7 Mënyra Efektive për t’i Mbyllur Zënkat me Partnerin Tuaj

©Depositphotos.com

Të gjithë e kuptojmë se çelësi për një marrëdhënie të shëndetshme është komunikimi i mirë.

Sidoqoftë, çelësi për zgjidhjen e problemeve pa i lënë ato të përshkallëzohen është në detaje.

Këto nuk janë gjithmonë për shkak të debateve me britma, por ato mund të jenë po aq shkatërruese nëse zgjaten për një periudhë kohe. Ndonjëherë fillimi i fjalisë me një “Unë” të thjeshtë mund t’i ndryshojë gjërat për mirë.

Ne kemi gjetur disa mënyra që mund të na ndihmojnë të rregullojmë marrëdhëniet tona dhe të ndihmojmë t’i mbajmë ato të shëndetshme dhe të forta.

Mos u bëni përsëritës të vetes

©Depositphotos.com

Fjalët e përsëritura, të pakuptimta mund ta distancojnë partnerin tuaj, dhe ata mund të mos ju dëgjojnë më. Nëse e përsëritni veten, edhe nëse është diçka për të cilën keni diskutuar, partneri juaj mund të zemërohet  me ju.

Në vend të kësaj, edhe nëse doni të ktheheni te një çështje për të cilën keni biseduar tashmë, përpiquni të shmangni fjalë dhe fraza të ngjashme me “ti e di”, dhe mos lejoni që zemërimi juaj të dominojë tonin tuaj.

Shmangni përdorimin e mbiemrave kritikë

©Depositphotos.com

Është për t’u habitur se sa lehtë shprehjet e përditshme mund të duken kritike, edhe nëse nuk e keni me qëllim. Kjo është arsyeja pse shumë diskutime lindin papritur, dhe ato madje mund të kthehen në konflikte të mëdha.

Për të shmangur përdorimin e mbiemrave kritikë, është mirë të përdorni thënie të menduara.

 • Zëvendësoni “mirë” ose “keq” me “Nuk më pëlqen”, “Më pëlqen” dhe fjalë të tjera të ngjashme.
 • Zëvendësoni “e saktë” ose “e pasaktë” me “nuk jam dakord” ose “mendoj”.
 • Ndryshoni thëniet e së vërtetës absolute. Pra, mos filloni një fjali me “E vërteta është …”.
 • Ndryshoni thëniet tuaja rreth realitetit dhe së vërtetës dhe përdorimin e fjalëve “Unë besoj”. Fillon duke thënë: “Unë mendoj …”.

Së pari, kuptoni ndjenjat tuaja

©Depositphotos.com

Ju mund të dëshironi të identifikoni ndjenjat tuaja së pari, sepse ato mund të jenë arsyeja kryesore që gjykimi juaj është i errët. Për shkak të kësaj, së pari duhet të kontrolloni veten. Nëse zbuloni se ndjenjat tuaja mund të ndikojnë në vendimet tuaja, gjeni një mënyrë për t’i liruar ato.

 • Shëtisni vetëm ose shëtisni qenin tuaj.
 • Dëgjoni muzikë relaksuese.
 • Telefononi një mik dhe çlironi veten në mënyrë që të mund të ndaloni së menduari për ato gjëra.
 • Praktikoni frymëmarrjen e thellë dhe përdorni metodën 4-7-8. Merrni frymë me hundë deri në 4, mbajeni atë deri në 7 dhe pastaj lëshojeni përmes gojës për një numërim deri në 8.

Mos nxirrni përfundime (kuptoni më parë partnerin tuaj)

©Depositphotos.com

Ne priremi të nxjerrim përfundime – jo vetëm në marrëdhëniet tona, por edhe në ndërveprimet e përditshme. Kjo do të ndërhyjë në marrëdhënien tuaj dhe madje mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj mendor. Me disa hapa të thjeshtë, ju dhe partneri juaj mund të zgjidhni argumentet me sukses.

 • Mendoni për situatat në të cilat keni ardhur në një përfundim të gabuar dhe efektin që
 • ka pasur kjo në situatë.
 • Shikoni dhe analizoni së pari pjesë të tablosë së madhe.
 • Merrni parasysh opsionet e tjera për të ndryshuar këndvështrimin tuaj fillestar.
 • Shikoni njerëzit e tjerë që nxjerrin konkluzione të gabuara në TV ose në filma dhe analizoni rezultatin.

Sigurohuni që të mos silleni në një mënyrë narciziste

©Depositphotos.com

Tendencat narciziste do t’ju lënë të thoni gjëra të tilla si “Unë di më mirë”, dhe do të mendoni se mendimet e njerëzve të tjerë nuk ia vlen të dëgjohen. Kjo mund të çojë në konflikt dhe madje të dëmtojë marrëdhënien tuaj. Pra, në vend që të reagoni me idenë që dini më shumë, duhet të konsideroni të bëni sa më poshtë.

 • Jini të hapur ndaj idesë që mund të ketë 2 ose më shumë përgjigje të sakta.
 • Pranoni mendimet e çdokujt, jo vetëm të partnerit tuaj, në mënyrë që të vlerësoni sjelljen tuaj.
 • Përdorni mashtrimin e vjetër të: ndalo, mendo dhe pastaj përgjigjuni në përputhje me rrethanat.

Përdorni deklarata kualifikuese

©Depositphotos.com

Kur partneri juaj ndan mendimin e tij ose dëshiron të japë një për tuajin, ju duhet të flisni në mënyrë efektive dhe të përdorni deklarata të vetës së parë. Kjo do t’ju lejojë të merrni pronësinë e ndjenjave dhe mendimeve tuaja ndërsa minimizoni qëndrimin mbrojtës të partnerit tuaj. Për shembull:

 • Shmangni thënien: “Ti nuk më kushton vëmendje kur kthehem në shtëpi”.
 • Në vend të kësaj, thoni: “Ndihem e shpërfillur kur kthehesh në shtëpi”.

Shmangni leksionet për partnerin tuaj

©Depositphotos.com

Nëse flisni në një stil që tingëllon si predikim, mund ta bëni partnerin tuaj të dëshirojë të ndalojë së dëgjuari atë që po thoni. Kjo mund ta bëjë atë të ndihet i injoruar dhe i padëgjuar, dhe mund të duket sikur partneri juaj është fëminor për ju.

Por të jesh “shefi”, “mësuesi”, ose “profesori” në marrëdhënien tuaj nuk do t’ju ndihmojë aspak. Thjesht do të bëjë të kundërtën dhe do të lindë pakënaqësi.

Pra, në vend që të jepni leksione partnerit tuaj, shpjegojini qartë dyshimet ose shqetësimet tuaja. Atëherë lëreni të flasë dhe mos supozoni se i dini të gjitha përgjigjet. Dëgjoni partnerin tuaj me një mendje dhe zemër të hapur, dhe ajo do të dëgjojë me gatishmëri atë që ju doni të thoni.