7 Mënyra Sesi Truri Ynë ‘Bën Lojra’ me Ne

A keni një filxhan të preferuar që e bën çajin më të shijshëm? Dhe preferoni të merrni gjërat me dorën tuaj të djathtë? Ju ndoshta nuk keni menduar kurrë që edhe veprimet më të zakonshme nuk janë thjesht zakone, por hile të mendjes sonë. Nëse doni të dini rreth origjinës së këtyre fenomeneve dhe gjithashtu pse ju pëlqen t’i shtyni për më vonë ngjarjet e rëndësishme, lexoni artikullin tonë. Të gjitha përgjigjet janë këtu.

Ne mësuam për paradokset më interesante të perceptimit që do t’ju bëjnë të pyesni veten për shumë gjëra.

Sytë tanë mund të ndryshojnë shijen e ushqimit

Studimet tregojnë se ngjyra e ushqimeve dhe pjatave mund të ndryshojë shijen dhe erën e ushqimit. Për shembull, çokollata e nxehtë duket më e shijshme në një filxhan me ngjyrë kremi ose portokalli dhe shija e xhelatinës me luleshtrydhe është më e pasur kur shërbehet në një pjatë të bardhë, jo në një të errët. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz kanë gota dhe pjata të preferuara. Këtu janë disa fakte të tjera interesante në lidhje me perceptimin e shijes:

  • Pjatat e verdha bëjnë që limon të ketë erë më të fortë.
  • Pijet e ftohta shërbehen më mirë në gota me ngjyra më të lezetshme.
  • Ushqimi bëhet më i ëmbël nëse shërbehet në një pjatë rozë.

Dora e djathtë duket se është më e gjatë se ajo e majta

Studimet tregojnë se dora e djathtë duket më e gjatë. Ky është shkaku i iluzionit kur duket se mund të arrish një objekt më të shpejtë me dorën e djathtë (nëse nuk jeni mëngjarashë). Sidoqoftë, kjo është e vërtetë vetëm për të djathtët, njerëzit mëngjarashë nuk e vërejnë ndryshimin.

Ne mendojmë për veten në të ardhmen në të njëjtën mënyrë mendojmë edhe për një person që nuk e njohim.

Ju me siguri e dini këtë ndjesi: nesër është një ditë e rëndësishme për të cilën duhet të përgatiteni dhe jeni duke parë një episod të shfaqjes tuaj të preferuar ose thjesht duke ecur nëpër apartamentin tuaj duke pirë çaj.

Pse e bëjmë këtë? Gjëja është se, kur mendojmë për të ardhmen tonë, truri ynë imagjinon një person që nuk e njohim. Truri mendon se do të jetë dikush tjetër që do të merret me problemet që do të shfaqen për shkak të zvarritjes së sotme. Dhe ky i huaj do të jetë në gjendje të përballojë situatën. Në çdo rast, nuk do të jeni ju.

Kjo është arsyeja pse njerëzit shpesh kanë stile jetese shumë jo të shëndetshme, bëjnë gjëra imorale dhe shtyjnë trajtimet e tyre.

Truri ynë nuk i sheh as ndryshimet më të dukshme.

Ky fenomen ka një emër – ndryshoni verbërinë. Ky është mekanizmi mbrojtës i trurit që lejon atë të mos përpunojë të gjitha informacionet që po merr vazhdimisht. Për shembull, nëse shikoni një foto për pak kohë dhe më pas shpërqendroheni, dhe pastaj shikoni përsëri foton, mund të mos vini re edhe ndryshimet më të dukshme.

Shkencëtarët bënë një eksperiment: studentët shkuan në intervista pune dhe ata u përshëndetën nga një person që i ndihmoi ata të plotësonin të gjitha gjërat e nevojshme dhe shpjeguan se çfarë të bënin më tej. Studentët nuk e dinin që kishte një person tjetër që fshihej nën tavolinë dhe në një moment, ai do të zëvendësonte të parin. Ai që fshihej nuk dukej aspak si i pari dhe ata madje kishin veshur rroba të ndryshme, por studentët nuk vunë re ndonjë ndryshim.

