7 Këshilla Psikologjike për të Rritur një Fëmijë me Personalitet, e jo Një Dështak

©stockfour/shutterstock

Shpesh, dashuria dhe kujdesi i tepruar i prindërve çon në faktin se ata padashur e shtyjnë fëmijën e tyre në një zgjedhje nënndërgjegjeshme të rolit të viktimës.

Dhe pastaj, tashmë në moshë madhore, të njëjtët fëmijë ankohen vazhdimisht për rrethanat e jetës dhe njerëzit përreth tyre dhe ata nuk mund të ndërtojnë marrëdhënie të shëndetshme ku në çdo situatë që kërkojnë një arsye për të vuajtur.

Ne kemi mbledhur 7 këshilla që do t’ju ndihmojnë të rrisni një fëmijë të lumtur me vetëvlerësim të shëndetshëm dhe një qëndrim të matur ndaj jetës.

Mësoni fëmijën tuaj të përballet me emocione të pakëndshme dhe ndjenjat e fajit

Fëmijët që dinë të kontrollojnë emocionet e tyre janë më të aftë të përballojnë situatat e vështira dhe të marrin vendimet e duhura në jetë. Por asnjë fëmijë nuk lind me këto cilësi. Detyra e prindit është ta mësojë atë se si të përballojë ndjenjat e pakëndshme të tilla si frika, ankthi, zemërimi dhe trishtimi. Në këtë rast, është e nevojshme të disiplinoni sjelljen e fëmijës, dhe jo përvojat e tij.

Është në rregull të përjetoni një sërë emocionesh, por është e rëndësishme të përballeni me ta në mënyra të pranueshme shoqërore.

  • Ndihmoni fëmijën tuaj të kuptojë se emocionet e pakëndshme nuk mund të jenë një justifikim për një sjellje të gabuar. Pra, ndjenja e zemërimit nuk e lejon atë të ofendojë motrën e sah/tij, dhe trishtimi nuk duhet të çojë në faktin se ai do të punojë me orë të tëra.
  • Shpjegojini fëmijës tuaj se gjendja jonë shpirtërore nuk duhet të ndikohet nga faktorë të jashtëm. Për ta bërë këtë, punoni me fëmijën tuaj në disa hapa për të përmirësuar humorin e tij në situata të tilla. Disa fëmijë sigurohen me vizatim, të tjerët – me komunikimin me bashkëmoshatarët.

Të gjithë kanë nevojë për një qasje individuale, por skema është e njëjtë kudo: për çdo shfaqje të emocioneve të pakëndshme tek një fëmijë, vendoseni atë të bëjë diçka që ai e do, që e qetëson atë dhe pas 5 minutash fëmija juaj nuk do ta mbajë mend atë kohën më parë ai ishte duke mërzitur dhe i trishtuar.

Frymëzoni tek fëmija një ndjenjë përgjegjësie, mësojeni t’i zgjidhë vetë problemet

Gjithmonë do të ketë probleme dhe sa më shpejt ta mësoni fëmijën tuaj të përballet me to, aq më i suksesshëm dhe i lumtur do të jetë ai. Ju mund të filloni t’i mësoni aftësitë themelore të zgjidhjes së problemeve në moshën parashkollore dhe ta ndihmoni fëmijën tuaj të përsosë aftësitë e tij ndërsa plaket.

Kur një fëmije i mungojnë këto aftësi, ata mund ta kalojnë tërë kohën duke u përpjekur të shmangin problemin, në vend që të përqendrojnë të gjitha përpjekjet e tyre në zgjidhjen e tij. Përkundrazi, fëmijët e tjerë fillojnë të veprojnë pa e kuptuar zgjedhjen e tyre.

Për shembull, një fëmijë mund të largohet nga klasa kur shokët e klasës e ngacmojnë, sepse ai thjesht nuk di si të veprojë në situata të tilla.

Detyra e prindërve është t’i japin fëmijës një formulë të qartë për zgjidhjen e problemeve. Por, në çdo rast, mos i zgjidhni problemet për fëmijët tuaj. Në vend të kësaj, ndihmojeni fëmijën tuaj të formulojë problemin dhe sugjeroni mënyra për ta zgjidhur, lëreni të zgjedhë më të mirën dhe ta provojë. Pra, nëse një fëmijë herë pas here harron mënyrën e tij për zgjidhje, atëherë pyeteni se çfarë mund të bëjë që kjo të mos ndodhë më. Lëreni të gjejë disa zgjidhje vetë.

Mësojeni fëmijën tuaj të ndihmojë të tjerët

Është shumë e rëndësishme të nxisni tek fëmijët mirësi dhe dhembshuri për të tjerët që nga fëmijëria e hershme. Por nuk mjafton t’i shpjegosh një fëmije se ai ka nevojë të ndihmojë të tjerët. Është e rëndësishme ta tregoni këtë me shembuj, sepse, siç e dini, fëmijët mësojnë përmes imitimit të prindërve të tyre.

