7 Shenja që Je Prind i Mirë, edhe Pse Dyshon te Vetja

Të gjithë prindërit përpiqen të jenë perfektë për fëmijët e tyre. Disa janë të rreptë, disa jo, por të gjithë po bëjnë atë që mendojnë se është e drejtë. Sidoqoftë, shumë shpesh prindërit harrojnë se cilat janë gjërat më të rëndësishme për fëmijët e tyre.

Ne kemi mbledhur shenjat kryesore që tregojnë se ju jeni një prind me të vërtetë “të lezetshëm”.

Fëmija juaj ndan problemet e tyre me ju

Është mrekulli kur djali juaj ose vajza juaj ju tregojnë për sukseset dhe arritjet e tyre. Por është shumë më e rëndësishme që ata të jenë në gjendje t’ju tregojnë për problemet e tyre.

Është e natyrshme të dëshironi t’i tregoni dikujt për problemet tuaja. Dhe ne duam që njerëzit të na mbështesin dhe të na dëgjojnë. Fëmijët duhet të kuptojnë se situata të ndryshme mund të ndodhin dhe se nuk ka asgjë të keqe të bësh gabime.

Ju nuk mendoni se notat e mira janë gjithçka.

Nëse fëmija juaj ka marrë notë të keqe në shkollë, ata nuk duhet të kenë frikë të ju tregojnë. Fëmijët e frikësuar shpesh fshehin notat e tyre dhe panikohen kur mendojnë se prindërit e tyre mund ta zbulojnë.

Prindërit e mirë mund t’u shpjegojnë fëmijëve të tyre se është e rëndësishme të dilni mirë në shkollë, por janë njohuritë që kanë vërtet rëndësi, jo notat.

Hapësira private e secilit respektohet në familjen tuaj.

Shumë prindër mendojnë se fëmijët duhet të trokasin para se të hyjnë në dhomë. Por vetë prindërit jo gjithmonë e ndjekin këtë rregull. Rregullat në familje duhet të jenë të njëjta për të gjithë. Respektoni hapësirën private të fëmijëve tuaj dhe ata do të bëjnë të njëjtën gjë për ju.

Ju nuk e kritikoni fëmijën tuaj.

Prindërit e mirë nuk i kritikojnë fëmijët e tyre dhe nuk i quajnë ata budallenj, të papastër ose dembelë. Këto fjalë i bëjnë fëmijët të pasigurt për një kohë të gjatë, ndoshta edhe përgjithmonë. Zgjidhni fjalët që përdorni me kujdes dhe thoni saktësisht se për çfarë jeni zhgënjyer, por mos i fyeni fëmijët tuaj.

Ju pranoni gabimet tuaja dhe kërkoni falje.

Të gjithë bëjnë gabime: fëmijë dhe të rritur. Sidoqoftë, shumica e prindërve harrojnë se ata jo vetëm që duhet t’i mësojnë fëmijët e tyre të kërkojnë falje, por gjithashtu t’u tregojnë atyre se si ta bëjnë atë.

Nëse keni kuptuar se keni reaguar gabim, mos kini turp kur i kërkoni falje fëmijës suaj. Një person që mund të pranojë dobësitë e tyre është një person i fortë.

Ju nuk impononi interesat tuaja tek fëmijët tuaj.

Fëmijët duhet të bëjnë gjërat që u pëlqejnë, jo gjërat që ju pëlqejnë. Është mirë nëse një baba dhe djali i tij e duan futbollin. Por është e mundur që fëmija juaj të dojë muzikën ose vallëzimin. Mësoni të vini re talentin e fëmijëve tuaj dhe mos u impononi ëndrrat tuaja.

Prindërit e mirë i inkurajojnë fëmijët të zhvillohen dhe i ndihmojnë ata të rriten si njerëz të lumtur që bëjnë atë që u pëlqen.

Ju u besoni fjalëve të fëmijëve tuaj

Kjo është një situatë që ndodh shumë shpesh: një nënë ose një baba shkojnë në shkollë, ku mësuesi u thotë atyre se fëmija i tyre është sjellur keq. Një prind i zemëruar nuk përpiqet të zbulojë ndonjë detaj rreth situatës, të kthehet në shtëpi dhe të fillojë të bërtasë. Por para se të bërtisni, është më mirë të pyesni fëmijën se si e panë ata situatën. Ndoshta nuk është faji i fëmijës tuaj aspak dhe ata në të vërtetë kanë nevojë për ndihmën tuaj për t’u përballur me situatën.