Eksperimenti është bërë shumë herë dhe rezultatet ishin gjithmonë të njëjta. Vetëm imagjinoni sa gjëra ne as që i vërejmë çdo ditë!

Sukseset tona janë vetëm arsye për një kënaqësi

Për një studim tjetër, u mblodhën 2 grupe njerëzish. Njerëzit kishin ndjekur një dietë për një kohë të gjatë dhe kishin arritur tashmë disa rezultate domethënëse.

Grupi i parë u vlerësua dhe arritjet e grupit të dytë u injoruan. Pas kësaj, të gjithëve iu ofrua një qerasje që mund të zgjidhnin: një mollë ose një çokollate. 85% e atyre që u vlerësuan zgjodhën çokollatën dhe në grupin e dytë, vetëm 58% e njerëzve zgjodhën çokollatën.

Trurit tonë i pëlqen të gjejë justifikime për kënaqësinë, e cila mund të çojë në dështim. Imagjinoni që njerëzit me varësi serioze janë në këtë situatë: kur i lavdëroni ata, ka shumë të ngjarë të kthehen në atë që ata ishin përpjekur të braktisnin. Truri gjithmonë do të preferojë një mënyrë më pak proces ose aktivitet që harxhon energji, edhe nëse çon në një ulje të kohëzgjatjes së jetës së tij.

Sa më i ulët është vetëvlerësimi juaj, aq më tërheqës duken njerëzit e tjerë.

 

U krye një eksperiment i thjeshtë: njerëzve iu treguan 3 foto të të famshëmve. Njëra nga fotot ishte e vërtetë, fotografia e dytë u redaktua për ta bërë personin të dukej më i shëndoshë dhe e treta u ndryshua duke e bërë atë të dukej më i dobët. Pjesëmarrësve iu kërkua që të gjejnë pamjen e vërtetë.

Rezultatet ishin mjaft interesante: nëse një person (gjinia nuk ka rëndësi) ishte i kënaqur me trupin e tyre dhe nuk kishte ndonjë problem, ai lehtë mund të dallonte foton origjinale nga ajo e rreme. Nëse një person shqetësohej për peshën e tij shtesë ose sepse ishte shumë i dobët, ata zgjedhnin foton që ishte e kundërta e problemit të tyre.

I njëjti eksperiment mund të bëhet me ndonjë problem tjetër. Përfundimi është se realiteti, përmes syve tanë, është shtrembëruar në varësi të pasigurive tona, sepse ne mendojmë se të gjithë të tjerët nuk e kanë këtë problem.

Truri nuk mund të bëje dalimin midis realitetit dhe fantazisë.

© depositphotos

Truri ka të njëjtën përgjigje për ato që po mendoni dhe çfarë jeni duke bërë, dhe ka disa gjëra që e vërtetojnë këtë ide:

Shkencëtarët bënë një eksperiment, ku njërit grup njerëzish iu kërkua të luanin piano dhe grupit tjetër iu kërkua të imagjinonte se ata po luanin piano. Reagimi i trurit të 2 grupeve ishte i njëjtë.

Në një eksperiment tjetër, shkencëtarët i kërkuan një grupi njerëzish të imagjinonin ushqimin e padukshëm dhe ta hanin atë. Pjesëmarrësit e përtypën atë dhe gëlltitën copat e ushqimit që ata imagjinuan. Rezultati ishte se ata ndjeheshin më pak të uritur.

Mendimet tona dhe mënyra se si ndihemi janë të lidhura. Reagimet kimike në trup ndodhin pavarësisht nëse situata është e vërtetë apo imagjinare. Për shembull, nëse shqetësoheni shumë gjatë gjithë kohës, mund të rritni nivelin e kortizolit (hormoni i stresit) në gjakun tuaj. Lajmi i mirë është se i njëjti parim funksionon me serotoninën (hormoni i lumturisë). Pra, nëse imagjinoni se jeni të lumtur, vërtet mund të përmirësoni mënyrën se si ndiheni.