8 Gjërat për të Cilat na Kanë Fajësuar Gabimisht Gjatë Gjithë Jetës Sonë

© unknown author / pikist, © unknown author / pikist

Pothuajse të gjithë e kanë dëgjuar frazën “Turp për ty!” dhe të gjithë ndjekim disa rregulla të pashkruara kur bëhet fjalë për t’iu nënshtruar këtyre ndjenjave.

Por në fakt, është plotësisht në rregull të jetosh në një shtëpi të çrregullt, të veshësh të njëjtat këpucë për 10 vjet nëse i pëlqen, dhe madje të lexosh ndonjë libër pa kuptim në vend të letërsisë klasike.

Ne ishim vërtet të interesuar të lexonim artikuj nga psikologë dhe ekspertë të tjerë në lidhje me gjërat për të cilat njerëzit shpesh na turpërojnë.

Të jetosh në një shtëpi të çrregullt

Disa njerëz ende mendojnë se nëse një burrë nuk është i martuar, është në rregull që ai të ketë një apartament të çrregullt, por nëse ka një grua në këtë apartament, thjesht duhet të jetë e pastër. Gjëja është se për disa njerëz që lajnë dyshemetë dhe pjatat është një lloj meditimi, ndërsa për të tjerët – është torturë.

Ndonjëherë, bëhet absurde. Kur do të punësojmë dikë për të pastruar shtëpinë tonë, ne përpiqemi ta pastrojmë së pari në mënyrë që personi të mos shoh rrëmujën në të cilën jetojmë. Ose kur dikush do të vijë për vizitë, ne kalojmë 2-3 orë duke pastruar.

Në Britaninë e Madhe, kishte një studim që arriti në përfundimin se më shumë se 50% e të anketuarve ishin shumë të zënë ngushtë për gjendjen e hapësirave të tyre të jetesës. Dhe 1/3 e njerëzve nuk u pëlqen të kenë mysafirë për këtë arsye.

Kjo do të thotë se nuk ka asnjë arsye të turpërohesh nga gjendja e shtëpisë tënde kur shumica e njerëzve të tjerë ndjehen të njëjtën mënyrë për shtëpitë e tyre.

Të qash në publik

© Nocturnal Animals / Focus Features, © Interstellar / Legendary Pictures

Stereotipet rreth grave që qajnë dhe burrave që qajnë se janë të dobët, thjesht duhet të pushojnë së ekzistuari. Jo të gjithë janë në gjendje të mbajnë emocionet e tyre në kontroll 24/7, dhe nuk ka asgjë të keqe me këtë.

Mos harroni, ka gjithmonë njerëz që mund t’ju ndihmojnë kur keni nevojë për ta.

Të vizitosh një terapist

© In Treatment / HBO

Në disa vende, tema e ndihmës psikologjike konsiderohet ende tabu. Nëse një person viziton një terapist, ata mendohet se janë të çmendur, kështu që shumë njerëz duhet ta fshehin këtë fakt edhe nga familja dhe miqtë e tyre më të ngushtë. Kur hapeni me dikë, zbuloni se shumë njerëz të tjerë ndihen të njëjtën mënyrë por ata nuk shohin terapistë sepse kanë turp.

Të mos lexuarit edhe aq

© Liannadavis / wikimedia, © Skitterphoto / pixabay

Në një botë ku respektohen artet klasike (letërsia, arti, kinemaja), është e vështirë të jesh personi që interesohet vetëm për mjeshtrat modernë. Provoni t’i thoni dikujt që nuk doni të lexoni Tolstoy, Hugo, Dumas dhe shkrimtarë të tjerë klasikë. Por letërsia sot nuk është një burim njohurie, është një mënyrë për të argëtuar veten. Shumë njerëz në të vërtetë nuk lexojnë asgjë fare.

Por në realitet, kjo është një pyetje e shijes tuaj: nëse jeni të çmendur pas muzikës rap dhe historive të shkurtra detektive, kjo është zgjedhja juaj. Sigurisht, arti klasik është i mirë për njohuri të përgjithshme, por nuk keni pse ta doni atë.

Harrimi ose ngatërrimi i emrave

© albertyurolaits / depositphotos

Kur jeni në një mbrëmje dhe dikush ju prezanton me një grup njerëzish, ka shumë të ngjarë t’i harroni emrat e tyre pas një sekonde ose 2. Kjo është krejt normale sepse truri ynë nuk dëshiron të harxhojë energjinë e tij për të memorizuar emrat e njerëzve – nuk ka asgjë me të vërtetë të rëndësishme për këtë. Me fjalë të tjera, harrimi i emrave është krejtësisht në rregull për këdo.

Të thuash diçka pa kuptim kur je nervoz

© Bridget Jones’s Diary / StudioCanal

Kohë pas kohe, të gjithë kanë probleme në të folur: ne ngatërrojmë fjalët, nuk shqiptojmë mbaresat, etj. Sigurisht, nuk është mirë kur diçka e tillë ndodh në një intervistë të rëndësishme pune, por nuk ka asgjë të tmerrshme për këtë. Dhe mënyra më e mirë për të luftuar sikletin tuaj është të thuash në të vërtetë se je nervoz dhe të qeshësh me gabimet e tua. Kjo është një mënyrë për të lehtësuar gjendjen shpirtërore dhe për t’i bërë gjërat më të lehta për të gjithë.

Thashethemet

© Mean Girls / Paramount Pictures

Thashethemet për shumë njerëz janë të papranueshme. Por në fakt, ka një tjetër mendim për të. Shkencëtarët socialë, për shembull, mendojnë se dëshira për thashetheme është një aftësi e dobishme shoqërore që i ndihmoi njerëzit të ndajnë informacione me njëri-tjetrin për të ditur se kush kishte burime të caktuara, kontakte, etj.

Pra, thashethemet nuk janë diçka e turpshme, por më shumë një mënyrë për të mbajtur kontakte me anëtarët e tjerë të shoqërisë dhe një mënyrë për të shprehur qëndrimin tuaj ndaj dikujt ose diçkaje.

Veshja e këpucëve ose rrobave të vjetra ose jo më të modës

© Jean_Nelson / depositphotos, © iofoto / depositphotos

Në çdo moment të historisë, rrobat ishin një shenjë se sa i suksesshëm ishte një person. Dhe kjo është akoma e vërtetë. Imagjinoni: ju shkoni në teatër me xhinse, dhe të gjithë të tjerët janë të veshur me fustane. Reagimi juaj i natyrshëm është të viheni në siklet.

Por të mos vishesh sipas rregullave të mirësjelljes apo të veshësh rroba të dorës së dytë është krejtësisht normale. Veshja e të njëjtave këpucë për disa sezone është në rregull, gjithashtu. Askush nuk duhet të turpërohet që nuk është në gjendje të përballojë rroba të reja ose thjesht nuk dëshiron të harxhojë para për to.