  • Nëse fëmija juaj e sheh që ju jeni duke dhuruar para dhe kohë për të ndihmuar ata në nevojë, ai do të bëjë të njëjtën gjë. Në fund të fundit, aftësia për ndjeshmëri ndaj të tjerëve do të mbizotërojë në luftën kundër egoizmit të fëmijërisë.
  • Tregojini fëmijës tuaj se të gjithë njerëzit përballen me sfida. Dhe atëherë do të jetë më lehtë për të që të përballojë problemet e tij.

Lëreni fëmijën tuaj të bëjë gabime

Shpesh dëgjojmë: “Një fëmijë duhet të programohet për sukses që nga fëmijëria e hershme!”, “Sa më shpejt të fillojë të mësojë gjuhë, aq më shumë do të jetë në gjendje t’i përvetësojë ato”.

Lista vazhdon dhe vazhdon. Në të njëjtën kohë, secili prind i dashur e konsideron si detyrën e tij kryesore të mbrojë fëmijën nga dështimet dhe gabimet. Si rezultat, ne bllokojmë rrugën drejt suksesit vetë me duart tona.

Sa herë që lidhni lidhëset e këpucëve të fëmijës suaj ose i zgjidhni një problem të tillë, ju po i privoni atij një mësim të vlefshëm.

Jepuni fëmijëve tuaj më shumë liri, lërini të gabojnë. Sa më shpejt të mësoni të vlerësoni aspektet pozitive të vështirësive dhe t’i lejoni fëmijët të përfitojnë nga pasojat e dështimit, aq më shpejt mund të shijoni suksesin e fëmijës suaj.

Mos e mbroni së tepërmi fëmijën tuaj nga negativiteti (dhimbja dhe trishtimi)

Bota jonë përbëhet nga e mira dhe e keqja. Dhe pavarësisht sesi përpiqemi t’i mbrojmë fëmijët nga këto të fundit, herët a vonë ata përsëri do të përballen me manifestime të padrejtësisë.

Është marrëzi të përpiqesh të ndërtosh një flluskë mbrojtëse për ta, duke i mbrojtur ata nga gjithçka e keqe në botë. Në fund të fundit, rastësisht kjo flluskë mund të shpërthejë, dhe ju thjesht humbni besimin e fëmijës tuaj.

  • Në vend që t’i fshehni vazhdimisht situata të pakëndshme, përpiquni t’i tregoni për to në mënyra që janë të përshtatshme për moshën dhe gjendjen emocionale të tij.

Mos e bëni fëmijën tuaj qendrën e universit

Nëse rregulloni jetën tuaj në mënyrë që gjithçka të rrotullohet rreth fëmijës tuaj, rrezikoni të rritni një person të madh egoist që është i bindur se të gjithë duhet ta kënaqin atë.

Në vend të kësaj, mësojeni fëmijën tuaj të përqendrohet në atë që i ofron botës, në vend se si të përfitojë prej saj.

Forconi ndjenjën e vetë-vlerësimit të fëmijës tuaj dhe ndërtoni vetëbesimin e tyre

Vetëvlerësimi është ideja e një personi për rëndësinë e personalitetit të tij. Por formohet jo vetëm për shkak të mendimeve dhe pritshmërive tona por edhe nga perceptimet nga prindërit, mësuesit, bashkëmoshatarët, etj të cilët gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm.

Gjëja kryesore që mund të bëni për të zhvilluar vetëvlerësim të shëndetshëm tek fëmija juaj është thjesht ta doni atë. Tregojini sa i dashur është për ju sa më shpesh – ashtu, pa ndonjë arsye.

Kërkojini që t’ju ndihmojë në punët e shtëpisë. Nuk ka asgjë të keqe që fëmija juaj parashkollor t’ju ndihmojë të shtroni tryezën. Përkundrazi, në këtë mënyrë ai do të ndihet i dobishëm.

Gjithashtu, mos harroni të shpërbleni fëmijën, dhe jo vetëm për rezultatet, por edhe për përpjekjet. Ndihmojeni atë të mësojë gjëra të reja dhe të arrijnë qëllimet. Festoni sukseset e mëdha dhe të vogla. Dhe lavdëroni përpjekjet dhe vendosmërinë tuaj.

Kur një fëmijë bën diçka që nuk ju pëlqen, nuk duhet vetëm ta kritikoni, por shpjegoni se çfarë mund të bëjë në vend të kësaj. Kështu që, kur fëmija juaj të marrë një notë të keqe, sigurohuni që të shpjegoni se ai duhet të punojë më shumë për të përballuar detyrën herën tjetër.

Asnjëherë, dhe as me shaka, mos i tregoni fëmijës tuaj se jeta do të ishte më mirë pa të. Kjo mund të dëmtojë vetëvlerësimin e tij.

Mos kritikoni ose përqeshni në asnjë rrethanë fëmijën tuaj para njerëzve të tjerë. Kjo mund të lërë një gjurmë të pashlyeshme në psikikën e fëmijës dhe ai kurrë nuk do të jetë në gjendje t’i rezistojë njerëzve që do ta ngacmojnë dhe ofendojnë atë, dhe patjetër që do të ketë njerëz të tillë.

Mos e krahasoni fëmijën tuaj me fëmijët e tjerë, veçanërisht vëllezërit dhe motrat. Secili fëmijë në familjen tuaj është i ndryshëm dhe ka pikat e tij të forta dhe të dobëta.