8 Mënyra për të Fituar Besimin e Dikujt që e Doni kur Gjithçka Duket e Pashpresë

Siç e dini ndoshta, njerëzit nuk janë të përsosur. 23% e burrave dhe 19% e grave pranuan se kishin tradhëtuar partnerët e tyre. Por numrat e tjerë janë shumë më interesantë. 70% e çifteve që takojnë një terapist pas pabesisë qëndrojnë së bashku.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të punoni në marrëdhëniet tuaja në mënyrë që të mund të fitoni përsëri besimin e partnerit tuaj.

Ne kemi mbledhur disa rekomandime që psikologët shpesh u japin çifteve ku njëri prej partnerëve mashtron. Si burrat dhe gratë mashtrojnë, kështu që këto rekomandime do të jenë të dobishme për të dy partnerët në marrëdhënie.

Mos u mundoni të minimizoni dhimbjen

Një person i tradhtuar duhet të dijë se si ndodhi në të vërtetë. Kur po përpiqeni t’i përgjigjeni të gjitha pyetjeve me drejtësi, mund të fshehni pa dashje disa detaje, pa i kuptuar ato. Ju madje mund të jepni disa përgjigje vërtet të përgjithshme dhe nuk do të ndjeheni sikur keni gënjyer.

Sidoqoftë, partneri juaj do të ndjehet sikur po i fshihni diçka. Dhe disa detaje mund të shfaqen me kohën dhe ta kthejnë jetën e partnerit tuaj në një makth. Ata do të mbajnë imazhin e asaj që ndodhi në kokën e tyre për një kohë të gjatë.

Por shmangia e bisedës nuk është gjithashtu një ide e mirë. Mos fshihni asgjë. Për të kapërcyer këtë kohë të vështirë ju duhet të ndjeni dhimbjen, përndryshe plagët nuk do të shërohen. Mos u mundoni të minimizoni vuajtjet, sepse në këtë rast koha është shërimi më i mirë.

Tregoni të gjithë të vërtetën.

Besimi në një marrëdhënie është shumë i brishtë. Nëse jeni kapur duke gënjyer një herë, mënyra më e mirë e veprimit është t’i tregoni partnerit tuaj të gjithë të vërtetën.

Psikologu Robert Weiss thotë se rikthimi i besimit është i mundur vetëm nëse e bëni marrëdhënien tuaj plotësisht transparente. E njëjta gjë vlen për detajet më të vogla. Nëse po shkoni në bar me mikun tuaj, tregojani partnerit. Mos krijoni hapësira “të rrezikshme” për t’i krijuar dyshime të kota partnerit tuaj.

Mos sulmoni

Personi që duhet të fitojë besimin do të përjetojë një periudhë të vështirë. Dëgjimi i reagimeve negative që synojnë ata do të jetë realiteti i tyre i përditshëm në fillim. Të dy partnerët duhet ta kapërcejnë këtë.

Mos sulmoni. Kur i thoni partnerit tuaj “As ti nuk je perfekt”, thjesht po përpiqeni të justifikoni veten. Ky është një reagim krejtësisht normal. Por mendoni se çfarë do të merrni në këmbim. Zemërimi i partnerit tuaj është i kuptueshëm. Mos thoni gjëra për ta nëse po përpiqeni të ruani marrëdhënien dhe jo ta shkatërroni atë.

Mos luani rolet e të akuzuarit dhe prokurorit

Kur pjesa më e keqe (pranimi i mashtrimit) ka mbaruar, fillon faza më e vështirë. Nëse keni vendosur të qëndroni së bashku, mos luani rolet e të akuzuarit dhe prokurorit. Kjo sjellje nuk krijon besim, ajo ka rezultatin e kundërt.

“Prokurori” gjithmonë do të përpiqet të shprehë zemërimin e tyre, ata do të vijnë me kërkime dhe detyra të reja për atë që shkatërroi besimin. “Të akuzuarit” do të përpiqen të kërkojnë falje  dhe ata do të zemërohen sa herë që dështon përpjekja.

Vendimi më i mirë në këtë situatë është të qëndroni të qetë dhe t’i tregoni partnerit tuaj se jeni gati ta bëni punën, por përkujtimet e vazhdueshme nuk do të ndihmojnë.

Mos përfshini njerëz të tjerë

Të dy morët vendimin të rrini së bashku pas tradhtisë, kështu që të dy jeni përgjegjës. Kjo është arsyeja pse nuk duhet të përfshini kurrë njerëz të tjerë në këtë proces: miqtë tuaj, të afërmit tuaj ose fëmijët tuaj.

E njëjta gjë vlen për të dy partnerët. Bisedat për atë që ndodhi duhet të bëhen vetëm ndërmjet partnerëve pa palë të tretë. Psikoterapisti Joe Kort është i bindur se i vetmi person që mund të jetë palë e tretë është një këshilltar i familjes.

Jepni partnerit tuaj më shumë akses.

Lërini partnerit tuaj pjesë shumë personale të jetës tuaj: media sociale, mesazhe, thirrje. Nëse keni vendosur të jeni të sinqertë, nuk keni asgjë për të fshehur gjithsesi. Ky hap do të ndihmojë partnerin tuaj të qetësohet dhe t’ju besojë më shumë.

Me kalimin e kohës, partneri juaj do të kuptojë se nuk ka nevojë të ju kontrollojë gjatë gjithë kohës. Dhe kur besimi të rikthehet plotësisht, ata do të ndalojnë plotësisht.

Bëni gjeste simbolike

Dr Jim Walkup, këshilltar për martesë dhe çifteve, rekomandon që klientët e tij të bëjnë gjeste simbolike. Mund të jetë diçka që i bëri të dy të lumtur kur sapo filluan takimet dhe ishin të lumtur.

Mund të shkoni në kinema vonë në mbrëmje, të ecni në park ose të ushqeni mjellma në pellg. Ndërsa bëni diçka të tillë, mos e akuzoni njëri-tjetrin dhe mos mendoni për atë që ndodhi. Kjo do t’ju ndihmojë të bëni kujtime të reja, të mira, së bashku.

Për ata që e duan diçka më ekstreme, ekzistojnë gjithashtu mundësi: mund të shkoni në një udhëtim ose të transferoheni në një qytet ose vend tjetër. Kjo është një tronditje e madhe emocionale dhe mund të jetë një fillim i ri për të dy partnerët.

Mos prisni falje të menjëhershme.

Mos prisni që të faleni menjëherë dhe mos e shtyni partnerin tuaj. Nuk do të çojë në ndonjë gjë të mirë. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të filloni të vini re ndjenjat dhe nevojat e partnerit tuaj. Dhimbja nëpër të cilën ata po kalojnë është shumë e fortë dhe nuk do të zhduket menjëherë. Kjo eshte normale.

Kur partnerët vendosën të ruanin marrëdhënien e tyre pas pabesisë, ata duhet të jenë të gatshëm që gjërat të jenë ndryshe nga më parë dhe se do të jetë e vështirë të jeni së bashku në fillim. Sidoqoftë, statistikat që pretendojnë se 70% e çifteve qëndrojnë së bashku pas këtij lloj problemi u japin çifteve shpresë.