7 Sjellje që Tregojnë se Nuk e Vlerësoni Veten sa Duhet

©depositphotos

Vetëvlerësimi i pakët është diçka me të cilën askush nuk duhet të përballet. Jo vetëm që mund t’ju ndalojë të shijoni jetën në të gjithë lavdinë e saj, por gjithashtu mund të cenojë shëndetin tuaj mendor dhe të çojë në probleme si depresioni dhe ankthi, sipas specialistëve…

Meqenëse shumë njerëz luftojnë me këtë, ne bëmë një artikull rreth disa shenjave që tregojnë se vuani nga vetëvlerësimi i ulët, në mënyrë që të jeni më të vetëdijshëm për të.

Ju nuk pranoni komplimente.

Modestia është me të vërtetë një gjë e mirë, megjithatë, gjithçka ka të bëjë me sasinë e duhur të saj. Nëse veproni shumë modestisht, kjo mund të thotë që nuk besoni në veten tuaj mjaftueshëm. Mundohuni të dalloni kur të jeni i përulur është më e përshtatshme krahasuar me kohën tuaj duhet të pranoni që keni bërë një punë të shkëlqyeshme në diçka.

Për më tepër, studimi i ri ka treguar se krenaria ka një kuptim evolucionar dhe paraardhësit tanë kishin nevojë për anëtarët e tjerë të grupit për t’i vlerësuar sa duhet gjatë kohërave të këqija.

Ju e konsideroni veten të jeni një person i zakonshëm.

Sjellja tipike e një personi që nuk e vlerëson veten sa duhet është të besojë se nuk vlejnë shumë. Një person i tillë mendon se nuk është i aftë për shumë, dhe më shumë do të mendonte se të realizuarit një punë të shkëlqyeshme për diçka u bë sepse ishte e lehtë, dhe jo sepse ia doli vërtet me zotësinë e tij/saj.

Ju mendoni se të tjerët vërejnë vetëm të metat tuaja dhe ju gjykojnë.

Një person me vetëvlerësim të ulët e trajton veten me kritika të mëdha dhe shpesh e projekton këtë kritikë të brendshme si një të vërtetë nga të tjerët. Ata priren të mendojnë se të tjerët shohin vetëm anën e tyre të keqe dhe qeshin me ta, edhe pse kjo mund të mos ketë asnjë lidhje me realitetin.

Ju gjithmonë u referoheni mendimeve të tjera.

Një shenjë e sigurt që nuk besoni në veten tuaj është frika për të shprehur mendimin tuaj. Është më lehtë t’i referoheni mendimeve të të tjerëve që, sipas mendimit tuaj, janë njerëz më autoritativë sepse i konsideroni më të denjë se ju.

Ju kurrë nuk “llastoni” veten.

Njerëzit të cilët nuk e vlerësojnë veten e tyre mjaftueshëm, rrallë bëjnë diçka thjesht për kënaqësi. Ata preferojnë të mendojnë për një milion arsye për të mos bërë diçka që ata me të vërtetë duan të bëjnë, edhe nëse kjo do t’i bënte ata të ndiheshin pak më të lumtur. Sidoqoftë, mënyra për të luftuar vetëvlerësimin e ulët është të bëni gjëra që vërtet ju pëlqejnë.

Ju e krahasoni veten me të tjerët, duke menduar se ata janë më të mirë.

Nëse nuk mund të kaloni asnjë minutë pa menduar se dikush mund të bëjë diçka më mirë se ju, patjetër që duhet të punohet me vetëvlerësimin tuaj. Psikologët sugjerojnë të ndaloni së krahasuari veten me të tjerët – jo vetëm që këto krahasime janë shkatërruese, por ato janë bazuar edhe në supozime të rreme.

Ju kurrë nuk provoni gjëra të reja sepse keni frikë se mos dështoni.

Një person me vetëvlerësim të ulët ka një frikë shumë të madhe nga dështimi, prandaj preferojnë më tepër të ndjekin rrugë të provuara sesa të provojnë diçka të re. Njerëz të tillë janë shumë të ndjeshëm dhe dështimi që duket të jetë absolutisht i padëmshëm ul besimin e tyre edhe më shumë…