ditë në një humor të keq. Ky mund të jetë çelësi për zgjidhjen e një problemi të madh dhe shmangien e pasojave më të këqija në të ardhmen.

Promovoni sjelljen e mirë.

Të gjithë pëlqejnë të ndjehen të vlerësuar dhe fëmijët tuaj nuk bëjnë përjashtim. Nëse shihni që fëmija juaj ka filluar të ndalojë së kthyeri fjalë dhe po ju tregon mirënjohje, mund t’u jepni atyre një përqafim, një kompliment, apo edhe një “faleminderit”.

Por në të njëjtën kohë, sigurohuni që fëmijët të kuptojnë që të jesh miqësor nuk do të thotë që ata mund të marrin gjithçka që dëshirojnë.