7 Probleme Psikologjike që Duhet të Përballoni Përpara se të Bëheni me Fëmijë

©depositphotos

Problemet psikologjike me vetëvlerësimin, karrierën dhe madje edhe midis bashkëshortëve mund të ndikojnë shumë tek një i porsalindur, sipas një studimi. Prandaj është e rëndësishme të merreni me të gjitha këto nuanca në kokën tuaj përpara se të keni fëmijë.

Ne analizuam disa nga problemet kryesore psikologjike me të cilat është më mirë të përballeni përpara se të bëheni prindër dhe ne jemi të gatshëm t’ju tregojmë çdo gjë për to.

Tashmë keni fëmijë, por prapë doni më shumë.

Një grua ndau detajet e varësisë së foshnjës së saj. Ajo tashmë ka 5 fëmijë dhe e kupton që është shumë e vjetër për të lindur të tjerë, por nuk mund të ndalojë së menduari për të. Rezulton se dëshira për të mbushur një zbrazëti të brendshme dhe humbje nga një fëmijëri e pakënaqshme mund të jetë arsyeja kryesore për këtë.

Pra, të dëshirosh gjithnjë e më shumë fëmijë nuk është gjithmonë mirë dhe mund të jetë një problem që duhet të konsultohet me një specialist.

Ju prisni që të paturit një fëmijë do të shpëtojë marrëdhënien tuaj.

 

67% e çifteve raportuan një ulje të kënaqësisë në marrëdhënie pas lindjes së fëmijës së tyre të parë. Ulja zakonisht ndodh midis 6 muajve për gratë dhe 9 muajve për burrat, pasi të shfaqet fëmija. Pra, nëse po planifikoni ta ruani martesën në këtë mënyrë, nuk është një ide e mirë.

Karriera juaj është përparësia juaj kryesore.

© Shutterstock.com, © pexels.com

Karakterizmi i një prindi ndikon negativisht jo vetëm vetë prindërit, por edhe fëmijët e tyre. Zakonisht bëhen të lënë pas dore emocionalisht dhe të ndjehen si “të padukshëm”. Si rezultat, fëmijët mund të fillojnë të ndjehen fajtorë dhe të kenë vetëvlerësim të ulët.

Ju nuk jeni të kënaqur me jetën tuaj.

© Love & Other Drugs / Fox 2000 Pictures, © pexels.com

Sipas Universitetit Shtetëror të Michiganit, fëmijët e vegjël mësojnë duke kopjuar prindërit e tyre. Kjo do të thotë që fëmija juaj do të jetë shumë si ju, prandaj është e rëndësishme të paraqiteni para tyre si një person me vetëbesim me qëllime dhe dëshira. Përndryshe, ata mund të imitojnë pasigurinë tuaj në jetë, gjë që mund të parandalojë fëmijët të arrijnë qëllimet e tyre në të ardhmen.

Ju ende ndjeheni si një fëmijë vetë.

© The Holiday / Columbia Pictures, © Sex and the City / HBO Entertainment

Psikologët madje kanë një term të veçantë, “infantilizëm”, që përshkruan një person i cili kryesisht vepron si një fëmijë ndërsa është i rritur. Këta njerëz priren të udhëhiqen nga emocionet, dhe jo nga mendja e tyre. Prindërimi kërkon qëndrueshmëri dhe vetëkontroll, dhe fëmijët kanë tendencë të kopjojnë sjelljen e njerëzve përreth tyre – për këtë ata kanë nevojë për shembullin e një personi emocionalisht të qëndrueshëm.

Ju luftoni me stresin dhe ankthin.

© The Eye / Vertigo Entertainment, © Maps to the Stars / Prospero Pictures

Ky studim zbuloi se emocionet negative të prindërve mund të ndikojnë në zhvillimin e fëmijëve të tyre në një mënyrë të keqe. Ekspertët besojnë se një ndikim veçanërisht i fortë ndodh në vitin e parë të jetës së foshnjës. Si rezultat, është e mundur që fëmijët të fitojnë sjelljet negative dhe gjendjen shpirtërore negative të prindërve të tyre. Pra rregulli është i thjeshtë: lumturia juaj do ta bëjë fëmijën tuaj të lumtur.

Ju prisni përsosmëri në çdo aspekt të jetës.

© Le Petit Nicolas / Wild Bunch, © Problem Child 2 / Imagine Entertainment

Perfeksionizmi shpesh shkaktohet nga frika e dështimit, ndjenja e padenjë, vetëvlerësimi i ulët dhe përvojat e pafavorshme në fëmijëri. Prindërit duhet të marrin nën kontroll këtë problem psikologjik, sepse fëmijët e tyre ndonjëherë nuk do t’u binden dhe nuk do të duan të bëjnë detyra të shtëpisë. Vetëm të jeni të përgatitur që ndonjëherë ju do të duhet të përsërisni diçka disa herë. Dhe kjo është në rregull!